Ονάνα: Προσφέροντας σιγουριά και δημιουργία στο πρότζεκτ του Τεν Χαγκ (pics)

Ο Αντρέ Ονάνα είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο… τολμηρούς τερματοφύλακες των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα προσπαθεί να ντριμπλάρει σαν επιθετικός, αλλά είναι ριψοκίνδυνος και θα το καταλάβουν οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ...   



Ονάνα: Προσφέροντας σιγουριά και δημιουργία στο πρότζεκτ του Τεν Χαγκ (pics)

Βέβαια, έχει υψηλή τεχνική κατάρτιση, που χρειάζονται όλοι οι σύγχρονοι τερματοφύλακες και αυτός είναι ένας από τους λόγους που παίρνει τα ρίσκα και φροντίζει να μην στοιχίζουν στον ίδιο και στην ομάδα του.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον έκανε δικό της, με τον Νταβίντ ντε Χέα να έχει αποχωρήσει από τους «κόκκινους διάβολους», μετά την λήξη του συμβολαίου του, έπειτα και από τις ανεπιτυχείς προσπάθειες για ανανέωση της συνεργασίας τους. 

Χωρίς να υποτιμάται η αξία και η συνεισφορά του Ντε Χέα στη Γιουνάιτεντ, ο Ονάνα μοιάζει ο ιδανικός αντικαταστάτης του, σύμφωνα πάντα με το πλάνο του Έρικ Τεν Χαγκ.

«Από κάθε γραμμή της ομάδας, θέλω παραγωγικότητα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα, οι παίκτες να παίρνουν την πρωτοβουλία με ή χωρίς την μπάλα, στην επίθεση και στην άμυνα», είχε είπε ο Ολλανδός τεχνικός στην περσινή προετοιμασία.

Κάπου εδώ έρχεται να προσθέσει «παραγωγικότητα» και «πρωτοβουλία» από την θέση του τερματοφύλακα ο Ονάνα.

Ο Καμερουνέζος, την περσινή σεζόν, κατέγραψε 94% ποσοστό εύστοχων μεταβιβάσεων στο δικό του «μισό» του γηπέδου, την ώρα που ο προκάτοχός του, είχε κάτι λιγότερο από 87%. Ο Τεν Χαγκ, σε συνδυασμό με την παρουσία των Βαράν και Μαρτίνες στο κέντρο της άμυνας, θέλει να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη της ομάδας του από πίσω και ταυτόχρονα να μειώσει το όποιο ρίσκο από τον τερματοφύλακά του.

Δεν είναι λίγες οι φορές μάλιστα, που ο Ονάνα θα βγει μακριά από την περιοχή του και θα δημιουργήσει ο ίδιος μία άμεση επίθεση, ή θα συμμετάσχει στο «build up» της ομάδας του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στον τελικό του Champions League, με την Ίντερ να βρίσκεται πίσω στο σκορ, ο Καμερουνέζος έφτασε κοντά στη μεσαία γραμμή των «νερατζούρι» και προώθησε ο ίδιος το παιχνίδι, όπως φαίνεται στο παρακάτω στιγμιότυπο.

Την περασμένη σεζόν, με τη φανέλα της Ίντερ, έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League.

Σε 13 παιχνίδια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ο Ονάνα δέχτηκε 10 γκολ (δεν μετράμε το αυτογκόλ απέναντι στη Μπάγερν) και αντιμετώπισε 57 τελικές στον στόχο.

Σε αυτές, τα γκολ τα οποία θα «έπρεπε» να δεχτεί ήταν 17,8 και σε συνδυασμό με όσα πραγματικά δέχτηκε, η διαφορά των 7,8 τον καθιστούν αποτελεσματικό. Μάλιστα αυτή η διαφορά ήταν και η μεγαλύτερη μεταξύ όλων των τερματοφυλάκων στη διοργάνωση.

Γιάννης Νικολόπουλος