Βρείτε έναν πρόεδρο σαν αυτόν: Έχετε καταλάβει τι έχει πετύχει ο Τόνι Μπλουμ στην Μπράιτον;
Την παρέλαβε στη League One και την ώθησε σε ευρωπαϊκή έξοδο. Κατέγραψε ιστορικές νίκες. Αποτελεί τον βασικό λόγο που η Μπράιτον αγοράζει φθηνά και πουλάει, «γράφοντας» ιστορία. Της έφτιαξε νέο γήπεδο, της χάρισε ολοκαίνουργιο προπονητικό κέντρο. Τη μετέτρεψε σε ένα συμπαθέστατο σωματείο, που αποπνέει υγεία. Ονομάζεται Τόνι Μπλουμ. Μακάρι κάθε λογής ισχυρός άνδρας σε κάθε club, να αγαπούσε τόσο πολύ την ομάδα του όσο αυτός τους «γλάρους»!
Μπορούμε λίγο να συνειδητοποιήσουμε τι έχει πετύχει ο Τόνι Μπλουμ στην Μπράιτον; Συζητάμε προφανώς, για όσους δεν γνωρίζουν το όνομα του, για τον ισχυρό άνδρα των «γλάρων».
Τον άνθρωπο που τους αγάπησε όσο τίποτα άλλο και επέλεξε μετά τις επιτυχίες του στο πόκερ, να εμπλακεί και με το ποδόσφαιρο, πράγμα που έκαναν και οι συγγενείς του, με τη θεία του να έχει διατελέσει πρόεδρος του club, τη δεκαετία του 1970.
Το 2009 λοιπόν αποφάσισε να διαδεχθεί τον Ντικ Νάιτ, αγοράζοντας το 75% του συλλόγου και επενδύοντας ευθύς αμέσως 90 εκατομμύρια στην Μπράιτον. Την παρέλαβε στην 3η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και ο πρώτος προπονητής που επέλεξε ήταν ο Γκουστάβο Πογιέτ.
Τον στήριξε πολύ, συνεργάστηκαν για μία τετραετία, η Μπράιτον κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα και να ανέβει στην Championship, αλλά εν συνεχεία απομάκρυνε τον Ουρουγουανό, όταν ηττήθηκε το καλοκαίρι του 2013, στα play – off από την Κρίσταλ Πάλας.
Ακολούθησαν αρκετοί προπονητές, παρότι ο Τόνι Μπλουμ χαρακτηρίζεται για τη σταθερότητά του ως επιχειρηματίας. Πήρε τον Σάμι Χίπια, πήρε τον Όσκαρ Γκαρθία, πήρε τον Κρις Χιούτον, προτού καταλήξει στον Γκρέιαμ Πότερ, με την ομάδα να επιστρέφει στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, για πρώτη φορά μετά από 34 χρόνια.
Τεράστια επιτυχία για το club, με τα επιτεύγματά του όμως να μη σταματούν εδώ. Με τον Γκρέιαμ Πότερ ταίριαξε πολύ. Είχαν την ίδια νοοτροπία, τον στήριξε απεριόριστα, επέλεξε να του δώσει τα «κλειδιά», έχοντας φυσικά πολύ νωρίτερα, δύο χρόνια μετά την εμπλοκή του με την ομάδα, φροντίσει να της δημιουργήσει το δικό της… σπίτι, το «Φάλμερ Στέιντιουμ».
Ο Πότερ πέρασε τη φιλοσοφία του στην Μπράιτον και τα πεπραγμένα του στο «Άμεξ» δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Η ομάδα «μεγάλωσε» με αυτόν στην τεχνική της ηγεσία και πανηγύρισε μαζί του σπουδαίες νίκες, που λάμβαναν χώρα για πρώτη φορά σε επίπεδο Premier League.
«Διπλό» στο «Ολντ Τράφορντ» επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ανάλογο κατόρθωμα επί της Τσέλσι, επικράτηση επί των «κόκκινων διαβόλων» με 4-0 εντός έδρας, στο ματς με το μοναδικό γκολ του Μαρκ Κουκουρέγια με την Μπράιτον, νίκες επί της Άρσεναλ, τρίποντο με ανατροπή επί της Μάντσεστερ Σίτι και παρθενικό «διπλό» επί της Τότεναμ, εκτός έδρας, χάρη σε γκολ του Τροσάρ.
Όλα αυτά με την εξαιρετικά δομημένη λειτουργία του συλλόγου, γεγονός που οφείλεται στον Τόνι Μπλουμ, με την Μπράιτον να αγοράζει φθηνά, να πουλά ακριβά και να βελτιώνει εξαιρετικά τα οικονομικά της δεδομένα. Άλλωστε, με τον τρόπο που έμαθε να… ζει η ομάδα υπό τις οδηγίες του Τόνι Μπλουμ, γίνεται αντιληπτό πως ο ισχυρός της άνδρας έχει πάρει πίσω και με το παραπάνω, όσα δαπάνησε για το νέο γήπεδο και το ολοκαίνουργιο προπονητικό κέντρο που της δημιούργησε.
Δεν είναι τυχαίο προφανώς που τόσο η Βεατρίκη Σαρρή, που αγωνίζεται στη γυναικεία ομάδα των «γλάρων», όσο και ο Γκουστάβο Πογιέτ, είχαν δηλώσει στο England365 πως πρόκειται για έναν εξαιρετικό πρόεδρο, με τον έμπειρο προπονητή να επισημαίνει πως ήταν ο καλύτερος ισχυρός άνδρας που έχει συναντήσει στην καριέρα του.
Από εκεί και πέρα, η αγωνιστική ανέλιξη της Μπράιτον βασίζεται ιδιαίτερα στις επιλογές του Τόνι Μπλουμ. Αντικατέστησε τον Γκρέιαμ Πότερ με τον Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, κατέλαβε για πρώτη φορά θέση στην πρώτη εξάδα, οδήγησε την ομάδα στην «παρθενική» της ευρωπαϊκή έξοδο και έμαθε να πουλάει ακριβά.
Δεν είναι μόνο ο Μόισες Καϊσέδο που σας ήρθε πρώτος στο μυαλό. Είναι ο Μαρκ Κουκουρέγια έναντι 60 εκατομμυρίων στην Τσέλσι, είναι ο Τροσάρ στην Άρσεναλ, είναι ο Μπεν Γουάιτ στους «κανονιέρηδες», ο Αλέξις ΜακΆλιστερ στη Λίβερπουλ, ο Ίβες Μπισούμα στην Τότεναμ, και φυσικά ο Πότερ, που συνιστά και την ακριβότερη μεταγραφή προπονητή στην ιστορία της Premier League.
Όλοι αυτοί αποχώρησαν από το «Άμεξ» και ο σύλλογος συνέχιζε να «μεγαλώνει». Προφανώς και «χρωστά» την ύπαρξη και την επιβίωσή του στον Τόνι Μπλουμ. Άπαντες τον εκθειάζουν και ο ίδιος αισθάνεται πως αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της Μπράιτον.
Την παρέλαβε στη League One και την έφτασε στην Ευρώπη. Την παρέλαβε δίχως καινούργιο γήπεδο και προπονητικό κέντρο και της παρείχε αμφότερα. Αποτελεί το λόγο που η ομάδα είναι υγιής οικονομικά, με τις πωλήσεις που πραγματοποιεί. Και πέρα από κάθε τι, είναι η αιτία που η Μπράιτον αποτελεί ένα συμπαθέστατο σωματείο στο μυαλό κάθε υποστηρικτή του αγγλικού ποδοσφαίρου!
Δημήτρης Μανάκος