Ιλκάι Γκιντογκάν: Κάποτε παραλίγο να σταματήσει, τώρα πια είναι περιζήτητος!

Ήταν ο πρώτος παίκτης που έφερε ο Γκουαρδιόλα στην Σίτι, μια περίοδο που θεωρούνταν ξεχασμένος. Σήμερα έχει κερδίσει το τρεμπλ και έχει δικαιώσει τον Πεπ για την επιλογή που έκανε. Παραλίγο να… συνταξιοδοτηθεί λόγω σοβαρών τραυματισμών, όμως, ευτυχώς για το ποδόσφαιρο, πάλεψε, ξεπέρασε τα όποια προβλήματα και ανέβηκε στην κορυφή!



Ιλκάι Γκιντογκάν: Κάποτε παραλίγο να σταματήσει, τώρα πια είναι περιζήτητος!

Όπως όλα δείχνουν ο Γερμανός μέσος αναχωρεί για Βαρκελώνη. Όσο και αν προσπάθησε ο Γκουαρδιόλα, ήταν αδύνατο να τον κρατήσει. Και άλλες ομάδες ήθελαν να τον «τσιμπήσουν» από την Σίτι, όπως η Άρσεναλ και ομάδες από τη Σαουδική Αραβία, όμως εκείνος διάλεξε την Ισπανία για το επόμενο κεφάλαιο στη ζωή του.

Πώς να μην είναι περιζήτητος μετά την τεράστια συμβολή του στην κατάκτηση του τρεμπλ από την Σίτι. Φημίζεται για το γεγονός ότι κρατάει τον καλύτερό του εαυτό για το τέλος. Ποιος ξεχνάει την τελευταία αγωνιστική της Premier League, στις 22 Μαΐου 2022, όταν σκόραρε μπαίνοντας αλλαγή, δύο γκολ μέσα σε 5’ κόντρα στην Άστον Βίλα... Ήταν η στιγμή που η Σίτι ανέτρεψε την κατάσταση και από 2-0, βρέθηκε να κερδίσει με 3-2, με αποτέλεσμα να αρπάξει πίσω τον τίτλο μέσα από τα χέρια της Λίβερπουλ;

Φέτος, στα τελευταία επτά ματς της σεζόν σκόραρε έξι γκολ, δύο εκ των οποίων ήταν κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του FA Cup! Μάλιστα, στο πρώτο βρήκε τα δίχτυα στα 12’’  γεγονός που το καθιστά το πιο γρήγορο γκολ που έχει μπει σε τελικό της διοργάνωσης! Ποιος ξεχνά τα δύο γκολ που πέτυχε τόσο κόντρα στην Λιντς όσο και στην Έβερτον που αποδείχτηκαν καθοριστικά στο προβάδισμά που απέκτησε η ομάδα του Πεπ από την Άρσεναλ για το πρωτάθλημα;

Και όλα αυτά ως αρχηγός! Πήρε μια ομάδα και θέτοντας το σωστό παράδειγμα σε όλους, την οδήγησε στον θρίαμβο. Η Σίτι τον απέκτησε μόλις έναντι 24,59 εκατομμυρίων ευρώ  και μαζί με τον Πεπ έχτισαν μια δυναστεία! Ο Ισπανός προπονητής τον θαυμάζει για την ψυχραιμία που διατηρεί όταν έχει την μπάλα στα πόδια του και για το ποιοτικό του τελείωμα, ενώ είναι ένας παίκτης εφευρετικός με «ανοιχτό» μυαλό που τον βοηθάει να ελίσσεται αιφνιδιαστικά και αποτελεσματικά στον αγωνιστικό χώρο. Είχε δηλώσει επίσης, πως από τους παίκτες του είναι ο πιο πιθανός του διάδοχος μελλοντικά  και μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, αν είχαν εξελιχθεί λίγο διαφορετικά τα πράγματα, η ιστορία αυτή δεν θα είχε γραφτεί ποτέ. Το 2013, όσο βρισκόταν στην Ντόρτμουντ, τραυματίστηκε σοβαρά στη μέση. Το χειρουργείο κρίθηκε απαραίτητο, όμως θα έπρεπε να τοποθετηθεί μια τεράστια βίδα στην μέση του, με αποτέλεσμα να μην ξαναπαίξει ποτέ ποδόσφαιρο.

Αρνήθηκε παίρνοντας μεγάλο ρίσκο για την υγεία του και φρόντισε τον εαυτό του, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό. Τελικά,  ύστερα από 428 μέρες εκτός ενεργού δράσης γύρισε ωστόσο  η επανένταξη ήταν δύσκολη! Ευτυχώς όχι και ακατόρθωτη. Τα προβλήματα δεν τελείωσαν όμως, και το 2016  έπαθε εξάρθρωση επιγονατίδας και χρειάστηκε και πάλι να μείνει εκτός. Δεν πρόλαβε καλά-καλά να επιστρέψει και έναν μήνα μετά παθαίνει ρήξη πρόσθιου χιαστού. Μόνο αυτοί οι δύο τραυματισμοί τον κράτησαν άλλες 374 μέρες εκτός γηπέδων.

Παρόλες τις κακουχίες, ποτέ του δεν τα παράτησε. Ακόμη και όταν πρωτοήρθε στην Σίτι οι τραυματισμοί τον ακολούθησαν, όμως με επιμονή και πίστη στον εαυτό του και στα όνειρά του κατάφερε, όχι απλώς να ξεπεράσει τις δυσκολίες, αλλά να θεωρείται ένας από τους «μαέστρους» του ποδοσφαίρου της εποχής του.

Η επόμενη πρόκληση θα τον βρει στην Ισπανία. Όπως φαίνεται βρίσκεται στο τελικό στάδιο της συμφωνίας με την Μπαρτσελόνα, απορρίπτοντας τόσο την Σαουδική Αραβία όσο και την παραμονή του στην Premier League. Το ότι στα 32 του χρόνια κυνηγάει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, δείχνει την όρεξη και την αγάπη για αυτό που κάνει· και αυτό είναι άξιο σεβασμού! Το μόνο σίγουρο είναι ότι για την ομάδα και τους φιλάθλους της Μάντσεστερ Σίτι θα αποτελεί για πάντα έναν «θρύλο»!

Σουζάννα Μποντίνη