Καλύτερη εκτέλεση φάουλ; Μα φυσικά το αλησμόνητο «donkey-kick» της Κόβεντρι! (vid)

Η Κόβεντρι ετοιμάζεται να διεκδικήσει την επιστροφή της στην Premier League, για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2000-01. Μπορεί τα κατορθώματά της στη μεγάλη κατηγορία να μην είναι αξιοσημείωτα, όμως αυτό που έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη κάθε ποδοσφαιρόφιλου στο Νησί, είναι μία απίθανη εκτέλεση φάουλ πίσω στο μακρινό 1970. Γνωστό ως «donkey-kick».  



Καλύτερη εκτέλεση φάουλ; Μα φυσικά το αλησμόνητο «donkey-kick» της Κόβεντρι! (vid)

Πόσο ξεχωριστή μπορεί να γίνει μία εκτέλεση φάουλ; Η αλήθεια είναι ότι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η κρισιμότητα που φέρει ένα γκολ που ίσως προέλθει από αυτό, το πόσο έξυπνα μπορεί να εκτελεστεί μέσω μίας πάσας ή ακόμα και η «μαγεία» που δύναται να προσφέρει ένα αριστουργηματικό χτύπημα, είναι απλώς μερικοί από αυτούς.

Η Κόβεντρι, όμως, κάτι περισσότερο από μισό αιώνα πριν, φρόντισε να γράψει τη δική της ιστορία στη συγκεκριμένη λίστα. Ήταν Οκτώβριος του 1970 και υποδεχόταν την Έβερτον για μία αναμέτρηση της πρώτης κατηγορίας του αγγλικού πρωταθλήματος.

Έχοντας κερδίσει ένα φάουλ λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή, σχεδόν πάνω στο ημικύκλιο, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα επακολουθούσε. Κανείς, εκτός φυσικά από τους παίκτες της Κόβεντρι. Διότι τίποτα δεν ήταν τυχαίο. Αντίθετα, επρόκειτο για μία εκτέλεση που είχε δοκιμαστεί αρκετά στην προπόνηση.

Τι συνέβη; Καθώς τα… ανυποψίαστα «ζαχαρωτά» δημιουργούσαν το τείχος, ο Γουίλι Καρ στεκόταν αρκετά… αθώα πάνω από την μπάλα. Κάτι σαν την ηρεμία πριν την καταιγίδα. Ξαφνικά, την έπιασε μεταξύ των αστραγάλων του και τη σήκωσε στον αέρα, «παγώνοντας» τους αντιπάλους του. Πριν καλά-καλά συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί, ο Έρνι Χαντ σούταρε με τη μία, πριν ακουμπήσει η μπάλα στο χορτάρι, στέλνοντάς την στον πλαϊνό δίχτυ.

Πρόκειται αναμφίβολα για μία από τις εξυπνότερες, αν όχι η καλύτερη, εκτέλεση φάουλ που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι ψηφίστηκε ως το γκολ της σεζόν για τη συγκεκριμένη περίοδο. Για την ιστορία, η Κόβεντρι επικράτησε με 3-1 της Έβερτον στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Ήταν η πρώτη, αλλά και η τελευταία φορά που εφαρμόστηκε το «donkey-kick», όπως ονομάστηκε χαρακτηριστικά ο συγκεκριμένος τύπος εκτέλεσης. Οι ποδοσφαιρικές αρχές το απαγόρευσαν σχεδόν αμέσως. Ο λόγος; Το γεγονός ότι, όπως θεωρήθηκε, η μπάλα δεν ήταν βέβαιο αν μετακινήθηκε από τη θέση της όπως θα έπρεπε σύμφωνα με τους κανονισμούς, πριν από τη δεύτερη επαφή.

Πλέον, η Κόβεντρι ετοιμάζεται να διεκδικήσει μία θέση στην Premier League της επόμενης σεζόν. Βρίσκεται μόλις ένα παιχνίδι μακριά από τον στόχο της. Αυτό με αντίπαλο την Λούτον στον τελικό των playoffs της Championship (27/05, 18:45) στο Wembley. Μπορεί να μην έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα κατά την παρουσία της στη μεγάλη κατηγορία, με την τελευταία να εντοπίζεται πίσω στο 2000-01, ωστόσο θα μνημονεύεται πάντοτε για την ευφυέστατη εκτέλεση του «donkey-kick»!

Τάσος Φαραός