Να είστε περήφανοι για τον «Greek Scouser»: Η Λίβερπουλ έχει τον… δικό της Έλληνα και ο Κώστας Τσιμίκας «έκλεισε» 1000 ημέρες! (vid)

Τρία χρόνια στο «Νησί». Περισσότερες από 1000 ημέρες στο «Άνφιλντ». Δώδεκα ασίστ σε 61 ματς, μία τελική πάσα ανά 90 ημέρες. Οι αριθμοί του Κώστα Τσιμίκα με τη Λίβερπουλ είναι εξαιρετικοί, ο ρόλος του σημαντικός, αλλά όπως και να το κάνουμε, ο «Greek Scouser» θα μνημονεύεται για πάντα για μία στιγμή. Για εκείνο το πέναλτι, στον τελικό του FA Cup, στο Wembley, με τους «κόκκινους» να χρειάζονται έναν Έλληνα για να «γράψουν» ιστορία!



Να είστε περήφανοι για τον «Greek Scouser»: Η Λίβερπουλ έχει τον… δικό της Έλληνα και ο Κώστας Τσιμίκας «έκλεισε» 1000 ημέρες! (vid)

Ήταν 10 Αυγούστου του 2020, όταν ο Κώστας Τσιμίκας είχε μία ευκαιρία… ζωής. Άφηνε την Ελλάδα, αποχωρούσε από τον Ολυμπιακό, μετέβαινε στο «Άνφιλντ» και γινόταν κομμάτι της Λίβερπουλ, όντας ο πρώτος μετά τον Σωτήρη Κυργιάκο που έπραττε κάτι τέτοιο.

Κάνει ακόμη πιο γνωστή την Ελλάδα μας στο εξωτερικό, παίζει στην Premier League, προσαρμόζεται υπό τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ και βελτιώνει διαρκώς το παιχνίδι του.

Πιθανώς, όταν έκανε εκείνο το βήμα, ενδέχεται ούτε ο ίδιος να ανέμενε πως για τρία διαδοχικά χρόνια, θα αποτελεί τον εφεδρικό αντικαταστάτη του Άντι Ρόμπερτσον. Λίγοι άλλωστε «αντέχουν» σε έναν τέτοιον ρόλο. Αλλά ο Κώστας Τσιμίκας συμπεριλαμβάνεται στις εξαιρέσεις.

Πλέον, έχει συμπληρώσει περισσότερες από 1000 ημέρες στο «Νησί». Για την ακρίβεια, βρίσκεται εκεί για 36 μήνες, για 1.095 ημέρες, για 156 εβδομάδες. Αλλά όσα χρόνια και αν περάσουν, ακόμη και όταν ο Έλληνας μπακ πάψει να αγωνίζεται με την κόκκινη φανέλα, θα υπάρχει για πάντα μία στιγμή που δεν θα λησμονηθεί ποτέ.

Σίγουρα έχετε δει και έχετε διαβάσει πολλά για το εύστοχο πέναλτι του Κώστα Τσιμίκα στον τελικό του FA Cup με την Τσέλσι τον Μάιο του 2022. Είναι λογικό. Το τελευταίο πέναλτι του ματς εκτελέστηκε από έναν Έλληνα, αυτός το έβαλε και η Λίβερπουλ κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στον θεσμό, μετά από 16 χρόνια.

Και το πρώτο της στο Wembley στον 21ο αιώνα, διότι το πιο πρόσφατο, αυτό με την Γουέστ Χαμ, το 3-3 που οδηγήθηκε στα πέναλτι και τα «σφυριά» έχασαν τα τρία από τα τέσσερα πέναλτι που εκτέλεσαν, είχε λάβει χώρα στο «Millenium». Ήταν και ο τελευταίος τελικός που διεξήχθη στην έδρα της Κάρντιφ και πλέον η Λίβερπουλ σήκωσε το πρώτο της FA Cup στο Wembley με την συμβολή του Κώστα Τσιμίκα.

Το λέμε για να το συνειδητοποιήσουμε. Το επισημαίνουμε για να είμαστε βέβαιοι πως θα το έχουμε για πάντα στο μυαλό μας.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως μιλάμε για τον 141ο τελικό του FA Cup, την ώρα που ο θεσμός έκλεισε 150 χρόνια από την ίδρυσή του. Ένα στρογγυλό νούμερο, το οποίο, όταν μνημονεύεται μετά από μισό αιώνα, ο Κώστας Τσιμίκας θα αποτελεί αναπόσπαστο μέλος του.

Είναι επίσης ο νεότερος Έλληνας που κατακτά το FA Cup,  με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να το έχει κάνει επίσης, την 1η Αυγούστου του 2020, στο 2-1 της Άρσεναλ επί της Τσέλσι!

Είναι αρκετά αυτά για να μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον δικό μας «Greek Scouser»; Διότι είτε είσαι Λίβερπουλ, είτε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είτε οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει για πάντα να έχεις στο μυαλό σου, πως η ομάδα του Κλοπ χρειαζόταν τον… δικό της Έλληνα, για να «σπάσει» μία κατάρα 16 χρόνων!

Δημήτρης Μανάκος