Ρις Τζέιμς: Ένα παιδί που το ονειρεύτηκε και το κατάφερε (vids)

Ήταν ο μεγαλύτερος στόχος του. Ακόμα κι όταν φάνηκε να τον καλεί η Ρεάλ Μαδρίτης. Εκείνος, δεν είχε μάτια γι' άλλη ομάδα. Και ούτε θα έχει. Θέλει να φοράει τα μπλε για μια ζωή. Τώρα, πρόσθεσε και μια πλατιά λευκή λωρίδα πάνω του. Αυτή από το περιβραχιόνιο. Ο Ρις Τζέιμς ίσως πολύ πιο σύντομα απ' όσο θα το πίστευε, πέτυχε αυτό που ονειρεύτηκε. Και τώρα αρχίζει νέο κεφάλαιο...  



Ρις Τζέιμς: Ένα παιδί που το ονειρεύτηκε και το κατάφερε (vids)

Ο Άγγλος φουλ μπακ ζει και αναπνέει για την Τσέλσι. Το έχει αποδείξει ,το “φωνάζει” σε κάθε ευκαιρία. Βγαίνει μπροστά όταν υπάρχει ανάγκη. Έχει το σθένος που αρμόζει στον ποδοσφαιριστή που θα ηγείται των υπολοίπων στην ομάδα του. Και τώρα που ο Θέσαρ Αθπιλικουέτα έφυγε ως φίλος και ως ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους που πέρασαν ποτέ από το κλαμπ, ο Ρις Τζέιμς πήρε το χρίσμα.

Η αρχηγία, όπως ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, πηγαίνει στον διεθνή αμυντικό που βρίσκεται στην Τσέλσι από μικρό παιδάκι και συνεχίζει με ατελείωτη αγάπη και με περίσσιο πάθος για να υπηρετεί κάθε εβδομάδα, σε κάθε παιχνίδι, τα χρώματα, τη φανέλα και το έμβλημα στο σημείο της καρδιάς.

 

 

Ο πατέρας του, δήλωνε πως ο Ρις δεν ενδιαφερόταν για καμία μεταγραφική φήμη και για κανένα ενδιαφέρον οποιουδήποτε συλλόγου, αφού, το μοναδικό που θέλει είναι να παραμείνει στους “μπλε” όσο περισσότερο του το επιτρέψει η ποδοσφαιρική του μοίρα. Και κάνει τα πάντα για να βοηθήσει το ... γραμμένο του, αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Πάντως, μέχρι στιγμής το ορίζει και καταφέρνει όλα όσα μπορεί να είχε σκεφτεί από μικρό παιδάκι.

 

 

Ο Ρις Τζέιμς από πιτσιρικάς δεν έχει μάθει κάτι άλλο πέρα από τους “μπλε” στην αγγλική πρωτεύουσα. Από τις πρώτες στιγμές που είχε πάρει τη φανέλα της ομάδας στα χέρια του και πόζαρε με το παιδικό χαμόγελο και τα λαμπερά και γεμάτα φιλοδοξίες μάτια, μέχρι σήμερα, έχει παραμείνει πιστός. Και παρά το γεγονός πως δεν ξεχνά το παρελθόν του, προκειμένου να προχωρά σωστά μπροστά, ίσως να ... μη θυμάται και τόσο πολύ τη μοναδική σεζόν που έφυγε ως δανεικός παίζοντας στην Γουίγκαν (2018-2019).

Από τα μετάλλια που έπαιρνε στα πολύ παιδικά του χρόνια στις ακαδημίες, όταν μάθαινε ακόμα το άθλημα και φρόντιζε να αφομοιώνει κινήσεις, σκέψεις, τακτικές και οτιδήποτε θα του χρησίμευε μετέπειτα στην καριέρα που σχεδίαζε να κάνει. Γιατί δεν την φανταζόταν μονάχα, την δούλεψε και την κατάφερε. Και φυσικά, δεν σταματάει εδώ με ένα περιβραχιόνιο.

 

 

Την τελευταία φορά που ήταν εκείνος ο captain της ομάδας, είχε σηκώσει τρόπαιο. Το FA Youth Cup. Θέλει να κάνει κάτι αντίστοιχο και ως ηγέτης του ανδρικού τμήματος. Αν και το έκανε... έστω και ανεπίσημα, με μικρότερη σημασία, όταν η Τσέλσι πριν από λίγες μέρες κατέκτησε το Premier League Summer Series στις ΗΠΑ.

Το όνομά του μπαίνει δίπλα σ' εκείνα των Ντένις Γουάιζ, Μαρσέλ Ντεσαγί, Τζον Τέρι, Γκάρι Κέιχιν και Θέσαρ Αθπιλικουέτα. Αυτοί είναι οι προηγούμενοι αρχηγοί του συλλόγου στον 21ο αιώνα.

“Ο απώτερος στόχος είναι όταν ο κόσμος σε συζητήσεις θ' αναφέρει το όνομα της Τσέλσι, να θυμάται αμέσως και το δικό σου. Να είναι συνυφασμένο μ' εκείνο του συλλόγου”. Αυτή την ευχή έδινε στον εαυτό του και την δήλωνε δημόσια ο Ρις Τζέιμς.

 

 

Μόλις στα 23 του χρόνια έχει κάνει τρομερά βήματα για να πορευθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Από εκείνο το γκολ με τον Άγιαξ στο Τσάμπιονς Λιγκ, στο εκπληκτικό 4-4 του “Στάμφορντ Μπριτζ” πριν από μερικά χρόνια, μέχρι και φέτος, η εξέλιξή του, ο τρόπος που ανταποκρίθηκε στις δυσκολίες που προέκυψαν και η πνευματική δύναμη που απέκτησε όταν οι τραυματισμοί του “χτύπησαν την πόρτα”, τον καθιστούν ιδανικό.

Και είναι ακόμα πιο ιδανικό, το γεγονός πως τα μεγάλα κλαμπ αρχίζουν και εμπιστεύονται τα δικά τους παιδιά για να δίνουν το παράδειγμα. Για να δείχνουν πως όλα μπορούν να συμβούν. Και ναι μεν η πίεση στους ώμους αυτών των παιδιών αυξάνεται, όμως, γι' αυτούς τους παίκτες είναι κάτι παραπάνω από ευλογία. Αυτή την απάντηση θα πάρει κανείς αν συζητήσει τόσο με τον Τζέιμς, όσο και με τον Αλεξάντερ – Άρνολντ που χρίστηκε υπαρχηγός της Λίβερπουλ.

Δεύτερος captain στους “μπλε”, ορίστηκε ο Μπεν Τσίλγουελ, με τους δύο αρχηγούς της ομάδας να έχουν εξαιρετική σχέση μεταξύ τους και να είναι έτοιμοι να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον και να γίνουν το απόλυτο στήριγμα του καθενός στις αναποδιές. Γιατί κι αυτές είναι δεδομένες, αφού το ποδόσφαιρο είναι όπως η ζωή, όπως έχει πει και ο Κλοπ.

 

 

 

Κώστας Ζάλιαρης