Οι μεταγραφές του Βενγκέρ που έδειχναν ότι ήταν… master στις επιλογές του

Ήξερε ποιους κατέτασσε στην Άρσεναλ. Με τι κόστος. Και με ποιο ποσό θα μπορούσε να τους παραχωρήσει όταν θα έφτανε η ώρα. Ο Αρσέν Βενγκέρ είχε τρομερή εξυπνάδα και τρόπο διαχείρισης στα μεταγραφικά ζητήματα. Και η τοποθέτηση του αγάλματός του έξω από το «Έμιρεϊτς» θύμισε ιστορίες…  



Οι μεταγραφές του Βενγκέρ που έδειχναν ότι ήταν… master στις επιλογές του

Ο Αλσατός τεχνικός θα καταφέρει στις 2 Αυγούστου να βρεθεί στο γήπεδο της αγαπημένης του ομάδας και να δει κι εκείνος από κοντά το άγαλμα που του ετοίμασαν και τοποθετήθηκε, αφού η μορφή του θεωρείται εμβληματική και ιστορική στα χρονικά της ύπαρξης του συλλόγου.

Ο Αρσέν Βενγκέρ κατάφερε να κάνει τον κόσμο να θυμάται το ποδόσφαιρο που έπαιξε η Άρσεναλ επί των ημερών του. Όπως είχε αναφέρει και ο Τιερί Ανρί: «Υπήρχε το Total Football από παλαιότερα, το Κατενάτσιο που έμαθε ο κόσμος στην Ιταλία και ο τρόπος του Βενγκέρ. Θυμάμαι μου είχε πει κάποτε ένας γνωστός: “Δεν είμαι οπαδός της Άρσεναλ, όμως, κάθομαι και βλέπω τα παιχνίδια γιατί ξέρω ότι θα είναι εντυπωσιακά και θα έχουν ωραίο ποδόσφαιρο”».

 

 

Αυτό είχε καταφέρει ο Αλσατός και για να το πετύχει αυτό, έπρεπε να κάνει και τις πιο καλές επιλογές στα μεταγραφικά.

Μερικά παραδείγματα ξεχωρίζουν. Γυρίζοντας αρκετά τον χρόνο πίσω, το καλοκαίρι του 1997, οι «κανονιέρηδες» ανακοινώνουν τον Νικολά Ανελκά από την Παρί Σεν Ζερμέν, έναντι 500.000 λιρών. Μόλις δυο χρόνια αργότερα, ο Γάλλος αποχωρεί για να παίξει στην Ρεάλ Μαδρίτης. Εκείνη η μετακίνηση έβαλε στα ταμεία της Άρσεναλ 22,5 εκατομμύρια λίρες! Με μόλις δυο χρόνια θητείας στο Λονδίνιο για τον παίκτη!

Λέγεται, μάλιστα, πως ο Βενγκέρ βοήθησε τρομερά στην ανέγερση του προπονητικού κέντρου του Colney με αυτή την πώληση, αφού τα χρήματα που εξασφαλίστηκαν αποδείχθηκαν ιδιαίτερα σημαντικά για το πρότζεκτ των εγκαταστάσεων.

 

 

Ο Τζέιμι Κάραγκερ είχε μιλήσει για τον Βενγκέρ με παραδείγματα και συγκρίσεις, με σκοπό να δείξει την εξυπνάδα και τις ορθές αποφάσεις που έπαιρνε ο θρυλικός πρώην κόουτς της Άρσεναλ. «Εμείς είχαμε υπογράψει τον Εμίλ Χέσκεϊ με 11 εκατ.λίρες και ο Βενγκέρ πήγε και πήρε τον Ανρί με το ίδιο ποσό! Στα 11 εκατομμύρια!

Εμείς πήραμε τον Νικ Μπάρμπι με 6 εκατομμύρια και ο Βενγκέρ υπέγραψε τον Ρομπέρ Πιρές με 6 εκατ.λίρες! Ήταν … ιδιοφυΐα όταν έφτανε η στιγμή της μεταγραφικής περιόδου και των επιλογών που έπρεπε να κάνει» είχε σχολιάσει ο παλαίμαχος αμυντικός των «κόκκινων». Τόσο απλά, εκείνη την εποχή, ο Βενγκέρ στελέχωνε την μετέπειτα αήττητη Άρσεναλ που θα έμενε στην ιστορία, με ποσά και με παίκτες που ίσως να μην… γέμιζαν το μάτι.

Κι όμως, ο Αλσατός ήξερε…

 

 

Κώστας Ζάλιαρης