Γκβάρντιολ και Ακάντζι, για μια θέση στην… υβριδική άμυνα του Πεπ (pic)

Ο Γιόσκο Γκβάρντιολ, θεωρείται ο μεγάλος μεταγραφικός στόχος της Μάντσεστερ Σίτι, του Πεπ Γκουαρδιόλα και το England365, περνά τον «ανταγωνισμό» του Κροάτη αμυντικού από το… μικροσκόπιο.    



Γκβάρντιολ και Ακάντζι, για μια θέση στην… υβριδική άμυνα του Πεπ (pic)

Μετά την κατάκτηση του τρεμπλ από την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα, όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος «έβγαλε» το καπέλο στον Καταλανό τεχνικό, για την «ιδιόμορφη» αμυντική του παράταξη.

Το «τρικ» με τον Τζον Στόουνς να αγωνίζεται σαν κεντρικός αμυντικός και μέσος, ταυτόχρονα, αποδείχθηκε αποτελεσματικό από τον Ιανουάριο και μετά.

Πλέον, το επόμενο βήμα για τον Πεπ, θα είναι να δυναμώσει κι άλλο την αμυντική του τετράδα (ή τριάδα), με την προσθήκη του «κορυφαίου του στόχου», όπως τον χαρακτηρίζει ο Φαμπρίτσιο Ρομάνο, Γιόσκο Γκβάρντιολ. Το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό και με βάση τον κορυφαίο Ιταλό «insider», η Σίτι θα πιέσει τη Λειψία, που αξιώνει πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που με τον παίκτη τα έχουν σχεδόν βρει.

Ο Κροάτης αμυντικός, προέρχεται από εξαιρετική χρονιά στο γερμανικό πρωτάθλημα, αλλά και από ένα αρκετά καλό Μουντιάλ, στο οποίο έφτασε μέχρι τους «4» με την εθνική ομάδα της χώρας του. Ο Πεπ σίγουρα θα τον ήθελε το λιγότερο σαν εναλλακτική επιλογή για αριστερό αμυντικό καθώς μπορεί να αγωνιστεί και ως πλάγιος μπακ.

Στη Σίτι όμως, ο Γκβάρντιολ θα έχει ανταγωνισμό για τη θέση αυτή. Θεωρητικά, γιατί με τον Πεπ ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για κάτι, ο Ακάντζι είναι η πρώτη επιλογή για τα αριστερά της άμυνας. Πάμε όμως να δούμε τι λένε οι αριθμοί στη μεταξύ τους σύγκριση.

Όπως βλέπουμε στον παρακάτω πίνακα, οι διαφορές ανάμεσά τους, σε τέσσερα στατιστικά στοιχεία, είναι ελάχιστες με τον Γκβάρντιολ να υπερισχύει σε τρεις από αυτές.

Στις ανακτήσεις κατοχής, ο Κροάτης μετρά επτά ανά 90 λεπτά και ο Ακάντζι 5,4. Στις αναχαιτήσεις των αντιπάλων, μικρό προβάδισμα για τον Γκβάρντιολ με 1,5/90’ έναντι 0,7/90’. Καλύτερος από τον Ακάντζι είναι και στο ποσοστό εύστοχων εναέριων μονομαχιών (55,8% - 41,3%), ενώ στη μοναδική σύγκριση που ο αμυντικός της Σίτι υπερτερεί είναι στο ποσοστό εύστοχων μεταβιβάσεων (93,3% - 89,2%).

 

Γιάννης Νικολόπουλος