Παίρνεις τίτλο και υποβιβάζεσαι; Η Λέστερ μπήκε στη λίστα, η Λιντς θυμήθηκε το παρελθόν της και η Σίτι έδειξε τον… δρόμο!

Οδυνηρός μπορεί να χαρακτηριστεί ο υποβιβασμός της Λέστερ. Μίας ομάδας που πριν από επτά χρόνια είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα της Premier League και αισίως, έγινε η 2η στην εποχή της νέας ονομασίας, που βιώνει κάθε είδους συναίσθημα, σε λιγότερο από επτά χρόνια. Θύμησε τη Μπλάκμπερν και αντιστοίχως, το England365 σας παραθέτει κάθε ομάδα που ναι μεν κάποτε σήκωνε τον τίτλο, αλλά μερικά χρόνια μετά, ζούσε την απόλυτη κατάρρευση.



Παίρνεις τίτλο και υποβιβάζεσαι; Η Λέστερ μπήκε στη λίστα, η Λιντς θυμήθηκε το παρελθόν της και η Σίτι έδειξε τον… δρόμο!

Μας έδωσε πολλά το φετινό πρωτάθλημα της Premier League. Αυτό είναι δεδομένο. Η Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε το 5ο της πρωτάθλημα τα τελευταία έξι χρόνια, η Άρσεναλ τελείωσε τη σεζόν στην 2η θέση για 7η φορά στην ιστορία της, η Νιούκαστλ επέστρεψε στο Champions League μετά από 21 χρόνια και η Έβερτον θα συνεχίσει για 69η διαδοχική χρονιά να αγωνίζεται στην κορυφαία τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Στο φινάλε της σεζόν όμως, υπάρχουν τρεις ομάδες που αποχαιρετούν το πρωτάθλημα και καμία εξ΄ αυτών δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές που ανέβηκαν στην κατηγορία πριν ένα χρόνο. Μπόρνμουθ, Νότιγχαμ και Φούλαμ έγιναν η 3η τριάδα που έρχεται από την Championship και συνεχίζει στην Premier League την επόμενη αγωνιστική περίοδο, με τη Σαουθάμπτον να παίρνει μαζί της την Λέστερ και τη Λιντς.

Η δεύτερη επιστρέφει στην 2η τη τάξει κατηγορία μετά από μία τριετία και η δεύτερη γίνεται μόλις η 1η ομάδα στον 21ο αιώνα, που κατακτά την Premier League και εν συνεχεία υποβιβάζεται. Ποια είναι η πρώτη που έχει βιώσει κάτι ανάλογο στην 30αετή ιστορία του πρωταθλήματος με τη νέα ονομασία; Η Μπλάκμπερν του 1995, η οποία κατέκτησε τον τίτλο και τέσσερα χρόνια μετά βρέθηκε να αγωνίζεται στην Championship, για να κατακτήσει το Λιγκ Καπ στις αρχές της νέας χιλιετίας.

Η Λίβερπουλ του… 1904 και η Σίτι με το ρεκόρ των 107 γκολ

Πόσες ομάδες όμως συνολικά έχουν κατακτήσει τον τίτλο και εν συνεχεία βρέθηκαν να παίζουν σε μικρότερη κατηγορία; Τα παραδείγματα είναι αναρίθμητα. Η πρώτη που το έκανε είναι η Λίβερπουλ του 1896, καθώς οκτώ χρόνια μετά το πρωτάθλημα και μία τριετία μετά το «παρθενικό» αήττητο στο «Νησί», υποβιβάστηκε.

Σύντομα, έμελλε η Μάντσεστερ Σίτι να ζήσει κάτι ανάλογο. Το 1936-37, πήρε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, έχοντας και την εντυπωσιακή επίδοση των 107 γκολ υπέρ της. Ένα χρόνο μετά όμως, έγινε η μοναδική ομάδα που υποβιβάστηκε ακριβώς 365 ημέρες έπειτα από τον τίτλο, τερματίζοντας προ τελευταία, με 36 βαθμούς, σε Λίγκα 22 ομάδων, και με 14 νίκες στο ενεργητικό της.

Η Ίπσουιτς, η Ντέρμπι, η Λιντς του Κλαφ και η Βίλα, από την κορυφή στον… πάτο, σε 25 χρόνια

Ακολούθησαν τρεις ακόμη. Πρώτη από αυτές είναι η Ίπσουιτς, που πήρε το πρωτάθλημα το 1962 και μία διετία μετά υποβιβάστηκε. Χειρότερη φυσικά είναι η ιστορία που βίωσε η Ντέρμπι Κάουντι.

