Χόιλουντ: Εκρηκτικός, τολμηρός και δίχως απερισκεψίες (vids)

Ο Ράσμους Χόιλουντ πολύ σύντομα θα φοράει τη φανέλα της Γιουνάιτεντ, ο Έρικ Τεν Χαγκ βρήκε τον δικό του… Σκανδιναβό Viking και ο νεαρός επιθετικός έχει στοιχεία που ήδη τον ξεχωρίζουν και τα οποία φυσικά έχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης.  



Χόιλουντ: Εκρηκτικός, τολμηρός και δίχως απερισκεψίες (vids)

Ο Δανός επιθετικός θα καταγραφεί ως η ακριβότερη πώληση της Αταλάντα στα χρονικά ύπαρξης του ιταλικού κλαμπ, αφού, τα 75+10 εκατ.ευρώ που διατέθηκαν από τους «κόκκινους διαβόλους» είναι ποσό που ουδέποτε έχει εισπράξει το κλαμπ του Μπέργκαμο για να δώσει ποδοσφαιριστή.

Ο Χόιλουντ κέρδισε την εκτίμηση του Τεν Χαγκ και τα λόγια του Γκασπερίνι είναι οι καλύτερες συστάσεις για την ποιότητά του: «Έχει το καταλληλότερο πνεύμα, έχει ενέργεια, ένταση στο παιχνίδι του, ενώ και από άποψη τεχνικής είναι εξαιρετικός. Έχει απίστευτα πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον Χάαλαντ, αφού κι εκείνος μπορεί να διανύσει τα 100 μέτρα σε λιγότερο από 11 δευτερόλεπτα με την εκρηκτικότητά του! Δεδομένου και του ύψους του, έχει πολύ χαμηλό κέντρο βάρους και νομίζω ότι μπροστά του έχει μια τρομερή καριέρα…» ήταν τα λόγια του κόουτς της Αταλάντα.

Η τελευταία, απέκτησε τον Χόιλουντ έναντι περίπου 20 εκατομμυρίων ευρώ το περασμένο καλοκαίρι από την Στουρμ Γκρατς, που με την σειρά της τον είχε αποκτήσει με περίπου 3 εκατ.ευρώ από την Κοπεγχάγη.

Στην Αυστρία κατάφερε να σκοράρει 6 φορές στο πρωτάθλημα σε 1.156 λεπτά συμμετοχής και σε 26 τελικές προσπάθειες. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως επιλέγει τις πιο «ασφαλείς», όσο δύναται, θέσεις για να επιχειρήσει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Δεν επιλέγει να κάνει τελική… απλά για να την κάνει, ειδικά όταν βρίσκεται εκτός περιοχής. Δεν θα πετάξει την κατοχή της μπάλας και δεν θα τελειώσει μια «πολιορκία» από την ομάδα του απλά και μόνο επειδή ο εγωισμός τού «είπε» να επιχειρήσει να σουτάρει και να δοκιμάσει τον αντίπαλο γκολκίπερ.

Το «μπάσιμο» προς την περιοχή, όταν αντικρίσει συμπαίκτη του ν’ αναπτύσσεται από τα πλάγια, είναι από τις αγαπημένες του κινήσεις και η σβελτάδα του, θυμίζει τον Χάαλαντ που βάζει το κεφάλι κάτω και … εξοστρακίζει όποιον βρεθεί μπροστά του και προσπαθήσει να του ανακόψει την πορεία προς τ’ αντίπαλα καρέ. Στον Χόιλουντ αρέσει να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κεντρικά, σε σχέση με την οπτική γωνία που έχει για την εστία στην οποία… εφορμά.

Αυτό φάνηκε και από τις τοποθετήσεις του την περασμένη σεζόν στην Αταλάντα, όπου μονάχα ένα από τα 9 τέρματά του ήρθε από πλάγια θέση, έχοντας βρεθεί από δεξιά σε ευκαιρία γκολ και την εκμεταλλεύτηκε.

Μάλιστα, εκτός ορίων περιοχής δοκίμασε μόλις τρεις τελικές, η μία εξ αυτών κατέληξε στα δίχτυα, ενώ, οι άλλες ήταν από το ημικύκλιο και μια πάνω στη γραμμή! Φροντίζει ν’ αυξάνει τις πιθανότητες για το γκολ κι όχι απλά να δοκιμάζει. Είτε αυτό δείχνει μη επιθυμία για να πάρει ρίσκο, είτε όχι. Το θέμα είναι … πως πιάνει τόπο.

Για παράδειγμα, ρίσκο παίρνει όταν μπορεί να τελειώσει μια φάση με το «αδύναμο», δεξί πόδι του, έχοντας 25% προσπαθειών.

Η αλήθεια είναι πως οι αριθμοί του δεν έχουν τεράστια διαφορά από εκείνους του Έρλινγκ Χάαλαντ σε ορισμένα κομμάτια του παιχνιδιού του. Έχει καταγράψει 2,4 τελικές ανά 90λεπτο σε Στουρμ και Αταλάντα, με τον Νορβηγό να έχει 3,8 τελικές ανά ματς σε Ζάλτσμπουργκ και Μαν. Σίτι. Βέβαια, σε αυτό, ο Χάαλαντ παρουσιάζει συνεχή βελτίωση κάθε σεζόν.

Ο 20χρονος, Ράσμους Χόιλουντ, είναι ακόμα αδούλευτος σε ορισμένα κομμάτια του παιχνιδιού του, αλλά η ηλικία του και η πειθαρχία που μπορεί να του εμφυσήσει με την σκληρή δουλειά ο Έρικ Τεν Χαγκ, μόνο καλό μπορούν να του κάνουν, όπως μοιάζει στη θεωρία αυτή τη στιγμή.


Κώστας Ζάλιαρης