Ψάχνετε για φαβορί σε τελικό; Θα πρότεινα να περιμένουμε την απάντηση στο γήπεδο!
Η στιγμή έφτασε. Ο τελικός του Champions League απέχει πλέον λιγότερο από ποτέ. Η Μάντσεστερ Σίτι συναντά την Ίντερ στην Κωνσταντινούπολη, σε έναν τελικό που άπαντες αναζητούν πρόβλεψη και χρίζουν φαβορί τους «πολίτες». Ισορροπημένο ματς για εμένα. Προβάδισμα; Η Σίτι, συμφωνώ. Αλλά η ιστορία μου έχει δείξει πως το τελευταίο πράγμα που μετρά πριν από την έναρξη ενός τελικού, είναι οι εκτιμήσεις που λαμβάνουν χώρα πριν από αυτόν. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Η πιο μεγάλη ώρα έφτασε. Ο τελικός του Champions League. Η Μάντσεστερ Σίτι θέλει το πρώτο τρόπαιο της ιστορίας της σε αυτόν τον θεσμό, η Ίντερ το τέταρτο και το πρώτο μετά από εκείνο το εκπληκτικό τρεμπλ το 2010, με προπονητή τον Ζοσέ Μουρίνιο.
Είναι δεδομένο πως όλοι θα ρωτήσουμε ο ένας τον άλλον, τι πιστεύει. Τι βλέπει να γίνεται, ποια είναι η εκτίμησή του και η πλειοψηφία θα θέσει ως φαβορί τη Μάντσεστερ Σίτι. Είναι λογικό, ναι. Έχει κάνει το νταμπλ, ανέτρεψε την διαφορά με την Άρσεναλ, πήρε το FA Cup, για δεύτερη φορά υπό τις οδηγίες του Πεπ Γκουαρδιόλα και σου βγάζει μία πολύ μεγάλη σταθερότητα, η οποία σαφώς και της δίνει προβάδισμα απόψε.
Από την άλλη, η Ίντερ δεν θα πέσει εύκολα. Γιατί να το κάνει άλλωστε; Ναι, έχει απέναντί της μία ανώτερη ομάδα, που μπορεί να κάνει τρεμπλ, μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του 1999, όμως είναι ευκαιρία της να δώσει στο γήπεδο ό,τι έχει. Ο Σιμόνε Ιντζάγκι θα είναι έτοιμος, την στιγμή που ο Πεπ θέλει να πάρει το πρώτο του Champions League μετά το 2011.
Επιτρέψτε μου όμως να σας πω κάτι, για να καταλάβετε για ποιον λόγο θα έχετε παρατηρήσει πως δεν κάνω προβλέψεις, ειδικά σε τελικούς Champions League. Ο πρώτος που βρέθηκα εκεί δουλεύοντας, ήταν ακριβώς 40 χρόνια πίσω, τον Μάιο του 1983. Ήταν το Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας και φιλοξενούσε το απόλυτο φαβορί της διοργάνωσης, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είναι αυτή τη στιγμή η Σίτι, τη Γιουβέντους του Τραπατόνι, με τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές μόλις μερικούς μήνες πριν στην Ισπανία, στο Μουντιάλ του 1982, Τζοφ, Καμπρίνι, Σιρέα, Τζεντίλε, Ρόσι, Ταρντέλ,ι συν τους Μπετέγκα, Πλατινί και Μπόνιεκ.
Έφαγε ένα γκολ νωρίς από τον Μάγκατ και δεν το έβγαλε ποτέ, χάνοντας εν τέλει το τρόπαιο από το Αμβούργο.
Σε όλη αυτή την διαδρομή των 35 τελικών που έχω ζήσει στο γήπεδο, άμα αρχίσω και μετράω πόσες φορές κάποια από τις δύο ομάδες ήταν τόσο πολύ φαβορί και στο τέλος ήρθαν τα πάνω κάτω, θα μας πάρει πάρα πολύ ώρα.
