Η Ευρώπη «χρυσώνει» την Τσέλσι, η Σαουδική Αραβία την απαλλάσσει… φτηνά!

Δύο πωλήσεις στην Ευρώπη απέφεραν το διπλάσιο κέρδος στην Τσέλσι από τις… τέσσερις στη Σαουδική Αραβία! Είναι προφανές. Κουλιμπαλί, Καντέ, Μεντί και Ζίγιεχ πουλήθηκαν αθροιστικά με… 50 εκατομμύρια. Τα μισά δηλαδή από όσα θα εισπράξουν οι «μπλε» για τον Κόβασιτς και τον Χακίμ Ζίγιεχ!  



Η Ευρώπη «χρυσώνει» την Τσέλσι, η Σαουδική Αραβία την απαλλάσσει… φτηνά!

Μία πολύ μεγάλη εκκαθάριση του ρόστερ της αποφάσισε να κάνει η Τσέλσι, πράγμα που φυσικά και ήταν δεδομένο για δύο λόγους. Διότι αρχικά η περσινή σεζόν αποδείχθηκε καταστροφική, τερματίζοντας μετά το πρώτο μισό της βαθμολογίας, και εν συνεχεία, γιατί πολύ απλά, ο Γκρέιαμ Πότερ είχε… δίκιο.

Όταν αποχώρησε από τους Λονδρέζους, οκτώ μήνες μετά την πιο ακριβή μεταγραφή προπονητή στην ιστορία της Premier League, είπε: «Πολλοί δεν χωρούσαν στα αποδυτήρια και άλλαζαν έξω από αυτά.»

Πρόκειται προφανώς για μία τοποθέτηση που… υποχρέωσε τον Τοντ Μποέλι να προβεί σε μεγάλες προσθαφαιρέσεις, με τέσσερις ποδοσφαιριστές να έχουν αναχωρήσει εκτός Ευρώπης, με τις ανακοινώσεις να εκκρεμούν και άλλους δύο να αναμένουν απλώς να επισημοποιήσουν την συμφωνία τους με συλλόγους του Big 6 από την Premier League.

Ο λόγος φυσικά για τον Καλιντού Κουλιμπαλί, που ένα χρόνο μετά την άφιξή του στο Λονδίνο αποχωρεί, για τον Ενγκολό Καντέ, του οποίου ο κύκλος ολοκληρώθηκε στα επτά χρόνια, για τον Εντουάρ Μεντί, καθώς ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο προτίμησε να συνεργαστεί με τον Κέπα, και για τον Χακίμ Ζίγιεχ.

Και οι τέσσερις αποφάσισαν να αλλάξουν… Ήπειρο, με τη Σαουδική Αραβία να τους τραβά την προσοχή και άπαντες να καταλήγουν σε συμφωνία με διαφορετική ομάδα. Το εντυπωσιακό της υπόθεσης όμως αφορά την ίδια την Τσέλσι. Διότι από όλους αυτούς θα εισπράξει ένα ποσό κοντά στα… 50 εκατομμύρια! Επί της ουσίας, παραβλέποντας το γεγονός πως ο Καντέ φεύγει ως ελεύθερος, κάθε πώληση της Τσέλσι κοστολογείται κοντά στα 13 εκατομμύρια ευρώ.

Και φτάνουμε στις «ευρωπαϊκές» πωλήσεις, με τον Ματέο Κόβασιτς να έχει έρθει σε πλήρη συμφωνία με την Τσέλσι, την στιγμή που ο Κάι Χάβερτς μετακινείται πιο… βόρεια στο Λονδίνο, για να συνεργαστεί με την Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα. Οι «μπλε» θα εισπράξουν αθροιστικά για χάρη τους, σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ. Τα διπλάσια δηλαδή από όσα θα μπουν στα ταμεία τους, μόλις επισημοποιηθεί η αποχώρηση και των τεσσάρων που αναφέραμε.

Όλα αυτά ενώ εκκρεμούν τα ζητήματα με τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, τον Θέσαρ Αθπλικουέτα και φυσικά τον Μέισον Μάουντ. Αναμένεται λοιπόν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ να κάνουν την εμφάνισή τους, όταν όλα τα deal ολοκληρωθούν. Και μόλις το ¼ αυτών θα προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία…

Αναλυτικά, όλες οι πωλήσεις της Τσέλσι στη Σαουδική Αραβία:

Καλιντού Κουλιμπαλί: Στην Αλ Χιλάλ με 23 εκατομμύρια

Ενγκολό Καντέ: Ως ελεύθερος στην Αλ - Ιτιχάντ

Εντουάρ Μεντί: Στην Αλ Αχλί με 17 εκατομμύρια

Χακίμ Ζίγιεχ: Στην Αλ Νασρ με 8 εκατομμύρια

Δημήτρης Μανάκος