Η δικαίωση του Πεπ για τους Γκουντογκάν και Στόουνς, κόντρα στην κριτική

Είναι δυο από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές της σεζόν για την Μάντσεστερ Σίτι. Ο Χάαλαντ ξεχώρισε για το σκοράρισμα, ο Ντε Μπρόινε για τις ασίστ. Πολλοί άλλοι είχαν ιδιαίτερα σημαντικούς ρόλους. Όμως, ο Πεπ βλέπει τους Γκουντογκάν και Στόουνς να του χαρίζουν απλόχερα το αίσθημα της δικαίωσης για τις αποφάσεις που πήρε το 2016...  



Η δικαίωση του Πεπ για τους Γκουντογκάν και Στόουνς, κόντρα στην κριτική

Στο ξεκίνημα της θητείας του στην Μάντσεστερ Σίτι, ο Πεπ Γκουαρδιόλα αποφάσισε να κάνει δυο κινήσεις που προκάλεσαν ποικίλα σχόλια και πολλή κριτική.

Ο Ιλκάι Γκουντογκάν από την Μπορούσια Ντόρτμουντ έγινε η πρώτη του μεταγραφή ως κόουτς των «γαλάζιων» του Μάντσεστερ και ο κόσμος απόρησε για την επένδυση που έγινε. Ειδικά μετά και την ρήξη χιαστού, τον Δεκέμβρη του 2016, οι τραυματισμοί και η απουσία από τις υποχρεώσεις του, έκαναν τον ποδοσφαιριστή να μην καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Συνεπώς και ο Πεπ άκουγε πως ίσως η συγκεκριμένη επιλογή για το χώρο της μεσαίας γραμμής να μην ήταν τόσο ορθή, όσο θα την είχε στο νου του, προετοιμάζοντάς την.

Παράλληλα, το ίδιο καλοκαίρι, η Μάντσεστερ Σίτι αποφασίσει να διαθέσει 50 εκατομμύρια λίρες για να πάρει τον Τζον Στόουνς από την Έβερτον. Ο Άγγλος αμυντικός αμέσως αισθάνθηκε τα βλέμματα του κόσμου και την έκπληξη που προκάλεσε σε όλους ένα τόσο μεγάλο ποσό για τις υπηρεσίες του. «Υπερτιμημένος» και «λεφτά άνευ λογικής» ήταν οι... καραμέλες που χρησιμοποιούσαν όλοι όταν συζητούσαν γι' αυτή τη μεταγραφή.

Οι Γκουντογκάν και Στόουνς όλα αυτά τα χρόνια της θητείας τους στην Μάντσεστερ Σίτι έχουν φροντίσει να κάνουν τα πάντα για να δικαιώσουν πρώτα τους εαυτούς τους κι έπειτα τον σύλλογο και τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Έπαιξαν τον ρόλο τους στην κυριαρχία των «πολιτών» στις εγχώριες διοργανώσεις με πέντε πρωταθλήματα τα τελευταία έξι χρόνια. Έχουν μερίδιο της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλεται κάθε σεζόν στην Ευρώπη. Έχουν γεμίσει μετάλλια νικητών από κάθε εγχώριο τουρνουά που έχει διεκδικήσει η Σίτι.

Και φέτος έχει φτάσει η στιγμή που αμφότεροι βάζουν τέλος πλέον σε κάθε αρνητική κουβέντα γύρω από τα ονόματά τους. Ο Τζον Στόουνς έχει κάνει το επόμενο βήμα στην τοποθέτησή του στο γήπεδο και έχει αρχίσει να βλέπει συγκρίσεις με τον... Μπουσκέτς και τον ρόλο που είχε ο τρομερός χαφ της Μπαρτσελόνα στους «μπλαουγκράνα». Έχει... τερματίσει τη θέση του στόπερ, έχει κάνει τρομερά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια, φυσικά ήταν εκείνος που είχε διώξει τη μπάλα πάνω στη γραμμή σε ντέρμπι με τη Λίβερπουλ σε μια από τις πιο καθοριστικές παρεμβάσεις για το πρωτάθλημα και τώρα δοκιμάζει το... next step.

Από την πλευρά του, ο «Γκούντο» αποδεικνύεται καθοριστικός, έχει γίνει αρχηγός, όταν στην άκρη του τούνελ φαίνεται η λάμψη του τίτλου εκείνος είναι που θα ωθήσει την ομάδα μέχρι το τέλος για να πάρει το τρόπαιο στα χέρια του και το απόγευμα του Σαββάτου έγραψε ιστορία με το ταχύτερο γκολ στα χρονικά των τελικών του Κυπέλλου Αγγλίας. Ταπεινός, αποτελεσματικός, υπέροχος χαρακτήρας που ο Πεπ θα ήθελε πολύ να κρατήσει και μετά τη φετινή σεζόν, με τον παίκτη ν' αγαπάει το κλαμπ, αλλά να μην έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την πιθανή ανανέωση του συμβολαίου του.

Και ο Πεπ γνωρίζει πολύ καλά πως αυτές τις δύο μεταγραφές, τις πίστεψε ίσως περισσότερο απ' οποιονδήποτε άλλον και βγήκε σωστός και σε αυτό. Γι' αυτό και δάκρυσε αγκαλιάζοντας τον Γερμανό λίγο μετά τον τελικό του «Γουέμπλεϊ», αφού αναγνωρίζει πως του έχει χαρίσει και τίτλους, αλλά και κάτι πολύ μεγαλύτερο και πιο δύσκολο. Τη δικαίωση. 

 

 

Κώστας Ζάλιαρης