Τα προκριματικά στο «μικροσκόπιο»

Για κάποιους η πρόκριση ήρθε, για κάποιους τα πάντα θα κριθούν στην τελευταία αγωνιστική και για κάποιους οι ελπίδες πρόκρισης χάθηκαν νωρίς. Το england365.gr κάνει μια αναδρομή στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2012 και βάζει στο «μικροσκόπιο» την πορεία Αγγλίας, Σκωτίας, Ιρλανδίας, Ουαλίας και Β. Ιρλανδίας.



Τα προκριματικά στο «μικροσκόπιο»

Αγγλία: Έπραξε το.. αυτονόητο

Με… φόρα ξεκίνησε τη διαδικασία των προκριματικών η Αγγλία. Το Σεπτέμβριο του 2010 το συγκρότημα του Φάμπιο Καπέλο «φιλοδωρεί» με 4 τέρματα τη Βουλγαρία στην πρεμιέρα του 7ου προκριματικού ομίλου. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Ζερμέιν Ντεφόε που βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα τρεις φορές, ενώ το άλλο γκολ για τα «τρία λιοντάρια» ήρθε από τον μέσο της Μάντσεστερ Σίτι, Άνταμ Τζόνσον.

Τέσσερις μέρες αργότερα η Αγγλία ταξιδεύει στην Ελβετία, ο άσος των «πολιτών» σημειώνει πάλι γκολ και με τα τέρματα των Ρούνεϊ και Μπεντ διαμορφώνουν το τελικό 3-1 και κάνουν το δύο στα δύο στον όμιλο.

Το πρώτο στραβοπάτημα στην πορεία των Άγγλων έρχεται στις 12 Οκτωβρίου όταν και υποδέχονται στο «Γουέμπλεϊ» το Μαυροβούνιο για την 3η αγωνιστική. Στο 0-0 έμειναν οι δύο ομάδες με τους γηπεδούχους να πετούν τους πρώτους δύο βαθμούς και με 7 πόντους να μένουν στη 2η θέση του γκρουπ, έχοντας πάντως ένα παιχνίδι λιγότερο από το Μαυροβούνιο.

Τον Μάρτιο του 2011 στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τη γειτονική Ουαλία τα «λιοντάρια» θέλουν μόνο τη νίκη και γι’ αυτό φροντίζουν οι Λάμπαρντ και Μπεντ, διαμορφώνοντας το τελικό 2-0 στα πρώτα 15 λεπτά της αναμέτρησης.

Η δεύτερη απώλεια και μάλιστα πάλι εντός έδρας έρχεται κόντρα στην Ελβετία, σε μια αναμέτρηση που ο Μπαρνέτα αφήνει τους Άγγλους πίσω στο σκορ με δύο γκολ στο 35ο λεπτό, οι Λάμπαρντ και Γιανγκ έφεραν το ματς στα ίσια μόλις στο 51’, με το 2-2 να είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Επόμενο εμπόδιο η Βουλγαρία, σε μια αναμέτρηση που οι παίκτες του Καπέλο κατάφεραν να πετύχουν τρία τέρματα στο πρώτο ημίχρονο με σκόρερ τους Γουέιν Ρούνεϊ (δις) και Γκάρι Κέιχιλ και με σβηστές μηχανές στην επανάληψη πήραν ακόμα 3 βαθμούς. Την ίδια μέρα έρχεται και η νίκη-δώρο των Ουαλών επί του Μαυροβουνίου με 2-1 και πλέον τα πάντα βρίσκονται στο χέρι των Άγγλών.

Πριν ένα μήνα η συνεργασία Ντάουνιγκ-Γιανγκ και το γκολ του τελευταίου είναι αυτό που κρίνει την εντός έδρας αναμέτρηση με την Ουαλία, για να έρθει το 2-2 της περασμένης εβδομάδας στην Ποντγκόριτσα να «σφραγίσει» την πρόκριση στην τελική φάση του EURO 2012.


Ιρλανδία: Σταθερή… μετοχή στο ποδοσφαιρικό «χρηματιστήριο»

Σε ένα από τους πλέον αμφίρροπους ομίλους της προκριματικής φάσης, με Ρωσία, Σλοβακία και την έκπληξη που ακούει στο όνομα Αρμενία, η ομάδα του Τζιοβάνι Τραπατόνι κατέφερε με όπλο την πολύ καλή αμυντικής της λειτουργία να μην χάσει την επαφή με την κορυφή σε όλη τη διάρκεια των αγώνων.

