Το στόρι του πρώτου νταμπλ της Τσέλσι και οι ήρωες του '98 που ενέπνευσαν τη νέα φανέλα (vids)

Ήταν η χρονιά που το κλαμπ του Λονδίνου, σε εποχή κάπως μακρινή ακόμα από την αλλαγή πλεύσης με τον Αμπράμοβιτς, κατάφερε να κατακτήσει δυο τίτλους μέσα στην σεζόν. Κι εκείνη η αρμάδα των Τζόλα, Λεμπέφ, Λε Σο, Φλο, Ντι Ματέο, Γουάιζ και των υπολοίπων, τιμάται στη φετινή φανέλα!  



Το στόρι του πρώτου νταμπλ της Τσέλσι και οι ήρωες του '98 που ενέπνευσαν τη νέα φανέλα (vids)

Το απόλυτα ρετρό στυλ, το μπλε που κυριαρχεί, το χρυσό που έχει μπει στο σήμα αλλά και στο μέρος του αυχένα από την εσωτερική πλευρά της φανέλας, όπου αναγράφεται το «London», όλα έχουν κάνει την φετινή εμφάνιση των «μπλε» τρομερά λιτή, αλλά απίστευτα εντυπωσιακή!

Επιθυμία των ανθρώπων του συλλόγου ήταν να τιμηθεί η ομάδα της αγωνιστικής περιόδου 1997-1998, στη συμπλήρωση 25 ετών από εκείνη την ποδοσφαιρική χρονιά κατά την οποία για πρώτη φορά η Τσέλσι πανηγύρισε διπλό τρόπαιο!

 

 

Σε επίπεδο πρωταθλήματος η Άρσεναλ ήταν εκείνη που κατέκτησε την πρωτιά, με το σύνολο του αδικοχαμένου, αλλά θαρραλέου μέχρι το τέλος, Τζιανλούκα Βιάλι, να τερματίζει στην 4η θέση.

Στο Λιγκ Καπ η πορεία οδήγησε την ομάδα μέχρι την τελευταία ημέρα του θεσμού και στις 29 του Μάρτη του 1998, το 2-0 επί της Μίντλεσμπρο χάρισε τον πρώτο τίτλο της σεζόν στην Τσέλσι. Τα τέρματα των Σινκλέρ και Ντι Ματέο έγραψαν την ιστορία εκείνου του αγώνα, απέναντι σε μια ομάδα που είχε τους Σβάρτσερ, Νάιτζελ Πίρσον, Πολ Μέρσον και Πολ Γκασκόιν!

Η Τσέλσι… απογείωσε εκείνη την αγωνιστική περίοδο στις 13 του Μάη στην Στοκχόκλμη, στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Είχε ξεκινήσει από τον πρώτο γύρο και το άνετο συνολικό 4-0 επί της Σλόβαν Μπρατισλάβας (2-0, 2-0), για ν’ ακολουθήσει το 9-4 απέναντι στην Τρόμσο (3-2, 7-1)!

Στα προημιτελικά οι «μπλε» ξεπέρασαν το εμπόδιο της Ρεάλ Μπέτις με το τελικό 5-2 σε δυο παιχνίδια (2-1, 3-1), στους ημιτελικούς σημειώθηκε το 3-2 επί της Βιντσέντζα παρά την ήττα στο πρώτο παιχνίδι (1-0, 1-3) και στον μεγάλο τελικό, το εμπόδιο ήταν η Στουτγκάρδη.

Ο Τζιανφράνκο Τζόλα που είχε περάσει στο παιχνίδι με αλλαγή, πέτυχε το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης στο 71ο λεπτό.

Η Τσέλσι – στην οποία βρισκόταν και ο νυν ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, Γκουστάβο Πογιέτ – πανηγύρισε το δεύτερο ευρωπαϊκό της ιστορίας της και εκείνη η χρονιά έκλεισε με δύο τρόπαια. Και φέτος, 25 χρόνια, τιμάται εκείνη η αρμάδα, στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν ο θρυλικός και αξέχαστος, Τζιανλούκα Βιάλι…

Σημειώνεται πως ο λονδρέζικος σύλλογος κατέκτησε και το ευρωπαϊκό Super Cup τον Αύγουστο του 1998 στο Μονακό, επικρατώντας 1-0 της Ρεάλ Μαδρίτης με γκολ του Γκουστάβο Πογιέτ!

 

 

 

 

Κώστας Ζάλιαρης