Τότε με Μπρούκινγκ και Λάμπαρντ, τώρα με Ράις και Αντόνιο: Η Γουέστ Χαμ θυμήθηκε τις Βρυξέλλες… μισό αιώνα μετά! (vids)

Η Γουέστ Χαμ έγραψε ιστορία και θα βρεθεί πλέον στον 2ο τελικό της εκτός «Νησιού» μετά από 47 χρόνια. Και η επιτυχία είναι τεράστια, ακόμη και αν δεν υπάρχουν στην ενδεκάδα  ο Μποντς, ο Λάμπαρντ και ο Τρέβορ Μπρούκινγκ. Ο Ντέιβιντ Μόγιες είναι ο… Τζον Λάιαλ του 2023 και τα «σφυριά» αναμένουν το ιστορικό ματς με τη Φιορεντίνα!  



Τότε με Μπρούκινγκ και Λάμπαρντ, τώρα με Ράις και Αντόνιο: Η Γουέστ Χαμ θυμήθηκε τις Βρυξέλλες… μισό αιώνα μετά! (vids)

Η Γουέστ Χαμ βρίσκεται στον τελικό του Europa Conference League. Τα κατάφερε. Επιτέλους θα διεκδικήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο, με τον πρώτο της τελικό εκτός αγγλικών συνόρων μετά από σχεδόν μισό αιώνα να είναι γεγονός.

Πέρασαν άλλωστε 47 χρόνια από εκείνο το αξέχαστο παιχνίδι της με την Άντερλεχτ στις Βρυξέλλες, με τα «σφυριά» να ηττώνται με 4-2 και ένα λάθος του… μπαμπά Λάμπαρντ να έχει μείνει αλησμόνητο.

Μπορεί πολλοί να μην θυμούνται πολλά από εκείνη την συνάντηση, όμως δεδομένο είναι πως τα «σφυριά» είχαν εξαιρετικό σύνολο. Στον πάγκο τους βρισκόταν ο Τζον Λάιαλ, που παρέμεινε στην τεχνική τους ηγεσία για 15 χρόνια, μέχρι και το 1989, έχοντας και έντονο ποδοσφαιρικό παρελθόν με την ομάδα τη δεκαετία του 50’.

Στην πρώτη του σεζόν κατέκτησε το FA Cup και την επόμενη σεζόν οδήγησε τη Γουέστ Χαμ σε εκείνο τον τελικό, δύο χρόνια πριν τον υποβιβασμό του συλλόγου. Ωστόσο, το ματς του 1976 είχε «πονέσει» τον Λάιαλ και την ομάδα του, που είχε περάσει αλώβητη από τέσσερις γύρους, με τους δύο τελευταίους αντιπάλους να είναι η Ρέξαμ και η ΦΣΦ Τσβίκαου, από την  οποία δεν δέχθηκε ούτε γκολ, για να φτάσει μέχρι το τέλος του δρόμου.

Το σκορ στον τελικό άνοιξε ο Πατ Χόλαντ, που έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε στο Βέλγιο στο Κύπελλο Κυπελλούχων εκείνη τη σεζόν, αλλά ο Ρένζεμπρινκ ισοφάρισε πριν από τη λήξη του ημιχρόνου έπειτα από λάθος του Λάμπαρντ, προτού ο Βαν Ντερ Ελστ, που αργότερα έπαιξε στη Γουέστ Χαμ, κάνει την ολική ανατροπή.

Τα «σφυριά» ισοφάρισαν και πάλι στο 68’, με τον Κιθ Ρόμπσον, αλλά οι γηπεδούχοι έφτασαν στη νίκη στο τέλος, με τους ίδιους παίκτες να σκοράρουν εκ νέου και το τελικό 4-2 να σηματοδοτεί τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της Άντερλεχτ, σε ένα τρόπαιο που κατέκτησε και την επόμενη χρονιά, στο Παρίσι, κόντρα στην Αούστρια Βιέννης, έχοντας πάρει και δύο Σούπερ Καπ από Μπάγερν Μονάχου και Λίβερπουλ.

Δημήτρης Μανάκος