Κάι Χάβερτς: Ο πραγματικός εαυτός του, σε μία πραγματική ομάδα…
Είναι γεγονός ότι ο Μίκελ Αρτέτα γνωρίζει πώς να μεταμορφώνει ποδοσφαιριστές, να τους επιστρέφει το χαμένο ηθικό και να παίρνει εν τέλει το 100% απ’ αυτούς. Συγκεκριμένος και αντίστοιχος ο στόχος με τον Κάι Χάβερτς, τώρα που αφίχθη στην Άρσεναλ. Η κακή παρένθεση με την Τσέλσι έκλεισε. Καιρός να επανέλθει στα… φυσιολογικά του.
Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς
Τα σαλιγκάρια βγήκαν νωρίς μετά την… καταιγίδα της μεταγραφής του Κάι Χάβερτς από την Τσέλσι στην Άρσεναλ. Χαμηλοί αριθμοί στο σκοράρισμα, μεγάλες ευκαιρίες που χάθηκαν σωρηδόν (14/18), αποτυχημένη μεταγραφή των 80 εκατομμυρίων ευρώ προ 3ετίας. Βίντεο compilation, που λένε και στο χωριό μου, με συνεχόμενα πλασέ, σουτ, ατομικές ενέργειες, που δεν βρήκαν το στόχο ταξιδεύουν στο διαδίκτυο. Γι’ αυτόν τον… άμπαλο, οι «κανονιέρηδες» φέρονται να πλήρωσαν 70 εκατ. ευρώ. Ο ποδοσφαιριστής, που με δικό του γκολ έκρινε το Champions League το 2021 κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, να είστε σίγουροι γι’ αυτό, δεν ξέχασε το άθλημα.
Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν στο κόλπο της απόκτησής του. Η Ρεάλ, όχι η τίμια Οσασούνα. Το deal χάλασε ελέω των υπέρογκων απαιτήσεων της Τσέλσι. Ο παίκτης ήθελε, το κλαμπ δεν τα βρήκε με τους Μαδριλένους και αυτοί έκαναν πίσω. Από εποχής Λεβερκούζεν ο 24χρονος – πλέον - άσος ονειρεύεται τη Μαδρίτη και το «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Τότε του έβαλε… στοπ η πανδημία και τα άδεια ταμεία της «βασίλισσας». Τώρα προέκυψε νέο εμπόδιο. Η Άρσεναλ έριξε μία δεύτερη σκέψη για την περίπτωσή του, μιας και το φλύαρο ενδιαφέρον για τον αγαπημένο του Τόμας Τούχελ της Μπάγερν, «κόλλησε» επίσης στα χρήματα.
Η όλη κατάσταση βγαίνει προς όφελος της περσινής 2ης της Premier League. Ο Γερμανός δελεάστηκε, οι συνομιλίες του με τον Αρτέτα απέδωσαν καρπούς και κερδισμένες θα βγουν αμφότερες οι πλευρές. Διότι ο Χάβερτς είναι ποιότητα. Τα άστοχα σουτ είναι ένα στοιχείο. Λογικό ένας ποδοσφαιριστής, εδώ οι ίδιοι εμείς οι κοινοί θνητοί, να τον παίρνει από κάτω, όταν δεν κυλούν τα πράγματα σύμφωνα με το επιθυμητό. Βέβαια να τονίσουμε σ’ αυτό το σημείο ότι η κατάσταση στην Τσέλσι σίγουρα δεν ήταν αυτή που έπρεπε για να ευνοηθεί και ο ίδιος. Ο άνθρωπος ουδεμία σχέση διατηρεί με τη λέξη φορ-κορυφής. Στη Λεβερκούζεν διακρίθηκε ερχόμενος από το κέντρο και πίσω από τον επιθετικό. Η τελευταία σεζόν του εκεί τον βρήκε να δοκιμάζεται ως ψευτο9άρι και το σενάριο συνδυάστηκε με επιτυχία.
Το γεγονός ότι διέπρεψε εκεί, δεν σημαίνει ότι αυτή είναι η κλασική θέση του. Από τα 19 του χρόνια παίζει σταθερά στην Εθνική ομάδα μέσα στην περιοχή, λόγω κυρίως της έλλειψης κλασικών επιθετικών στη Γερμανία. Σαν να… βολεύτηκε ανάμεσα σε πολύ κόσμο και αμυντικούς. Αλλά μην ξεχνάμε ότι ο ρόλος του είναι διαφορετικός. Διαθέτει διορατικότητα, τελική πάσα, ανεπανάληπτη κίνηση στον κενό χώρο, οξυδέρκεια, ευφυΐα. Προς Θεού, δεν θα μάθουμε τώρα τις ποδοσφαιρικές αρετές του Golden Boy της Ευρώπης πριν από μερικά χρόνια. Ούτε ισοπεδώνουμε την πορεία του στις δύο τελευταίες σεζόν. Ο Χάβερτς παρασύρθηκε από τη φθίνουσα πορεία της Τσέλσι. Πέρσι μην ξεχνάμε ότι αποτέλεσε τον 2ο σκόρερ της ομάδας με 14 γκολ σύνολο σε όλες τις διοργανώσεις, πίσω από τον Λουκάκου. Φέτος το ίδιο, με 9 γκολ μόλις βέβαια. Αλλά δεν υπήρχε και καλύτερος στους «μπλε».
Ο Αρτέτα χρειάζεται κόσμο στο κέντρο της Άρσεναλ. Ο Ντέκλαν Ράις κατά κύριο και ο Χάβερτς κατά δεύτερο λόγο, μπορούν να του καλύψουν τα κενά. Θα κάνει καλό στον Γερμανό μεσοεπιθετικό, αφενός το στοιχείο ότι είναι πολυσύνθετος και θα είναι δραστήριος στο επιθετικό κομμάτι, αφετέρου – το κυριότερο – ότι η οπισθοχώρησή του στο γήπεδο, θα μας θυμίσει το wonder kid της Λεβερκούζεν. Ο Χάβερτς είναι μαγευτικός με την μπάλα στα πόδια. Και γεγονός είναι πώς ο πραγματικός εαυτός του είναι χάρμα ιδέσθαι για κάθε ποδοσφαιρόφιλο. Αυτόν τον εαυτό που θα μας παρουσιάσει στην Άρσεναλ. Χάρη και στο χρυσό… χεράκι του Μικέλ Αρτέτα.
Πηγή: www.bnsports.gr