Αρτέτα – Γκουαρδιόλα: Η νίκη του 2020 και οι 248 μέρες στην κορυφή

Ο Μικέλ Αρτέτα φροντίζει κάθε σεζόν να βελτιώνει το επίπεδο της Άρσεναλ. Κι αν η μοναδική του νίκη απέναντι στη Σίτι ήταν αυτή του 2020, οι 248 μέρες που πέρασε στην κορυφή της Πρέμιερ την περασμένη σεζόν, δείχνουν πως ίσως μπορεί ο κόουτς των «κανονιέρηδων» να γίνει… πρόβλημα για τον Πεπ, ενόψει και του φετινού Community Shield.  



Αρτέτα – Γκουαρδιόλα: Η νίκη του 2020 και οι 248 μέρες στην κορυφή

Για να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι, στα τρία παιχνίδια που συναντήθηκαν οι Άρσεναλ και Σίτι την περασμένη ποδοσφαιρική χρονιά, οι «πολίτες» πήραν ισάριθμες νίκες. Με το 1-0 στο Κύπελλο και με μεγαλύτερα σκορ (3-1 και 4-1) στα δύο ματς πρωταθλήματος.

Ο Μικέλ Αρτέτα την μοναδική φορά που κατάφερε να επικρατήσει του «δασκάλου» του, είχε στο ρόστερ του ποδοσφαιριστές όπως οι Νταβίντ Λουίζ, Σκόντραν Μουστάφι, Ντάνι Θεμπάγιος, Μέιτλαντ – Νάιλς, Αλεκσάντρ Λακαζέτ, Νικολά Πεπέ. Και εκείνη η περίσταση ήταν το 2-0 του ημιτελικού του FA Cup, το 2020.

Οι 50 βαθμοί της Άρσεναλ στα μισά του περασμένου πρωταθλήματος έκαναν τον κόσμο ν’ αρχίσει ν’ αναρωτιέται αν είχε μπει σε απόλυτη εφαρμογή το πλάνο του Αρτέτα με όσα είχε μάθει από τον Γκουαρδιόλα, όσα χρόνια συνυπήρξαν στην γαλάζια πλευρά του Μάντσεστερ. Ο τίτλος δεν ήρθε ποτέ, αφού οι «πολίτες» έκαναν την ανατροπή, όμως, ο κόουτς των Λονδρέζων δείχνει ότι μπορεί ν’ αποτελέσει πρόβλημα για τον Πεπ.

Βέβαια, ο τεχνικός των Πρωταθλητών Αγγλίας και Ευρώπης είχε ωθήσει τον συνάδελφό του στην έναρξη του νέου κεφαλαίου της καριέρας του. «Όταν τον ενημέρωσα για την Άρσεναλ, μου είπε “φύγε, είσαι έτοιμος, διαφορετικά θα σε στείλω εγώ με τις κλωτσιές”» τόνισε ο Αρτέτα.

Το Community Shield που έρχεται την Κυριακή δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Φάνηκε και από την Λίβερπουλ στο περσινό ματς, με τους «κόκκινους» να πανηγυρίζουν τον τίτλο και τον Νούνιες να βγαίνει νικητής στην πρώτη, άτυπη, κόντρα με τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Όσα ακολούθησαν, τα τρομερά πράγματα που έκανε ο Νορβηγός και το ιστορικό χατ-τρικ των «πολιτών» έναντι της απώλειας της 4άδας από την ομάδα του λιμανιού, μιλούν από μόνα τους.

Δεν παύει, ωστόσο, αυτό το παιχνίδι να είναι και το απόλυτο «ζέσταμα» για τη νέα αγωνιστική περίοδο που περιμένουν όλοι σε τρομερό βαθμό. Γιατί το ποδόσφαιρο έλειψε. Και γιατί είναι υπέροχο να βλέπεις προπονητές όπως οι Αρτέτα και Γκουαρδιόλα. Και φυσικά να συναντώνται αυτές οι δύο ομάδες που κράτησαν σε αγωνία ολόκληρη την Πρέμιερ Λιγκ με το κυνήγι του περσινού τίτλου.

Κώστας Ζάλιαρης