Ο απόλυτος οδηγός… καθυστερήσεων, της Premier League
Τελική ευθεία στην Premier League! Κάποιες ομάδες κυνηγούν τον τίτλο, άλλες ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, «μονομάχοι» παλεύουν για την παραμονή στην κατηγορία και αρκετοί είναι αδιάφοροι. Τώρα που η σκοπιμότητα είναι… μονόδρομος, πότε και πόσο καθυστερούν οι ομάδες;
Η Premier League, φημίζεται για την ένταση και την ταχύτητα των αγώνων της, μεταξύ άλλων, ωστόσο στο βωμό της σκοπιμότητας οι ομάδες συνηθίζουν τις καθυστερήσεις. Λίγες στροφές πριν το τέλος, με την βοήθεια της Opta, θα δούμε τον «οδηγό» καθυστερήσεων του αγγλικού πρωταθλήματος.
Τα δευτερόλεπτα που «χάνονται», κατά μέσο όρο, εν αναμονή της επανέναρξης του παιχνιδιού
Μισό περίπου λεπτό, «χάνεται» για κάθε φάουλ, κόρνερ και άουτ, στην Premier league. Αναλυτικότερα, 33 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο, χρειάζονται για την επανέναρξη του παιχνιδιού μετά από ένα φάουλ ή κόρνερ και 30 κάθε φορά που η μπάλα καταλήγει άουτ. Ακόμη, η επαναφορά με πλάγιο άουτ χρειάζεται 16 δευτερόλεπτα (!) για να εκτελεστεί.
Παράλληλα, τα πέναλτι είναι ό,τι πιο χρονοβόρο μπορεί να συμβεί σε έναν αγώνα του αγγλικού πρωταθλήματος. Κατά μέσο όρο, «χαραμίζονται» 112 δευτερόλεπτα, από την ώρα που θα υποδειχθεί, μέχρι την στιγμή που θα εκτελεστεί η εσχάτη των ποινών. Ταυτόχρονα, θα χρειαστεί κάτι παραπάνω από ένα λεπτό (72’’), μετά από ένα γκολ, ώστε να γίνει η σέντρα.
Τι κάνουν οι ομάδες, στο κομμάτι των καθυστερήσεων
Σε μία οποιαδήποτε διακοπή, τα λιγότερα δευτερόλεπτα, κατά μέσο όρο, χρειάζονται οι Λίβερπουλ (23,3’’) και Μάντσεστερ Σίτι (25,6’’), που είναι οι πιο γρήγορες ομάδες στο κομμάτι της επανεκκίνησης του παιχνιδιού, λογικό αν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο παιχνιδιού τους. Αρκετά κοντά βρίσκεται και η Λέστερ (25,8’’), που τρέχει και δεν… φτάνει.
Αντίθετα, χρονοτριβούν οι Μπρέντφορντ (31,4’’) και Νιουκάστλ (29,9’’), που πρέπει να περάσει περίπου μισό λεπτό, για να ξεκινήσουν ξανά τον αγώνα. Εξίσου με το «πάσο» τους, κινούνται οι Μπόρνμουθ (29,2’’) Σαουθάμπτον (29,2’’) και Έβερτον (29,1’’), γεγονός καθόλου τυχαίο αν αναλογιστεί κάποιος την εικόνα και τη θέση τους στο πρωτάθλημα.
Ακόμη και μεμονωμένα, αν εξεταστούν οι καθυστερήσεις που γίνονται πριν από την επαναφορά του τερματοφύλακα μετά από άουτ, τα πράγματα δεν αλλάζουν κατά πολύ. Οι ομάδες των Κλοπ και Γκουαρντιόλα δεν καθυστερούν, με τους «κόκκινους» να χρειάζονται 21,5 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο και οι «πολίτες» 24,1, ώστε να ξεκινήσει ξανά ο αγώνας. Ταυτόχρονα, η Νιουκάστλ ξανά με το «πάσο» της, θέλει περισσότερο από μισό λεπτό (36,8’’) για να επαναφέρει ο τερματοφύλακάς της την μπάλα. Στην ίδια… μοίρα βρίσκονται και οι Έβερτον (33,1’’), Μπρέντφορντ (32,9’’), Μπόρνμουθ (32,7’’) και Κρίσταλ Πάλας (32,7’’).
Λίγες στροφές πριν το τέλος του πρωταθλήματος, η σκοπιμότητα θα κάνει την «εμφάνισή» της στα γήπεδα και με τον οδηγό καθυστερήσεων, οι ομάδες θα ξέρουν απέναντι σε ποιους θα πρέπει να βιαστούν, ή και… όχι.
Γιάννης Νικολόπουλος