Βρείτε κάποιον να σας αγαπά, όπως ο Γκρανίτ Τσάκα την Άρσεναλ!

Ίσως μία θητεία επτά χρόνων αρκεί για να ζήσεις κάθε λογής συναίσθημα που μπορεί να προκύψει με έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο. Ίσως ένα τόσο μεγάλο διάστημα, είναι αρκετό για να νιώθεις γεμάτος. Ο Γκρανίτ Τσάκα βίωσε με την Άρσεναλ το κάθε τι. Και αποφάσισε να αποχωρήσει το καλοκαίρι. Ένας μεγάλος κύκλος κλείνει, αλλά ο Ελβετός τήρησε την υπόσχεσή του. «Θα φύγω όταν η Άρσεναλ είναι ψηλά», είχε πει. Και το έκανε πράξη, σε μία σχέση… στοργής, που ενίοτε εκφράστηκε παρανοϊκά!



Βρείτε κάποιον να σας αγαπά, όπως ο Γκρανίτ Τσάκα την Άρσεναλ!

Και κάπου εδώ, φτάσαμε στο σημείο που αναμένεται να ζήσουμε την αποχώρηση του Γκρανίτ Τσάκα από την Άρσεναλ. Επτά χρόνια μετά την άφιξή του στο Βόρειο Λονδίνο, ο Ελβετός πήρε την απόφαση να αποχωρήσει.

Νιώθει γεμάτος από την Premier League. Αισθάνεται ικανοποιημένος από μία γεμάτη επταετία, σε ένα πρωτάθλημα που έχει την φύση να σε φθείρει από μόνο του. Μεγάλο άγχος, πολύ πίεση, ματς κατά μέσο όρο δύο φορές την εβδομάδα και απαιτητικοί φίλαθλοι, που έχουν την ικανότητα να σε αποθεώνουν την Κυριακή και να σε θεωρούν τον χειρότερο παίκτη της ομάδας την… Τετάρτη.

Λίγοι αντέχουν σε αυτές τις συνθήκες και ο Γκρανίτ Τσάκα άντεξε για περισσότερες από 2000 ημέρες. Έφτασε όμως στα 31 του. Και γνωρίζει πως το ιδανικότερο σημείο για να αφήσει την αγαπημένη του Άρσεναλ, είναι να το κάνει όταν αυτή είναι… ψηλά. Έτσι είχε πει άλλωστε σε συνέντευξή του πριν από μερικούς μήνες. «Δεν φεύγω μέχρι να καταφέρουμε κάτι μεγάλο με αυτόν τον σύλλογο». Και τα κατάφερε!

Οι «κανονιέρηδες» είναι και πάλι στο Champions League, έχοντας διεκδικήσει την Premier League απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, για μία ολόκληρη αγωνιστική περίοδο. Η Άρσεναλ βρέθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας για 247 ημέρες. Ήταν πρώτη με διαφορά μέχρι την 29η αγωνιστική. Και ακόμη και αν τα έξι τελευταία ματς δεν πήγαν όπως τα… προηγούμενα, ο Ελβετός γνωρίζει πως έδινε και την ψυχή του.

Φέτος άλλωστε, βάσει αριθμών, πραγματοποίησε την καλύτερη σεζόν της καριέρας του στο Βόρειο Λονδίνο. Συμμετείχε σε περισσότερα από 10 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, έμαθε να αγωνίζεται ως box to box μέσος, περιόρισε τα λάθη, μετρίασε τον εκνευρισμό του και έκανε τον κόσμο να υπολογίζει ως μεγάλη την απουσία του, όταν ο ίδιος δεν ήταν καλά.

Αντικαταστάθηκε με τη Μπρέντφορντ στα πρώτα λεπτά και άπαντες ανησύχησαν. Ήταν αμφίβολος απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι και οι φίλοι της Άρσεναλ ήλπιζαν πως θα καταφέρει να δώσει το παρών.

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη… νίκη του Τσάκα στην καριέρα του στην Άρσεναλ. Πως έκανε ένα ολόκληρο γήπεδο, το «Έμιρεϊτς», και εκατομμύρια κόσμου της ομάδας του, να αναθεωρήσουν για αυτόν. Το ίδιο Στάδιο που κάποτε τον γιούχαρε και εκείνος πέταγε την φανέλα, είναι το ίδιο που σήμερα δεν θέλει να τον αποχωριστεί. Δέθηκε μαζί του, αντιλήφθηκε πως ο Γκρανίτ Τσάκα αγαπά πολύ τον σύλλογο.

Χάνει το μυαλό του, νευριάζει, παίζει στα όρια του… αντιαθλητικού, αλλά ο τρόπος που κάποιος δείχνει την αγάπη του σε κάτι, δεν έχει περιορισμούς. Ακόμη και αν καμία φορά, αυτό μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ». Αυτό είναι και το σοβαρότερο κέρδος του Ελβετού στο Λονδίνο.

Το «Xhaka’s Redemption». Κάτι που χρειάζεται πολύ μεγάλη δύναμη ψυχής και φυσικά κάτι που δεν θα γινόταν ποτέ πράξη, αν στην τεχνική ηγεσία της Άρσεναλ, δεν βρισκόταν ο Μικέλ Αρτέτα. Ναι, οι 295 συμμετοχές του είναι σημαντικές, ναι, ίσως δεν φτάσει τις… 300, αλλά άπαντες θα τον θυμούνται και ουδείς θα τον διαγράψει από την σύγχρονη ιστορία της ομάδας την τελευταία δεκαετία.

Τήρησε την υπόσχεσή του. Δεν έφυγε στα δύσκολα. Αποφάσισε να αποχωρήσει γεμάτος, όταν η Άρσεναλ έκανε το βήμα παραπάνω. Και αυτό, όπως και τόσα άλλα, είναι προς τιμήν του πιο… τίμιου Ελβετού που φόρεσε το σήμα των «κανονιέρηδων»!

Δημήτρης Μανάκος