Η ομάδα που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια δις σε μία τριετία, το 1972 και το 1975 και το 1981, βρέθηκε να αγωνίζεται στην 2η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο;  Συγκεκριμένα, το 1971-72 η Ντέρμπι Κάουντι ολοκλήρωσε την σεζόν με 58 βαθμούς! Σε ένα δραματικό φινάλε, η Ντέρμπι επικράτησε της Λίβερπουλ με 1-0, και παρά το γεγονός πως τόσο οι «κόκκινοι», όσο και η Λιντς με την Μάντσεστερ Σίτι βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής, με έναν βαθμό λιγότερο, κατόρθωσε να πάρει το πρωτάθλημα.

Το πρωτάθλημα αυτό, υπό τις οδηγίες του Μπράιαν Κλαφ επί της ουσίας αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία της. Εν συνεχεία έφτασε μέχρι την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, πανηγύρισε για δεύτερη φορά την κατάκτηση του κορυφαίου τροπαίου επί αγγλικού εδάφους το 1975, αλλά η επόμενη δεκαετία, την βρήκε «πληγωμένη».

Υποβιβάστηκε μέχρι και στην τρίτη κατηγορία, επέστρεψε στην «ελίτ» του αγγλικού πρωταθλήματος το 1987, αλλά τέσσερα χρόνια μετά και πάλι χαρακτηριζόταν από αστάθεια, σε συνδυασμό με τις διαδοχικές αλλαγές που υπέστη στην διοίκησή της, με αποτέλεσμα να μην διέπεται από οικονομική σταθερότητα.

Η Άστον Βίλα που αναδείχθηκε και πρωταθλήτρια Ευρώπης μία σεζόν μετά το πρωτάθλημα του 1981, αποτελεί επίσης μία περίπτωση, με τους «χωριάτες» να υποβιβάζονται το 1987, αλλά όλα αυτά για να φτάσουμε στην τελευταία ομάδα πριν την Premier League που μπορεί να αντιληφθεί πλήρως την συναισθηματική κατάσταση της Λέστερ: τη Λιντς.

Πήρε τον τίτλο το 1992 και υποβιβάστηκε το καλοκαίρι που η Εθνική Ελλάδος κατακτούσε το EURO, πράγμα που είχε ξαναπάθει και στον 20ο αιώνα.

Το 1969, η Λιντς είχε κατακτήσει τον τίτλο, τερματίζοντας έξι βαθμούς πάνω από τη Λίβερπουλ, και συμπτωματικά, εκείνη τη σεζόν η Λέστερ είχε υποβιβαστεί! Το ίδιο συνέβη και το 1974, αλλά το 1982, ήρθε η αρχή του τέλους.

Η Μπλάκμπερν του 1999 και η Λέστερ που έκανε… σεφτέ στον 21ο αιώνα

Τερμάτισε την χρονιά με 42 βαθμούς και στο -2 από Σάντερλαντ, Στόουκ, Γουέστ Μπρομ και Μπέρμιγχαμ και δεν κατόρθωσε να μείνει στην κατηγορία, υποβιβαζόμενη μαζί με τη Γουλβς και την «ουραγό» Μίντλεσμπρο.

Από όσες αναφέραμε, μόνο η Λίβερπουλ του 1904, η Ίπσουιτς του 1964, η Μπλάκμπερν και η Λέστερ έχουν κατακτήσει τίτλο και έχουν υποβιβαστεί σε διάστημα μίας δεκαετίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει δει κάτι τέτοιο σε τρεις διαφορετικούς αιώνες, μιας και ο τίτλος της Λίβερπουλ, ήρθε το 1896…

Μπορεί να αισθάνεται… χειρότερα η Νότιγχαμ Φόρεστ;

Κάθε υποβιβασμός είναι πικρός. Κάθε υποβιβασμός όμως βιώνεται διαφορετικά. Αλλιώς είναι για τη Σαουθάμπτον, που ήταν φανερά πιο αδύναμη, αλλιώς για τη Σίτι του 1938, αλλιώς για την Ίπσουιτς και για την Ντέρμπι της δεκαετίας του ’70 και φυσικά αλλιώς και για τη Λέστερ. Τι μπορεί να πει και η Νότιγχαμ άλλωστε που το 2005, έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε δις τίτλο Ευρώπης και εν συνεχεία έπεσε στην 3η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου…

Δημήτρης Μανάκος