Αγγλία: Η «ληστεία» του 2010 και η ντροπή του 2016, σε μια εφιαλτική επέτειο

Η 27η Ιουνίου μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο θλιβερές ημέρες της ποδοσφαιρικής ιστορίας της Αγγλίας με όσα συνέβησαν στο Μουντιάλ του 2010 και στο Euro του 2016. Δυο αποκλεισμοί, ο ένας πιο ηχηρός από τον άλλον. Ένα «χαστούκι» από τη διαιτησία κι ένα από… το πουθενά, όταν μια ομάδα απλά εμφανίστηκε ενωμένη απέναντι στα «λιοντάρια».  



Αγγλία: Η «ληστεία» του 2010 και η ντροπή του 2016, σε μια εφιαλτική επέτειο

«Ληστεία». Διότι, μόνο έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς την αναμέτρηση της Αγγλίας με την Γερμανία, στο Μουντιάλ του 2010, με τα «πάντσερ» να προκρίνονται, αλλά τους φίλους των «τριών Λιονταριών» να αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον κάθε ένα, τον λόγο που η τεχνολογία γραμμής, αλλά και το VAR, έχουν μπει στο ποδόσφαιρο και προσφέρουν βοήθεια και διαφάνεια.

Εκείνη την 27η του Ιούνη, πριν από 13 χρόνια, ο Λάμπαρντ ισοφάρισε για τους Άγγλους σε 2-2 στο 38ο λεπτό με φοβερό σουτ εκτός περιοχής περνώντας την μπάλα πάνω τον Νόιερ, αλλά το γκολ δεν μέτρησε ποτέ.

Οι αντιδράσεις ήταν… ακραίες, ήταν πραγματικά απορίας άξιο που ουδείς αντιλήφθηκε ότι η μπάλα έσκασε πολύ μέσα από την τελική γραμμή, αλλά η ιστορία έγραψε το τελικό 4-1 της Γερμανίας. Η πρόκριση των «πάντσερ» με το ευρύ σκορ επισκίασε τα πάντα, όμως, ο Λάμπαρντ και οι Βρετανοί δύσκολα θα το ξεχάσουν!

Την 27η Ιουνίου του 2016 ήρθε μια κατραπακιά που εύκολα μπαίνει σε σύγκριση για την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ντροπή της εθνικής ομάδας της Αγγλίας. Οι φοβεροί Ισλανδοί που κέρδισαν νέους θαυμαστές, έκαναν υπερήφανο το έθνος τους και έδειξαν ότι ποτέ δεν θα πρέπει να λες ποτέ, οδήγησαν το σύνολο του Ρόι Χότζον στο… Brexit.

Στους «16» εκείνου του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, οι κραυγές των Vikings ακούστηκαν δυνατά και με το υπέρ τους 2-1 πέταξαν εκτός συνέχειας τα … απαράδεκτα «λιοντάρια», με τον αποκλεισμό εκείνο να σηματοδοτεί και το φινάλε της παρουσίας του νυν προπονητή της Κρίσταλ Πάλας, στην άκρη του πάγκου.


Κώστας Ζάλιαρης