Λιντς: Μετά τον Μπιέλσα το χάος…

Η Λιντς βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και δύο χρόνια μετά την απομάκρυνση του Μαρσέλο Μπιέλσα φαίνεται πως δεν έχει βάλει μυαλό και κινδυνεύει να επιστρέψει στην Championship.



Λιντς: Μετά τον Μπιέλσα το χάος…

Όταν το 2021 η Premier League ολοκληρωνόταν η Λιντς είχε τερματίσει στην άκρως τιμητική ένατη θέση. Όλοι της είχαν βγάλει το καπέλο. Με τον Μαρσέλο Μπιέλσα στον πάγκο τα «παγώνια» μόλις είχαν κάνει θορυβώδη επιστροφή μετά από 15 χρόνια απουσίας από την μεγάλη κατηγορία. Σχεδόν δύο χρόνια μετά οι μέρες αυτές αποτελούν μια γλυκιά ανάμνηση. Και αυτό γιατί πλέον η Λιντς δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα εκείνη που όλοι της έβγαζαν το καπέλο και κινδυνεύει σοβαρά με υποβιβασμό και να επιστρέψει εκεί όπου βρισκόταν στην αφάνεια.

Η τριετής παρουσία του Αργεντινού θρυλικού τεχνικού στο «Ελαντ Ρόουντ» σημαδεύτηκε με απίστευτες στιγμές χαράς οι οποίες συνδυάστηκαν με υπέροχο ποδόσφαιρο. Η Λιντς του Μπιέλσα έγινε τραγούδι στα χείλη των οπαδών οι οποίοι ζούσαν στιγμές που δεν είχαν ονειρευτεί ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα. Όλα τα ωραία όμως έχουν ένα τέλος και η απόφαση της διοίκησης να ολοκληρώσει την συνεργασία της μαζί του σε μια περίοδο που η Λιντς κινδύνευε με υποβιβασμό τον Φεβρουάριο του 2022 έδειξε πως ο σύλλογος δεν ήταν προετοιμασμένος για την επόμενη ημέρα. Και τα προβλήματα αυτά παραμένουν άλυτα μέχρι και τώρα 15 μήνες μετά.

Τα λάθη άρχισαν να διαδέχονται το ένα πίσω από το άλλο, τόσο σε επίπεδο στελέχωσης του έμψυχου δυναμικού όσο και του ανθρώπου που θα αναλάμβανε τον δύσκολο ρόλο να αντικαταστήσει τον Μπιέλσα, όσο κυρίως η ανεπάρκεια σε διοικητικό επίπεδο. Η αλήθεια είναι πως ο Αργεντινός τεχνικός ήταν συγκεντρωτικός ελέω και των ιδιορρυθμιών του να έχει τον απόλυτο έλεγχο και την γνώση ακόμα και για την πιο μικρή λεπτομέρεια και αυτό επηρέασε και τους υπόλοιπους όπως τον τεχνικό διευθυντή Βίκτορ Όρτα ο οποίος παρά τις όποιες προσπάθειες απέτυχε με αποτέλεσμα να δει και αυτός πριν λίγες ημέρες την πόρτα της εξόδου.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από την περίπτωση του Ζαν Κέβιν Ογκουστίν ο οποίος θα κοστίσει στην ομάδα 40 εκατ. λίρες παρά το γεγονός πως δεν υπέγραψε ποτέ με κανονική μεταγραφή. Άλλη μια τέτοια αποτυχημένη μεταγραφή ήταν και αυτή του Τζορτζίνιο Ρούτερ από την Χόφενχαϊμ έναντι 30 εκατ. ευρώ ο οποίος έχει αγωνιστεί ελάχιστα μέχρι στιγμής. Η υπερασπιστική γραμμή του Όρτα ήταν πως οι όποιες μεταγραφές έγιναν τον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήθηκαν γιατί ταίριαζαν απόλυτα στο πλάνο του αντικαταστάτη του Μπιέλσα του Αμερικανού Τζέσι Μαρς ο οποίος όμως δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει από την σκιά του προκατόχου του.

