Καλές οι θετικές εντυπώσεις, αλλά ο Ποτσετίνο ίσως το παράκανε στις πρώτες του κουβέντες… (vid)

Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο το πρωί της Δευτέρας με την έναρξη της εβδομάδας βρέθηκε στο Cobham, έβαλε την φόρμα της Τσέλσι, αλλά από τις πρώτες του στιγμές στη νέα του δουλειά, προκάλεσε απορίες, σχόλια και ίσως γέλια. Η ατάκα του για τους «μπλε» και την κατάσταση του κλαμπ τα τελευταία χρόνια, έκανε τους οπαδούς της Τότεναμ ίσως και να ενοχληθούν, ενώ, εκείνους της Σίτι να εκπλαγούν με ό,τι άκουσαν…  



Καλές οι θετικές εντυπώσεις, αλλά ο Ποτσετίνο ίσως το παράκανε στις πρώτες του κουβέντες… (vid)

Ο Αργεντινός προπονητής επέστρεψε στην Πρέμιερ Λιγκ έπειτα από περίπου 3,5 χρόνια, αφού, είχε αποχωρήσει μέσα στη σεζόν 2019-2020, λίγο μετά τον χαμένο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Λίβερπουλ στην Μαδρίτη.

Τότε, ήταν η μεγάλη του ευκαιρία για μια τεράστια επιτυχία ως προπονητής της Τότεναμ, για το επιστέγασμα όλη της δουλειάς που είχε ρίξει δίχως να έχει την παραμικρή οικονομική βοήθεια από τον Ντάνιελ Λίβι. Η ανέγερση του νέου γηπέδου και οι οικονομικές υποχρεώσεις του κλαμπ δεν επέτρεπαν στον Ποτσετίνο να έχει διαθέσιμο μπάτζετ για μεταγραφές κι όμως είχε καταφέρει να κάνει τα «σπιρούνια» μια ομάδα που μπορούσε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα!

Την χρονιά που η Λέστερ έγραψε το παραμύθι της με την κατάκτηση του πιο ανέλπιστου τίτλου στα χρονικά της Πρέμιερ Λιγκ, η Τότεναμ ίσως και να το άξιζε, αφού έπαιζε τρομερό ποδόσφαιρο, αλλά ήταν της μοίρας γραφτό να πανηγυρίσουν οι «αλεπούδες» που σεβάστηκε και αποθέωσε όλος ο κόσμος.

 

 

Τώρα, ο «Ποτς» επιστρέφει… στον τόπο του εγκλήματος, αλλά όχι στην ίδια γειτονιά του Λονδίνου. Τώρα θα βρίσκεται στο «Στάμφορντ Μπριτζ» όντας ο εκλεκτός του Τοντ Μπόελι – αν μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιος εκλεκτός από τη στιγμή που συνεχίζεται το … κακό συνήθειο του Αμπράμοβιτς με τις αλλαγές προπονητών – για την επόμενη μέρα της Τσέλσι. Μετά την κάκιστη σεζόν κατά την οποία η ομάδα τερμάτισε κάτω από την πρώτη δεκάδα, ήταν απαράδεκτη αγωνιστικά και μέτρησε τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα στην τεχνική ηγεσία, ο Αργεντινός πρώην κόουτς της Παρί Σεν Ζερμέν έφτασε στην αγγλική πρωτεύουσα με αισιοδοξία και μάλλον… υπέρμετρο ενθουσιασμό.

«Ήταν πολύ εύκολο να πω το ναι στην Τσέλσι. Θα δουλέψουμε πολύ για να παίζουμε έτσι όπως αρέσει στον κόσμο μας. Η ιστορία του κλαμπ είναι τέτοια που επιτάσσει την κορυφή και τους τίτλους. Δεν γίνεται να έχουμε σκαμπανεβάσματα» είπε ο Ποτσετίνο στις πρώτες του δηλώσεις. Όλα καλά μέχρι εδώ. Συνεχίζοντας, αυτό που είπε θα μπορούσε μέχρι και να προκαλέσει απορίες στους οπαδούς της νυν ομάδας του, αφού σχολίασε ότι: «Η Τσέλσι τα τελευταία 10, 12, 15 χρόνια είναι η καλύτερη ομάδα στην Αγγλία»!

Αυτό ήταν κάπως περίεργο. Με δεδομένο ότι από το 2017 και μετά δεν έχει κατακτηθεί πρωτάθλημα από τους «μπλε» και από το 2010 και μετά είναι μόλις τρεις οι φορές που η Τσέλσι κατέλαβε την κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ.

 

 

Παράλληλα, ήταν σαν ν’ αναίρεσε την δουλειά που έκανε ο ίδιος στην Τότεναμ, όντας ο πρώτος που θα έπρεπε ν’ αναγνωρίζει την τρομακτική εξέλιξη που είχαν σημειώσει τα «σπιρούνια», έχοντας ταυτότητα στο παιχνίδι τους και ικανότητα να κυνηγήσουν τον τίτλο. Αυτό σίγουρα δεν άρεσε στους οπαδούς της πρώην ομάδας του επί αγγλικού εδάφους. Ειδικά, μάλιστα, από τη στιγμή που ήταν εκείνος παρών στην άκρη του πάγκου, στην μεγάλη «μάχη του Μπριτζ», όπως βαφτίστηκε εκείνο το παιχνίδι στην έδρα των «μπλε», την 2α Μαΐου του 2016, με το… ασταμάτητο ξύλο και το τελικό 2-2 που έχρισε Πρωταθλήτρια την Λέστερ.  

Και υπάρχει ακόμα μια πλευρά που άκουσε αυτή την δήλωση του Αργεντινού και ίσως να μην έκανε καν τον κόπο να μπει σε διαδικασία ανάλυσης της σκέψης του. Η Μάντσεστερ Σίτι των τριών διαδοχικών πρωταθλημάτων και των πέντε τίτλων τα τελευταία έξι χρόνια στην εποχή που ο Πεπ Γκουαρδιόλα έχει βάλει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή του στη Λίγκα. Πώς γίνεται, λοιπόν, ο Καταλανός που παρουσιάζει μια ομάδα η οποία έχει κατακτήσει 14 τρόπαια με 300 νίκες και 1.1015 τέρματα υπέρ σε όλες τις διοργανώσεις ν’ ακούει πως μια άλλη ομάδα είναι καλύτερη από τη δική του, εξωπραγματική Σίτι;

Ίσως ο υπέρμετρος ενθουσιασμός να επηρέασε τον Ποτσετίνο, ίσως η ανάγκη να προκαλέσει θετικές εντυπώσεις στον κόσμο της Τσέλσι τον έκανε να πει πράγματα που τελικά ήταν υπερβολικά, αλλά ο καθρέφτης είναι το χορτάρι. Αν εκεί παρουσιάσει κάτι εξαιρετικό και φυσικά του δοθεί χρόνος, θα έχει να λέει ότι αυτά που πίστευε, οδήγησαν και τη δουλειά του στην Τσέλσι και κατάφερε να επαναφέρει … στη ζωή τους «μπλε».

 

 

Κώστας Ζάλιαρης