Φολαρίν Μπαλογκάν: Περιζήτητος στην Ευρώπη, ανεπιθύμητος για τον… Αρτέτα

Το όνομα του Φολαρίν Μπαλογκάν ακούγεται έντονα τις τελευταίες ημέρες για αρκετές κορυφαίες ομάδες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ωστόσο, ο Μικέλ Αρτέτα δεν συμμερίζεται την ίδια… εκτίμηση προς το πρόσωπο του και δείχνει να μην έχει στα πλάνα του τον Αμερικανό επιθετικό.  



Φολαρίν Μπαλογκάν: Περιζήτητος στην Ευρώπη, ανεπιθύμητος για τον… Αρτέτα

Ο Μπαλογκάν αγωνίστηκε πέρυσι δανεικός στη Ρεμς και εντυπωσίασε άπαντες, με το «κοντέρ» να σταματάει στα 21 γκολ. Ο 22χρονος, που πρόσφατα αποφάσισε ότι θα αγωνίζεται για την εθνική ομάδα των ΗΠΑ, ανήκει στην Άρσεναλ, αλλά ομάδες όπως η Ίντερ και η Μπράιτον έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία τους να τον αποκτήσουν, καθώς δεν ταιριάζει στα πλάνα του Μικέλ Αρτέτα.

Ο λόγος που ξεχώρισε η γαλλική ομάδα, με τον 30χρονο Γουίλιαμ Στιλ για προπονητή, είναι για το άμεσο παιχνίδι και την ευχέρεια στην έκφραση αντεπιθέσεων. Με τον φορ των «κανονιέρηδων» να αποτελεί το κύριο σημείο αναφοράς, έπαιζαν γρήγορα και αποτελεσματικά, συμπληρώνοντας μόλις 2.8 πάσες ανά περίοδο κατοχής!

 

Η Ρεμς επιτίθεται με τον πιο ταχύ τρόπο στη Ligue 1 και η ικανότητα του Μπαλογκάν να εκμεταλλεύεται τους κενούς χώρους στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, τον έφερε σε πλεονεκτικές θέσεις για να εκτελέσει. Και μολονότι η ποιότητα του πρωταθλήματος είναι – σαφώς – πιο χαμηλή απ' ότι στην Premier League, εκείνος υστέρησε σε σύγκριση με ότι προέβλεπαν τα xGoals του (26.5), γεγονός που αναδεικνύει ότι παρά το ταλέντο και την αποτελεσματικότητά του, θα μπορεί να βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα στοιχεία του. 

 

Συνεπώς, με τον Γκαμπριέλ Ζεσούς να έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα τραυματισμών πέρυσι, θα ήταν απολύτως λογικό ο Αρτέτα να τον θεωρεί ως μία πιθανή επιλογή για back-up. Παρ’ όλα αυτά, ο Ισπανός έχει αποφασίσει πως κατά κύριο λόγο το στυλ της Άρσεναλ έχει να κάνει με την κατοχή της μπάλας.

Από τον Δεκέμβριο του 2019 που ανέλαβε το κλαμπ, το ποσοστό αυτό κάθε χρόνο συστηματικά βρίσκεται σε μείωση και ποτέ δεν ξεπέρασε το 54%, αλλά την περασμένη σεζόν άγγιξε το 60% (59.8). Οι παίκτες που ο ίδιος ήθελε να αποκτήσει (π.χ. Ολεκσάντρ Ζιντσένκο) μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτό τον σκοπό ή είναι έτοιμοι για την πρώτη ομάδα (π.χ Γουίλιαμ Σαλιμπά) και αυτό του επιτρέπει χρόνο με τον χρόνο να αγωνίζεται με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί.

Κάτι που σημαίνει ότι κάποιος τόσο ταλαντούχος όσο ο Μπαλογκάν μπορεί να μην βρει τον κενό χώρο για να κολλήσει στο "παζλ" του προπονητή του, κάτι που δεν δυσαρεστεί απαραίτητα και τον ίδιο, καθώς στους Λονδρέζους ίσως δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει όλες τις πτυχές των δυνατοτήτων του.

 

 

Χρήστος Σκούρας