Η ένατη θέση στην επιστροφή της Λιντς στην μεγάλη κατηγορία έκρυψε κάτω από το χαλάκι τα προβλήματα που υπήρχαν. Ο Μαρσέλο Μπιέλσα είχε καταφέρει να κάνει θαύματα και να οδηγήσει την ομάδα σε μια υπερβατική σεζόν, αφού το υλικό της ήταν το λιγότερο για υποβιβασμό αν και πολλοί θεωρούσαν πως ήταν επιπέδου Championship. Και αυτό φάνηκε τις δύο επόμενες σεζόν. Τόσο πέρυσι όσο και φέτος η ομάδα παλεύει με νύχια και με δόντια να αποφύγει τον υποβιβασμό. Και όπως φαίνεται στο Γιόρσαϊρ δεν πήραν το μάθημα. Η ίδια η διοίκηση πίστεψε πως η λάμψη του Μπιέλσα θα καλύψει τις όποιες χτυπητές αδυναμίες στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας και πως παίκτες όπως οι Μεσλιέ, Ραφίνια που ήταν άγνωστοι στο ευρύ κοινό σε συνδυασμό με παίκτες από τις Ακαδημίες θα μεταμορφώνονταν από το μαγικό άγγιγμα του «Λόκο».

Για την Premier League όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Μπορεί να πιάσει την πρώτη χρονιά, αλλά στη συνέχεια χρειάζεσαι να ρίξεις λεφτά στο μεταγραφικό παζάρι και ποιοτική ενίσχυση. Για την Λιντς η πρόσληψη του Μπιέλσα ήταν σαν δώρο Θεού. Οι τρεις πρώτες σεζόν για τους οπαδούς της ομάδας ήταν σαν το βράδυ του Σαββάτου στην Ανάσταση. Κατάνυξη. Η μπάλα που έπαιζε η Λιντς δεν την είχαν ξαναδεί και δεν ήταν λίγοι οι αντίπαλοι που ζήλευαν αυτό που έβλεπαν. Παίκτες που άλλες σεζόν δεν θα περνούσαν καν την πόρτα του κλαμπ απέκτησαν αξία κι έγιναν με την ιδιοφυία του Μπιέλσα παικταράδες.  

Η διοίκηση φάνηκε απροετοίμαστη για την ημέρα που θα έπρεπε να περάσει στη νέα εποχή και τον απογαλακτισμό από τον Αργεντινό, ειδικά όταν αυτή η αλλαγή έγινε νωρίτερα και όχι στο τέλος της σεζόν όπως ήταν το αρχικό πλάνο. Ο Όρτα θεώρησε πως ο Μαρς ήταν ο ιδανικός αντικαταστάτης αλλά φάνηκε από την αρχή πως δεν θα μπορούσε με τίποτα να γεμίσει τα παπούτσια του προκατόχου του. Η πρώτη μεγάλη αποτυχία για τον Ισπανό παράγοντα και η αρχή της κατηφόρας τόσο για τον ίδιο όσο και για την ομάδα.

Από την αρχή φάνηκε πως ο Αμερικανός δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στον ρόλο του, ενώ και το βάρος του Μπιέλσα τον γέμιζε με ακόμα μεγαλύτερο άγχος. Έτσι, ενώ θα περίμενε κανείς την φετινή σεζόν βελτίωση τα «παγώνια» συνέχισαν να βρίσκονται στις χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας.

Η απομάκρυνση του Μαρς και η πρόσληψη του Γκράθια δεν άλλαξε την κατάσταση. Μετά από μια πρόσκαιρη ευφορία που φέρνει πάντα μια αλλαγή προπονητή, οι παθογένειες εμφανίστηκαν ξανά στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου και η ήττα με κάτω από τα χέρια από την Μπόρνμουθ έφερε νέες αλλαγές. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια και παίζοντας το τελευταίο της χαρτί η Λιντς αποφάσισε να δείξει την πόρτα της εξόδου στον Ισπανό τεχνικό αλλά αυτή την φορά και στον συμπατριώτη του, τον Όρτα στέλνοντας το μήνυμα πως πλέον ο κύκλος του έκλεισε. 

Η επιλογή του Σαμ Άλαρνταϊς ως ο ειδικός στο να σώζει ομάδες ενέχει μεγάλο ρίσκο. Και αυτό γιατί ο 68χρονος τεχνικός έχει να δουλέψει δύο χρόνια, ενώ και πλέον θεωρείται αναχρονιστικός. Για την Λιντς όμως και με τέσσερα ματς να απομένουν φαινόταν ως η μοναδική λύση μήπως και καταφέρει τελικά να σώσει την κατηγορία και να μην καταστρέψει όλα όσα με τόσο κόπο έχτισε ο Μαρσέλο Μπιέλσα. 

Θοδωρής Βασίλης