Ένα χρόνο πριν την Γιουβέντους, είχε χάσει τον τελικό κόντρα στην 13η στην βαθμολογία του αγγλικού πρωταθλήματος, Άστον Βίλα, η πανίσχυρη Μπάγερν Μονάχου, που έκανε 27 τελικές προσπάθειες έναντι ελαχίστων των «βίλανς», αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν το… 0-1!
Δε χρειάζεται επίσης να πω πόσο μεγάλη αγωνιστική διαφορά υπήρχε μεταξύ της Μπαρτσελόνα το 1986 και της Στεάουα σε τελικό μάλιστα που έγινε ισπανικό έδαφος στην Σεβίλλη. Οι τέσσερις αποκρούσεις του Ντουκαντάμ στα πέναλτι έδωσαν το τρόπαιο στους ρουμάνους στην μεγαλύτερη ποτέ διαφορά που δινόταν στοιχηματικά σε φαβορί να πάρει το τρόπαιο με την Μπαρτσελόνα να είναι κλειδωμένη από τους μπουκμέικερς, από το μεσημέρι του τελικού!
Το 1987, η Πόρτο αν και έχανε από την Μπάγερν Μονάχου, το γύρισε σε 2-1, το 1994 η αποδεκατισμένη Μίλαν «διέλυσε» 4-0 το απόλυτο φαβορί που ήταν η Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.
Το 1997 ελάχιστοι έδιναν πιθανότητες στην Μπορούσια του Ντόρτμουντ, που νίκησε 3-1 τελικά το απόλυτο φαβορί και πάλι που ήταν Γιουβέντους, εν ενεργεία πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου.
Το 2005 στο ίδιο γήπεδο που θα γίνει απόψε ο τελικός, η ποιοτική διαφορά μεταξύ της Μίλαν του Κάρλο Αντσελότι και της 5ης στην Premier League, Λίβερπουλ, αντικατοπτρίστηκε στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα, που η ιταλική ομάδα προηγήθηκε με τρία γκολ διαφορά. Φυσικά, όλα άλλαξαν σε έξι λεπτά μέσα, για να επιβεβαιωθεί για πολλοστή φορά πως ο ρόλος του φαβορί είναι σχετικός σε μία τέτοια βραδιά.
Το 2012, η Τσέλσι πήγε μέσα στο Μόναχο και έκανε την τεράστια ζημιά στην Μπάγερν Μονάχου, που είχε και το ρόλο του φαβορί, και την μπάλα στα πόδια της στο μεγαλύτερο διάστημα του ματς, και έχασε και πέναλτι στην παράταση.
Το 2021 τέλος, στο Πόρτο, δε χρειάζεται να θυμίσω πως η Μάντσεστερ Σίτι κατέβαινε ως επικρατέστερη για τη νίκη και την κατάκτηση απέναντι στην Τσέλσι του Τόμας Τούχελ, δέχθηκε το γκολ και δεν βρήκε ποτέ απάντηση!
Είναι αμέτρητα τα παραδείγματα, δεν επιδέχεται πρόβλεψη ο τελικός. Συνεπώς, θέλετε να μιλήσουμε για φαβορί; Καλύτερα να αλλάξουμε κουβέντα γιατί η… φτωχή μου πείρα με έχει διδάξει να μην προτρέχω. Το φαβορί, που είναι η Σίτι, πρέπει μέσα στην βραδιά να επιβεβαιώσει τον ρόλο του, και το αουτσάιντερ, ειδικά μία τόσο καλά οργανωμένη αμυντικά και ανασταλτικά ομάδα, όπως η Ίντερ, θα ψάξει να βρει την ευκαιρία του.
Το μόνο σίγουρο; Ό,τι και να γίνει δεν πρόκειται να πλήξουμε απόψε. Μέχρι τότε ας θυμηθούμε αυτό που μας έχει διδάξει το παρελθόν: Μην κάνουμε προβλέψεις. Ας περιμένουμε την απάντηση από το ίδιο το ποδόσφαιρο, στο γήπεδο…