Η Μάντσεστερ Σίτι τα πήρε όλα χωρίς Κροάτη και τώρα θέλει να συνεχίσει την παράδοση που «χάλασε»!

Έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που κάνει τρεμπλ στον 21ο αιώνα. Κατέκτησε το πρώτο Champions League στην ιστορία της. Έφτασε στις πέντε κατακτήσεις της Premier League τα τελευταία έξι χρόνια. Και όλα αυτά, δίχως Κροάτη στη σύνθεσή της, ούσα η πρώτη που το κάνει μετά το 2011. Γιατί να ξαναπάρει το ρίσκο; Ο Γιόσκο Γκβάρντιολ και ο Ματέο Κόβασιτς είναι πλέον παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι!



Η Μάντσεστερ Σίτι τα πήρε όλα χωρίς Κροάτη και τώρα θέλει να συνεχίσει την παράδοση που «χάλασε»!

Συζητάμε για την πιο επιτυχημένη σεζόν στην ιστορία της Premier League στον 21ο αιώνα. Μία χρονιά που οι «πολίτες» κατέκτησαν τα πάντα, πλην του Λιγκ Καπ, το οποίο – μεταξύ μας – δεν υπήρχε και λόγος να τους ενδιαφέρει.

Έστρεψαν το ενδιαφέρον τους σε τρεις διοργανώσεις και θριάμβευσαν σε όλες. Έπιασαν τον εαυτό τους να κυνηγά για περισσότερες από 240 ημέρες την Άρσεναλ στην «κούρσα» του τίτλου. Ήθελαν να πάρουν το 5ο τους πρωτάθλημα τα τελευταία έξι χρόνια. Αποφάσισαν να «φορτσάρουν» και αυτό έπραξαν, με την διαφορά των πέντε βαθμών να διαμορφώνεται στο φινάλε του πρωταθλήματος και τον Πεπ Γκουαρδιόλα να «γράφει» ιστορία.

Την ίδια ώρα, κατέκτησαν και το FA Cup, επικρατώντας με 2-1 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό, σε ένα ματς που δεν ήταν απαραίτητα καλύτεροι. Ήταν όμως κυνικοί. Είχαν την ουσία, σκόραραν δις, είδαν την εστία τους να παραβιάζεται σε μία περίπτωση και το νταμπλ ήταν γεγονός.

Όσον αφορά το Champions League; Απλώς δεν υπήρχε ούτε μία ομάδα για να συγκριθεί μαζί τους. Ούτε η Μπάγερν Μονάχου, την οποία απέκλεισαν με χαρακτηριστική ευκολία, ούτε η Ρεάλ Μαδρίτης, που βρέθηκε να προηγείται απέναντί τους στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», αλλά η Σίτι είχε πάρει μαθήματα από τα… παθήματα του παρελθόντος.

Έφτασε στον τελικό και εκεί, έλαβε χώρα το μοναδικό ματς εντός του 2023, που πιθανώς ήταν χειρότερη από την αντίπαλό της. Η Ίντερ την κόντραρε, είχε τις μεγάλες ευκαιρίες του παιχνιδιού, αλλά δεν σκόραρε ποτέ, με το γκολ του Ρόδρι να κάνει τη διαφορά.

Κάπως έτσι, το πρώτο τρεμπλ αγγλικής ομάδας μετά το 2000 ήταν γεγονός, με την πορεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το 1999, να είναι η μοναδική που μπορεί να συγκριθεί μαζί της.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης; Το γεγονός πως το σύνολο του Πεπ Γκουαρδιόλα έκανε όλα τα προαναφερθέντα, δίχως να περιλαμβάνει έναν… Κροάτη. Υπό αυτή τη συνθήκη, η Μάντσεστερ Σίτι έγινε η πρώτη ομάδα μετά το 2011, που ανεβαίνει στην κορυφή της Ευρώπης, δίχως έναν ποδοσφαιριστή από την Κροατία στη σύνθεσή της. Ναι, «χάλασε» την παράδοση, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό, και φέτος, ο Πεπ επέλεξε να πάρει δύο για να την… φτιάξει ξανά.

Πλέον, τόσο ο Ματέο Κόβασιτς, όσο και ο Γιόσκο Γκβάρντιολ, βρίσκονται στο Μάντσεστερ και έχουν ανακοινωθεί με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι. Απολύτως λογικές κινήσεις. Έκαναν την διαφορά σε μία σεζόν και δημιούργησαν τον δικό τους, γαλάζιο… μύθο. Γιατί να πάρουν ξανά ένα ανάλογο «ρίσκο», αν μία πορεία πρωταθλητισμού δίχως Κροάτη στο ρόστερ, μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι;

Δημήτρης Μανάκος