Ώρα για απόφαση στην Κρίσταλ Πάλας: Να μείνει ή να… ξεκουραστεί ο Ρόι Χότζον;

Η Κρίσταλ Πάλας καλείται να αποφασίσει. Ο Ρόι Χότζον είναι διαθέσιμος και διόλου αρνητικός να συνεχίσει στο «τιμόνι» της. Να μείνει ή να αποχωρήσει; Δύσκολο εγχείρημα. Αλλά η φετινή του επιτυχία, δεν γίνεται να παραγραφεί σε καμία περίπτωση, με την βαθμολογική του συγκομιδή στα 10 ματς που ανέλαβε τους «αετούς», να τους οδηγεί σε μία άνετη παραμονή στην Premier League!



Ώρα για απόφαση στην Κρίσταλ Πάλας: Να μείνει ή να… ξεκουραστεί ο Ρόι Χότζον;

Την παρέλαβε την 1η Απριλίου. Επέστρεψε στα δύσκολα, δεν φοβήθηκε να γυρίσει στο ποδόσφαιρο και να αναλάβει ένα εγχείρημα που έμοιαζε με «βόμβα». Έπρεπε να καταφέρει να σώσει την Κρίσταλ Πάλας, στην οποία αγαπήθηκε πολύ και την λάτρεψε όσο λίγοι.

Και ο Ρόι Χότζον το κατόρθωσε, παίρνοντας μάλιστα τα απαιτούμενα αποτελέσματα δίχως καν να δυσκολευτεί ιδιαίτερα. Ξεκίνησε με τρεις νίκες, σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη των «αετών» εκτός έδρας στην εποχή της Premier League, σκοράροντας πέντε γκολ στο «Έλαντ Ρόουντ» απέναντι στη Λιντς, και όλα έδειχναν πως από την 34η αγωνιστική και έπειτα, η ομάδα του είχε σωθεί.

Μετά τη νίκη επί της Γουέστ Χαμ με 4-3 στο «Σέλχαρστ Παρκ», ο Ρόι Χότζον επισήμανε πως ο στόχος της παραμονής είναι πλέον πιο εφικτός από ποτέ. Και έτσι ήταν. Προέβη σε διαχείριση στα εναπομείναντα ματς, κατέγραψε δύο ισοπαλίες και μία νίκη στα τρία τελευταία, και πανηγύρισε τη διατήρηση του συλλόγου στην Premier League.

Συνολικά, ο γηραιότερος προπονητής στην ιστορία του πρωταθλήματος, κάθισε στον πάγκο της Κρίσταλ Πάλας για 10 ματς. Κέρδισε το… 50% αυτών, ηττήθηκε μόλις σε δύο περιπτώσεις, από Τότεναμ και Γουλβς εκτός έδρας, και ανέδειξε ποδοσφαιριστές όπως ο Έζε, ο οποίος δήλωσε αισίως πως η κλήση του στην εθνική Αγγλίας, οφείλεται ξεκάθαρα στον προπονητή του.

Στις 85 ημέρες που επέστρεψε στο ποδόσφαιρο, χρησιμοποίησε 23 ποδοσφαιριστές και είδε την Πάλας να σκοράρει σε 18 περιπτώσεις, την στιγμή που δέχθηκε 10 γκολ ακριβώς. Ένα τέρμα παθητικό ανά ματς, σχεδόν δύο γκολ υπέρ του ανά ενενηντάλεπτο και… παραμονή.

Τώρα όμως, ήρθε η ώρα για τη μεγάλη απόφαση. Να μείνει ή να αποχωρήσει ο 75άχρονος Ρόι Χότζον από τους «αετούς»; Οι στοιχηματικές εταιρίες προβλέπουν στην πλειοψηφία τους πως θα συνεχίσει, με το 45% αυτών να βλέπει νέο συμβόλαιο, εν αντιθέσει με τις περιπτώσεις τον Ρότζερς, Πότερς και Φονσέκα που ακολουθούν. Δεν φαντάζει παράλογο. Ο Ρόι Χότζον τα κατάφερε, σε μία ειδική συνθήκη. Γιατί να του στερηθεί η δυνατότητα, να πραγματοποιήσει ίσως την τελευταία του… προετοιμασία με έναν σύλλογο, με φόντο την επόμενη Premier League;

Δημήτρης Μανάκος