Ποιος είναι ο Γουατάρου Έντο που πήρε η Λίβερπουλ: Τα 33 ματς σε… κάθε σεζόν και τα γκολ με τον Μαυροπάνο! (vids)

Παίζει 33 ματς κάθε σεζόν. Ποτέ λιγότερα. Δεν βγάζει τραυματισμούς. Αποτελούσε τον αρχηγό της Στουτγκάρδης. Είναι οκτώ χρόνια διεθνής με την εθνική Ιαπωνίας. Και έχει «φτιάξει» τέσσερα γκολ στον Ντίνο Μαυροπάνο. Αυτά σε τίτλους, προτού γνωρίσουμε καλύτερα τον Γουατάρου Έντο της Λίβερπουλ!



Ποιος είναι ο Γουατάρου Έντο που πήρε η Λίβερπουλ: Τα 33 ματς σε… κάθε σεζόν και τα γκολ με τον Μαυροπάνο! (vids)

Η αλήθεια είναι πως στο άκουσμα της είδησης, όλοι λίγο – πολύ, ξαφνιαστήκαμε. Δεν αναμέναμε πως μετά από τόσα ονόματα που είχαν ακουστεί για την ενίσχυση της μεσαίας γραμμής για τη Λίβερπουλ, εν τέλει αυτός που θα ερχόταν, θα ήταν ο Γουατάρου Έντο.

Ένας ποδοσφαιριστής που λίγοι θα γνωρίζουν και φυσικά πολύ λιγότερες πιθανότητες να τον θυμούνται, έχουν όσοι δεν παρακολουθούν την Bundesliga. Διότι εκεί βρισκόταν τα τρία τελευταία χρόνια, φορώντας τη φανέλα της Στουτγκάρδης και όντας μάλιστα και αρχηγός της.

Κατέγραψε 99 συμμετοχές σε επίπεδο γερμανικού πρωταθλήματος και αυτό που συμπεραίνει κανείς, αναλογικά με τους αριθμούς που τον χαρακτηρίζουν, είναι πως διακατέχεται από μία πολύ μεγάλη σταθερότητα.

 

Έχει παίξει άλλωστε και στις τρεις, ολοκληρωμένες σεζόν του στη Γερμανία, από 33 ματς! Είναι εντυπωσιακό. Ποτέ λιγότερα και ποτέ περισσότερα, γεγονός που αποδεικνύει πως εν γένει δεν αντιμετωπίζει ζητήματα τραυματισμών.

Όσο μεγαλώνει μάλιστα, μοιάζει και αποτελεσματικότερος, με την περσινή χρονιά να είναι και η πιο παραγωγική σε ολόκληρη την καριέρα του, καθώς συμμετείχε σε διψήφιο αριθμό γκολ της Στουτγκάρδης. Σκόραρε πέντε φορές, μοίρασε ισάριθμες τελικές πάσες και συνυπήρξε με τον Ντίνο Μαυροπάνο σε 87 αναμετρήσεις, όντας η… αιτία και για τέσσερα γκολ του Έλληνα στόπερ, με τον Ιάπωνα να του τα «φτιάχνει».

Προφανώς και δεν θα μπορούσε με την εξαιρετική του πορεία στην Ευρώπη, να μην έχει κληθεί στην εθνική Ιαπωνίας. Ο Έντο αγωνίζεται με τη φανέλα της χώρας του από το 2015, έχει συμπληρώσει ακριβώς 50 ματς με το εθνόσημο και έχει σκοράρει σε δύο περιπτώσεις.

Παρά ταύτα, είναι προφανές πως η κορυφαία στιγμή της καριέρας του, έφτασε εννέα χρόνια αφότου ξεκίνησε να αγωνίζεται επαγγελματικά. Η Λίβερπουλ τον είδε, εκμεταλλεύτηκε τον υποβιβασμό της ομάδας του, τον προσέγγισε αθόρυβα και προσθέτει δεδομένα έναν ιδιαίτερα σταθερό παίκτη στο ρόστερ της. Τι περισσότερο μπορεί να χρειάζεται άλλωστε, αυτή τη στιγμή η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ;

Οι «κόκκινοι» θα αποτελέσουν την 6η του διαφορετική ομάδα και ο 30χρονος αμυντικός μέσος τον δεύτερο Ιάπωνα, μετά τον Τακούμι Μιναμίνο, που θα βάλουν στο ρόστερ τους. Win – win συνθήκη, για έναν παίκτη που είναι… πάντα εκεί!

Δημήτρης Μανάκος