Λέστερ - Έβερτον: Η «ζαριά» της παραμονής, σε ένα ματς που όποιος χάσει… χάνεται!
Μπορεί να μην έχει την αίγλη του Λίβερπουλ - Τότεναμ, τη σημασία των αναμετρήσεων της Άρσεναλ, την τηλεθέαση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τα ρεκόρ που «καταδιώκουν» τον Έρλινγκ Χάαλαντ, όμως πρόκειται όντως για ένα ματς… σεζόν, τόσο για τη Λέστερ, όσο και για την Έβερτον. Καμία δεν θέλει να χάσει, καμία δεν πρέπει να ηττηθεί, διότι αμφότερες ξέρουν πως στο τέλος της ημέρας, αν χάσεις… χάνεσαι! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Προφανώς και θα συμφωνήσουμε όλοι στο ότι δεν αποτελεί το πιο εμπορικό παιχνίδι του πλανήτη, ακόμη και αν η μέρα είναι… Δευτέρα. Δεν έχει την αίγλη άλλων αναμετρήσεων της Premier League, καμία δεν διεκδικεί ευρωπαϊκό εισιτήριο, καμία δεν πάει για τίτλο και αδιαμφισβήτητα, καμία από τις δύο ομάδες δεν διαθέτει έναν πρωταγωνιστή, που μπορεί από μόνος του να κάνει ενδιαφέρον το ματς.
Δεν έχουμε έναν Χάαλαντ στο «Κινγκ Πάουερ», δεν παίζει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν θα έχουμε - πιθανώς - την εξέλιξη της Λίβερπουλ με την Τότεναμ και ούτε οι Σαουδάραβες της Νιούκαστλ θα είναι αγχωμένοι.
Συζητάμε για ένα ματς πλήρως διαφορετικών συνθηκών. Έναν πραγματικό τελικό με φόντο την παραμονή στην Premier League, με τη Λέστερ να υποδέχεται την Έβερτον, τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε του πρωταθλήματος. Μία «ζαριά» παραμονής, που σε κάθε περίπτωση δεν επιδέχεται προβλέψεις.
Η Λέστερ βρίσκεται στην 18η θέση με 33 ματς και 29 βαθμούς. Τα «ζαχαρωτά» βρίσκονται μία θέση χαμηλότερα στην βαθμολογική κατάταξη, με ίδιο αριθμό αναμετρήσεων και ένα ματς λιγότερα. Αμφότερες απέχουν έναν ή δύο πόντους από τη Νότιγχαμ Φόρεστ και τη Λιντς.
Τι σημαίνει αυτό; Πως αν έχουμε νικητή στο τέλος τη ημέρας, μία εκ των δύο θα αλλάξει θέση με τη νικήτρια του Λέστερ - Έβερτον. Τόσο ο Ντιν Σμιθ όσο και ο Σον Ντάις γνωρίζουν πως αν κερδίσουν, πλην της βαθμολογικής συγκομιδής, αντλούν χρόνο και ηρεμία. Στατιστικά απαραίτητα όταν μιλάμε για μία κανονική… κούρσα, δίχως φαβορί και αουτσάιντερ, με φόντο την σωτηρία της Premier League.
Αν η Λέστερ ηττηθεί θα κάνει ένα βήμα πιο κοντά σε ένα σπάνιο ρεκόρ. Αυτό του να παίρνεις πρωτάθλημα στο «Νησί» και μερικά χρόνια μετά να αγωνίζεσαι στην δεύτερη κατηγορία αυτού. Πράγμα που φυσικά δεν έχει γίνει ποτέ στον 21ο αιώνα και έχει να λάβει χώρα από το 1999. Τότε ήταν η σεζόν που η Μπλάκμπερν Ρόβερς υποβιβάστηκε, μόλις μία τετραετία μετά τον τίτλο του 1995.
Κινδυνεύουν λοιπόν οι «αλεπούδες» με ένα πλήρως αρνητικό στατιστικό, που αν συμβεί, θα επιβεβαιωθεί μόλις για δεύτερη φορά στα 31 χρόνια της Premier League.
Όσον αφορά την Έβερτον των «μηδενικών» νικών στα έξι τελευταία παιχνίδια και της μίας μόλις επικράτησης στα 10 πιο πρόσφατα ματς της, η παρουσία της φέτος απλώς αποδεικνύει πως η πορεία της πέρυσι δεν ήταν τυχαία. Ήταν ολότελα αρνητική διότι κάτι κάνει λάθος, με την ιστορία φέτος να επαναλαμβάνεται και να επιδεικνύει περίτρανα ένα πολύ βασικό πράγμα: πως κανένας σύλλογος δεν είναι ανώτερος από το ίδιο το ποδόσφαιρο.
Η Έβερτον του Μοσίρι δεν έμαθε από τα λάθη της και κινδυνεύει ξανά, με το πρόγραμμά της να μην είναι ευνοϊκό, καθώς μετά τη Λέστερ έχει να αντιμετωπίσει τη Μπράιτον στο «Άμεξ», τη Μάντσεστερ Σίτι εντός έδρας, τη Γουλβς στο «Μολινό» και τη Μπόρνμουθ στο «Γκούντισον Παρκ».
Απεναντίας, το σύνολο του Σμιθ έχει στο πρόγραμμά του τη Φούλαμ στο «Κρέιβεν Κότατζ», τη Λίβερπουλ και τη Γουέστ Χαμ στο «Κινγκ Πάουερ» και μία εξόρμηση στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» να μεσολαβεί.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως ακόμη και το πρόγραμμα είναι πλήρως ισορροπημένο. Όλα κινούνται στα όρια. Μιλάμε πραγματικά για μία επική μονομαχία παραμονής, που όποιος χάσει… χάθηκε.