Μοναδική ήττα το 2-3 από τη Ρωσία στο Δουβλίνο, ένα αποτέλεσμα που ουσιαστικά την άφησε πίσω στη διεκδίκηση της πρωτιάς και πλέον αύριο φιλοξενεί την Αρμενία και χρειάζεται ένα μόλις βαθμό για να «κλειδώσει» τη δεύτερη θέση και να ψάξει την πρόκριση μέσω της διαδικασίας των μπαράζ.


Σκωτία: Τα «ρέστα» της στην Ισπανία

Με την παρουσία της Ισπανίας στον όμιλό της η Σκωτία γνώριζε εξ’ αρχής ότι ρεαλιστικό στόχο αποτελεί η κατάληψη της δεύτερης θέσης του γκρουπ, με κυριότερο αντίπαλο την Τσεχία.

Η ομάδα του Κρεγκ Λέβιν δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο τις υποχρεώσεις της και μετά τις πρώτες 4 αγωνιστικές μετρούσε μόλις μία νίκη, το αγχωτικό 2-1 με το Λιχνενστάιν στο «Χάμπτεν Παρκ» με γκολ του ΜακΜάνους στο 90’. Είχε προηγηθεί η «λευκή» ισοπαλία στη Λιθουανία, ενώ ακολούθησε η ήττα με 1-0 στην Τσεχία.

Κόντρα στους Ισπανούς τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα. Αν και κατάφεραν να γυρίσουν από το 2-0 και να φέρουν το παιχνίδι στην ισοπαλία με τον Νέισμιθ και το αυτογκόλ του Πικέ, τελικά δεν τα κατάφεραν καθώς ο Γιορέντε διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

Το συγκεκριμένο ματς αποτέλεσε εφαλτήριο για την ανάκαμψη των Σκωτσέζων. 4 βαθμοί κόντρα σε Λιθουανία και Τσεχία εντός με το «τρίποντο» του περασμένου Σαββάτου στο Βαντούζ (1-0) να τους φέρνει στους στη 2η θέση και το +1 από την Τσεχία.

Την τελευταία αγωνιστική η Σκωτία «παίζει τα ρέστα της» στην Ισπανία και η Τσεχία στη Λιθουανία.


Ουαλία: Φόρτσαρε στο τέλος. Δεν ήταν αρκετό και πάλι...

Οι Βρετανοί σέβονται τις παραδόσεις και η Ουλία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Για ακόμη μια φορά, η ομάδα του Γκάρι Σπιντ φρόντισε να κάνει τις καλές της εμφανίσεις όταν όλα είχαν κριθεί, με τις δύο τελευταίες αγωνιστικές να σημειώνει νίκες που αποδείχθηκαν καθοριστικές, όχι όμως για την ίδια.

Στην έδρα της, με το 2-1 στις αρχές Σεπτέμβρη κόντρα στο Μαυροβούνιο έκανε «δώρο» στην Αγγλία, αφού η ομάδα των Βαλκανίων έχασε σημαντικό έδαφος στη διεκδίκηση της πρωτιάς. Όμως, δεν ήταν «αγενής» με το Μαυροβούνιο, αφού του ξεπλήρωσε το κάζο, κάνοντας του δώρο, όταν νίκησε την Ελβετία και την έθεσε εκτός «μάχης» για τη 2η θέση. Και μπορεί οι Ουαλοί να απουσιάσουν από ακόμη ένα τουρνουά, ωστόσο, ο Γκάρι Σπιντ μπορεί να ονειρεύεται καλύτερες ημέρες.


Β. Ιρλανδία: Της έλειψε η συνέπεια

Η προτελευταία, από τις ομάδες του Νησιού, στην κατάταξη της FIFA (70η θέση) δεν ήλπιζε σε κάτι περισσότερο, από την στιγμή που στο όμιλό της βρέθηκαν ομάδες όπως η Ιταλία και η Σερβία. Και μπορεί η καλή εμφάνιση κόντρα στην Εσθονία, στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, να έκανε τον Νάιτζελ Γουόρθιγκτον να χαμογελά, ωστόσο τα τελευταία λεπτά της αναμέτρηση θύμισαν το πρόσωπο της ομάδας σε όλο το τουρνουά. Την κρίσιμη στιγμή λύγισε.

Η ισοπαλία με την Ιταλία και πολύ περισσότερο το «διπλό» στη Σλοβενία δεν μπορούν να ξεχαστούν. Πρέπει να χτίσουν οι Βορειοϊρλανδοί πάνω σε αυτές. Δεν μπορεί να ξεχαστεί, όμως, και η ισοπαλία με τα Νησιά Φερόε και αυτό πρέπει να προβληματίσει.