Απίθανο: Το χρήμα στον ποδοσφαιρικό πλανήτη ξεκινά από τη Ρεάλ Μαδρίτης και τελειώνει στην… Αγγλία!
Μπορεί φέτος να μη διεκδικεί την κορυφή της Ευρώπης, παρόλα αυτά στα οικονομικά η Ρεάλ Μαδρίτης «σέρνει» τον… πακτωλό σύμφωνα με το Forbes. Αγγλική κυριαρχία στη δεκάδα των ομάδων με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία.
Τι κι’ αν πήρε… ρεπό η «Βασίλισσα» αγωνιστικά; Στο οικονομικό σκέλος η Ρεάλ Μαδρίτης εξακολουθεί να ηγείται της λίστας των πιο εύρωστων διότι κάποιες επιχειρήσεις απλά πάνε στον «αυτόματο». Η φανέλα, το μέγεθος ενός συλλόγου, δεν φαίνεται μόνο στο γήπεδο αλλά και στη χρηματιστηριακή αξία, στα οικονομικά. Και εκεί οι «μερένχες» παραμένουν στο πάνθεον των ποδοσφαιρικών οργανισμών ανά τον πλανήτη.
Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα του γνωστού και έγκυρου αμερικανικού περιοδικού «Forbes», οι Μαδριλένοι είναι εκείνοι των οποίων η χρηματιστηριακή μετοχή συναντάται στην υψηλότερη τιμή. Σε μια χρονιά όπου ο μέσος όρος της πρώτης 20αδας «αγγίζει» τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια (2,89 για την ακρίβεια), διαγράφοντας αυξητική τάση περί το 14% (!) σε σχέση με την περσινή σεζόν, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέχουν παρασάγγας. Μάλιστα, οι δυο τους είναι οι μοναδικές που από το 2004 που το Forbes δημοσιεύει τη λίστα, συναντώνται στην πρώτη πεντάδα κάθε χρόνο ενώ για πρώτη φορά δύο ομάδες ξεπερνούν το... όριο των έξι δις.
Η αξία στο χρηματιστήριο της «στρογγυλής θέας» για τη Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται στα 6.07 δισεκατομμύρια σύμφωνα με το Forbes, με τους «κόκκινους διαβόλους» να ακολουθούν κατά… πόδας με έξι. Όσα δηλαδή φαίνεται πως δίνουν και οι επίδοξοι αγοραστές της παρόλο που τα έσοδα στο Κάρινγκτον δεν ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια. Χαοτική η διαφορά ζήτησης και προσφοράς (7.7 πάνω) στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τεράστια άνοδος κατά 30% σε σχέση με την περασμένη περίοδο. Να σημειωθεί εδώ πως πίσω στο 2005, η οικογένεια των Γκλέιζερς αγόρασε τη Γιουνάιτεντ με 1.5 δισεκατομμύριο δολάρια.
Το αμέσως πιο εντυπωσιακό στοιχείο της λίστας που ήρθε στο «φως» είναι σαφέστατα η αγγλική κυριαρχία. Το Big-6 του Νησιού κατέχει περίοπτη θέση στην έρευνα του Forbes με τη Λίβερπουλ, την έτερη ομάδα του Μάντσεστερ, την Τσέλσι, την Τότεναμ και την Άρσεναλ να συμπληρώνουν τη δεκάδα ως προς το ποσό που πρέπει κάποιος να δαπανήσει για να τις αποκτήσει. Οι «Reds» (οι οποίοι έκαναν… βουτιά μιας θέσης λόγω της απώλειας της τετράδας και της γενικότερης μέτριας σεζόν τους) και οι εντυπωσιακοί «Πολίτες» του Γκουαρδιόλα κοστολογούνται (λίγο πάνω) στα 5 δισεκατομμύρια με τις τρεις Λονδρέζικες να «ακροβατούν» στα 2,2 – 3,1 δις. δολάρια. Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου και Παρί Σεν Ζερμέν έχουν φυσικά τη δική τους παρουσία στις πρώτες θέσεις.
Αλματώδης ήταν η αναρρίχηση της Νιουκάστλ μετά την επένδυση των Σαουδαραβών (πλέον κοστολογείται στα 794 εκατομμύρια, άνοδος 51% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή λίστα). Στο… παιχνίδι ενεργά έχουν μπει και οι ισχυροί του MLS, στηριζόμενοι αρκετά στις εμπορικές συμφωνίες, τις μεταδόσεις και τα event την ημέρα των αγώνων. Το μεγαλύτερο roller-coaster - υπό αντίθετες σκοπιές – στις πρώτες θέσεις, έχουν βιώσει η Παρί Σεν Ζερμέν και η Γιουβέντους. Η παρουσία του Λιονέλ Μέσι στο Παρίσι έχει εκτοξεύσει τη μετοχή των πρωτευουσιάνων κατά 32% την ίδια στιγμή που τα σκάνδαλα στην Ιταλία και η γενικότερη συζήτηση γύρω από την πάλαι ποτέ κραταιά Γιουβέντους, της έχουν στοιχίσει κατά 12%.5.
Όσον αφορά τις υπόλοιπες; Στη 15η θέση η Γουέστ Χαμ, 20η η Κρίσταλ Πάλας, πολύ χαμηλότερα Λέστερ και Άστον Βίλα, με την Έβερτον να βρίσκεται στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας, με 600 εκατομμύρια λίρες ως αξία. Ακόμη και έτσι όμως, ο στόχος της παραμονής επετεύχθη!
Δημήτρης Μανάκος