Θριαμβευτής ο Ράιαν Γκιγκς!

Ο Ράιαν Γκιγκς ήταν ο μεγάλος νικητής της 9ης διαδικτυακής ψηφοφορίας του Golden Foot! Ο Ουαλός αστέρας έγινε ο πρώτος Βρετανός που κατακτά την τιμητική διάκριση!



Θριαμβευτής ο Ράιαν Γκιγκς!

Ο Γκιγκς, ήταν και η επιλογή της «SportDay», που ανήκει στα Μέσα τα οποία συμμετέχουν στην ψηφοφορία!

Ο έμπειρος εξτρέμ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που ακόμη και στην ηλικία των 37 ετών συνεχίζει να «λάμπει» στα γήπεδα και να γεμίζει το παλμαρέ του με συνεχείς διακρίσεις, συγκέντρωσε την πλειοψηφία των θετικών ψήφων από τις συνολικά 326.000, αριθμός με τον οποίος έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ του Golden Foot! Ο πρίγκιπας Αλβέρτος, όπως και κάθε χρόνο, ήταν αυτός που παρέδωσε το βραβείο στον νικητή!

Στην ψηφοφορία, συμμετείχαν επίσης οι Ντέιβιντ Μπέκαμ, Τζιανλουίτζι Μπουφόν, Ντιντιέ Ντρογκμπά, Σαμουέλ Ετό, Ικέρ Κασίγιας, Χαβιέ Ζανέτι, Κάρλες Πουγιόλ, Ραούλ Γκονζάλες και Τσάβι!

Πελέ: «Ο Ολυμπιακός χρειάζεται προσοχή»

Σε συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στο Μονακό, έδωσαν το «παρών» οι Ρουντ Γκούλιτ, Αμπεντί Πελέ, Λουίς Φίγκο και Ραμπάχ Ματζέρ, οι οποίοι άφησαν και το αποτύπωμα του ποδιού τους που από φέτος θα κοσμεί το Πριγκιπάτο στον περίφημο «Περίπατο των Πρωταθλητών»!

Ο Αμπεντί Πελέ, του οποίου οι γιοί αγωνίζονται στη Μαρσέιγ και φέτος αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ, αναφέρθηκε στη μέχρι στιγμής παρουσία των «ερυθρόλευκων» στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση: «Ο Ολυμπιακός στον αγώνα του Καραϊσκάκη με τη Μαρσέιγ, δεν ήταν αυτός που έπρεπε να είναι, όπως μου ανέφεραν και γιοί μου. Μάλιστα, όπως έμαθα, εκείνη την περίοδο ο Ολυμπιακός ήταν απροετοίμαστος λόγω έλλειψης παιχνιδιών. Όταν είδαμε το παιχνίδι με την Άρσεναλ, ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλύτερος και χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή. Μπορούσε να νικήσει την ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ» είπε ο βετεράνος άσος, που συμπλήρωσε αναφορικά με τη φετινή πορεία της ομάδας του Ντεσάν:

«Ματς κλειδί για τη Μαρσέιγ είναι αυτό με την Άρσεναλ στο Βελοντρόμ. Αν νικήσουμε, θα προκριθούμε σίγουρα».

Σε ερώτηση για την επιθυμία του αναφορικά με την ποδοσφαιρική καριέρα των δύο διαδόχων του, είπε: «Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να γίνουν καλοί άνθρωποι, που είναι ήδη και να γίνουν καλύτεροι ποδοσφαιριστές από εμένα. Να πετύχουν αυτά που δεν πέτυχα εγώ και ήδη το έχουν κάνει αφού έχουν παίξει στο Μουντιάλ, ενώ θέλω να κατακτήσουν το Τσάμπιονς Λιγκ περισσότερες από μια φορά».

«Μην κοιτάς μόνο τον εαυτό σου…»

Από την πλευρά του, ο Ρουντ Γκούλιτ αναπόλησε το ντεμπούτο του στο ολλανδικό πρωτάθλημα και την κατάκτηση του Euro 1988, με την εθνική ομάδα της Ολλανδίας, αφού πρώτα μίλησε για το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης, ενημερώθηκε για το έπαθλο που παίρνει ο νικητής της ψηφοφορίας Golden Foot και το οποίο λαμβάνουν κάθε χρόνο ορισμένοι βετεράνοι ποδοσφαιριστές. Φέτος, ο Γκούλιτ είναι ένας από αυτούς και όταν έμαθε πως το βραβείο είναι ένα αποτύπωμα του ποδιού του καθενός, σε κομμάτι χρυσού που τα καράτιά του φτάνουν στα 0,58 γραμμάρια, με σχετική δόση χιούμορ, τόνισε: «Ωραία, γιατί φοράω 46 νούμερο παπούτσι και θα είναι μεγαλύτερο από τους άλλους»!

Πάντως, αναφερόμενος στην δική του ποδοσφαιρική καριέρα, μίλησε για τις στιγμές που του έμειναν χαραγμένες στη μνήμη και τον άνθρωπο που τον ενέπνευσε περισσότερο από όλους: «Είμαι ευτυχισμένος γιατί πέτυχα πολλά πράγματα. Δεν περίμενα ότι θα έπαιζα σε τόσες πολλές ομάδες και θα κέρδιζα τόσα τρόπαια. Ο Γιόχαν Κρόιφ με ενέπνευσε ποδοσφαιρικά. Μάλιστα, υπήρξαμε συμπαίκτες για έναν χρόνο στη Φέγενορντ και πήραμε και το πρωτάθλημα της σεζόν 8-84. Με έκανε άλλο άνθρωπο και άλλο ποδοσφαιριστή. Μου είχε πει μια φράση, την οποία μεταφέρω κι εγώ στους παίκτες μου. “Μην κοιτάς μόνο τον εαυτό σου. Να τον κοιτάς τελευταίο και να κοιτάς πάντα πώς μπορείς να βοηθήσεις τους συμπαίκτες σου να παίξουν καλύτερο ποδόσφαιρο”».

Όταν τον λόγο πήρε ο Ραμπάχ Ματζέρ και ρωτήθηκε για το highlight της καριέρας του, δεν άργησε και πολύ για να φέρει στο μυαλό του τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1987 και το απίστευτο γκολ που πέτυχε με τακουνάκι: «Αυτό ήταν το highlight της καριέρας μου, όπως επίσης θεωρώ πολύ σημαντική στιγμή τη συμμετοχή μου στο Μουντιάλ του 1982 στην Ισπανία».

Δεν… «ψήνεται» για προπονητική

Ο… τελευταίος της παρέας, Λουίς Φίγκο, έθιξε το θέμα των οικονομικών μεγεθών στις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες: «Όσοι αγαπάμε το ποδόσφαιρο και είμαστε όλοι λάτρεις του ποδοσφαίρου, θα πρέπει να συνταχθούμε, να ενωθούμε στο Financial Fair Play της UEFA για να μπορέσει το ποδόσφαιρο να επιστρέψει σε μια λογική βάση και να ξοδεύονται χρήματα που υπάρχουν ή μπορούν να εισπραχθούν και όχι χρήματα που δεν υπάρχουν ή δεν μπορούν να εισπραχθούν».

Επιπλέον, σε ερώτηση για την επόμενη καριέρα του και αν αυτή θα είναι η προπονητική, απάντησε: «Είναι ακόμη νωρίς για προπονητική. Σταμάτησα το ποδόσφαιρο πριν από δυόμιση χρόνια. Δεν έχω τη διάθεση να ακολουθήσω την προπονητική αλλά κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Μπορεί αύριο να αλλάξω γνώμη».