Ονάνα: Μια μεταγραφή που θύμισε… Σμάιχελ και διαφέρει πολύ από τον Ντε Χέα

Ο Νταβίδ Ντε Χέα έκλεισε τον κύκλο του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όντας η τελευταία εξαιρετική μεταγραφή της εποχής του Σερ Άλεξ. Εν έτει 2023, η Γιουνάιτεντ αποφάσισε να μην πάει ξανά σε τέτοια επιλογή με τόσο ρίσκο και η μεταγραφή του Αντρέ Ονάνα θύμιζε… Πέτερ Σμάιχελ.  



Ονάνα: Μια μεταγραφή που θύμισε… Σμάιχελ και διαφέρει πολύ από τον Ντε Χέα

Ο Καμερουνέζος τερματοφύλακας από το βράδυ της Πέμπτης αποτελεί κι επίσημα μέλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τα επόμενα 5+1 χρόνια, έχοντας υπογράψει έως το 2028 με οψιόν επέκτασης γι’ ακόμα ένα έτος.

Ο Ονάνα άφησε την Ίντερ, που εισέπραξε περί τα 55 εκατ.ευρώ και πλέον βρίσκεται στην ομάδα και στο επίπεδο όπου «για να φτάσω, έχω δουλέψει σκληρά σε όλη μου τη ζωή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μετά την υπογραφή του συμβολαίου του.

 

 

Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όταν το 1991 αποφάσισε να πάρει στην Γιουνάιτεντ τον Πέτερ Σμάιχελ, το έκανε με τον Δανό να βρίσκεται στην ηλικία των 27 ετών, εκείνη την εποχή. Ήθελε εμπειρία και αποδεδειγμένες δυνατότητες, πράγμα, στοιχεία τα οποία ο παλαίμαχος τερματοφύλακας είχε, ακόμα κι αν δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός μακριά από την πατρίδα του.

Ο τότε συνεργάτης του Φέργκιουσον και προπονητής τερματοφυλάκων, Άλαν Χόντγκινσον, του είχε αναφέρει πως μπορούσε να γίνει ο κορυφαίος της Ευρώπης! Και κάπως έτσι οι «κόκκινοι διάβολοι» διέθεσαν 500.000 λίρες στην Μπρόντμπι για τον Σμάιχελ.

Στην ίδια ηλικία βρίσκεται και ο Αντρέ Ονάνα αυτή τη στιγμή, έχοντας εμπειρίες και παραστάσεις τοπ επιπέδου με Άγιαξ και Ίντερ και έχοντας παίξει τελικό Τσάμπιονς Λιγκ μόλις πριν από μερικούς μήνες. Έχοντας περάσει και την γνωστή ιστορία με την απαγόρευση ενασχόλησης για εννέα μήνες για ένα χάπι που είχε πάρει…

Η μεγάλη διαφορά με την περίπτωση του Νταβίδ Ντε Χέα που έγραψε τη δική του ιστορία με τη φανέλα του κλαμπ του Μάντσεστερ και αποχώρησε όντας ο record-man σε αρκετές κατηγορίες, είναι το σημείο της καριέρας του. Ο Ισπανός μετακινήθηκε στο «Ολντ Τράφορντ» στα 20 του χρόνια, με μόλις 18 μήνες παρουσίας στην Ατλέτικο, όπου σε ό,τι αφορά στο κορυφαίο επίπεδο κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ του 2010 στον τελικό με την Φούλαμ, τότε! Ο Σκωτσέζος θρύλος της Γιουνάιτεντ τον εμπιστεύθηκε και του βγήκε σε καλό. Άσχετα αν χρειάστηκε πολλή υπομονή.

Τώρα, ο Τεν Χαγκ πήγε σε κάτι… δοκιμασμένο, σε κάτι που γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος, αφού έχουν συνεργαστεί και στον Άγιαξ και σε κάτι που στην θεωρία τουλάχιστον εμπεριέχει μηδενικό ρίσκο…

 

 

Κώστας Ζάλιαρης