Ο Μαυροπάνος αξίζει την επιστροφή του στην Premier League και δίνει στη Γουέστ Χαμ πολλά που της έλειπαν!

Δύναμη, όγκος, ταχύτητα και φυσικά ενθουσιασμός. Ο Ντίνος Μαυροπάνος επιστρέφει στην Premier League μετά από τρία χρόνια, γίνεται ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα παίξει  στη Γουέστ Χαμ καθώς  ο νεότερος κεντρικός αμυντικός που διαθέτει στο ρόστερ της. Ο Έλληνας διεθνής τα κατάφερε. Δούλεψε πολύ για αυτό και τρία χρόνια μετά την αποχώρησή του από την Άρσεναλ, βρίσκεται ξανά στο Λονδίνο, με τη φανέλα των «σφυριών». Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Ο Μαυροπάνος αξίζει την επιστροφή του στην Premier League και δίνει στη Γουέστ Χαμ πολλά που της έλειπαν!

Ολοκληρώθηκε και επίσημα πριν από μερικές ώρες η μεταγραφή του Ντίνου Μαυροπάνου στα «σφυριά», με τον Έλληνα κεντρικό αμυντικό να επιστρέφει στην Αγγλία, μετά από μία τριετία και να δικαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προσπάθειά του, τις τελευταίες… 1000 ημέρες.

Ας μην ξεχνάμε κάτι πολύ βασικό. Πως ο Μαυροπάνος βρισκόταν στα 18 του χρόνια, στον ΠΑΣ Γιάννινα. Αποχώρησε από τους Ηπειρώτες για να μετακινηθεί στην Άρσεναλ και να γίνει ο τρίτος  Έλληνας που θα φορέσει τη φανέλα της, μετά τον Στάθη Ταυλαρίδη και τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο.

Δεν πήρε πολλές ευκαιρίες, κατέγραψε μόλις οκτώ συμμετοχές με τους «κανονιέρηδες», έκανε ντεμπούτο στην ήττα με 2-1 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ», τον Απρίλιο του 2018, αλλά ό,τι και να συμβεί, κρατά και… θα κρατά ένα πολύ σημαντικό ρεκόρ. Είναι ο τελευταίος ποδοσφαιριστής που έπαιξε για πρώτη φορά με την Άρσεναλ, υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ. Είναι ο υπ΄ αριθμόν 200. Απλώς, στα 19 του μόλις χρόνια, ο Ντίνος Μαυροπάνος δεν ήταν ακόμη τόσο έτοιμος.

Η προοπτική της Γερμανίας ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν και ο Έλληνας διεθνής κατόρθωσε σε μία τριετία να το αποδείξει περίτρανα. Ξεχώρισε στην Στουτγκάρδη, συνδέθηκε με το κοινό της ομάδας, έβαλε μερικά εξαιρετικά και αλησμόνητα γκολ, ακόμη και με ατομικές προσπάθειες, και είχε τεράστια συμβολή στην προπέρσινη παραμονή στην Bundesliga.

Ωστόσο, το ίδιο επίτευγμα δεν έλαβε χώρα και φέτος, η Στουτγκάρδη υποβιβάστηκε, αλλά ο Μαυροπάνος είχε ήδη ανεβάσει τις «μετοχές» του. Η Γουέστ Χαμ του Ντέιβιντ Μόγιες τον ήξερε. Γνώριζε την πορεία του, προφανώς παρακολουθούσε και την περσινή σεζόν την εξέλιξή του.

Και αποφάσισε να τον κάνει δικό της, δαπανώντας σχεδόν 25 εκατομμύρια, προκειμένου να πείσει τους Γερμανούς να πουν το «ναι». Την ίδια ώρα, ο Μαυροπάνος ήθελε να γυρίσει στην Αγγλία, τρία χρόνια μετά, και πλέον, η επιστροφή του είναι γεγονός. Πιο έτοιμος από τότε, με ένα εξαιρετικά δουλεμένο κορμί, με περισσότερες παραστάσεις και με διάθεση για να αποτελέσει βασικό μέλος στην ενδεκάδα της Γουέστ Χαμ.

Όσον αφορά για όλα αυτά που προσθέσει στο υπάρχον υλικό της άμυνάς της η Γουέστ Χαμ, με την άφιξη του Ντίνου Μαυροπάνου; Σίγουρα ο όγκος αποτελεί βασικό προσόν του. Είναι ψηλός και γρήγορος, μπορεί να σταθεί δίπλα στον Αγκέρ και οι δυο τους, μοιάζουν ικανοί για να συνθέσουν ένα πολύ καλό δίδυμο για την κάτοχο του Conference League. .

Από εκεί και πέρα, ο Ντίνος είναι ταχύτατος και θα διακριθεί σε αυτό και στην Premier League, ενώ είναι και ο κεντρικός αμυντικός που μπορεί να δώσει λύσεις ως προς την κυκλοφορία της μπάλας, έχοντας καλή μεταβίβαση, αλλά πάνω από όλα, την ψυχραιμία που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σε αυτή τη συζήτηση, ας βάλουμε στην κουβέντα και την ηλικία του, συνδυαστικά με τη θέλησή του να αποδείξει πράγματα. Διότι όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, ο Ντίνος αποτελεί τον μικρότερο ηλιακά ποδοσφαιριστή, στο κέντρο άμυνας της Γουέστ Χαμ. Ο 27χρονος Αγκέρ τον περνά για δυο χρόνια, ο Κέρερ για ένα, ο Ζούμα έχει «πατήσει» τα 28 του έτη και ο Ογκμπόνα, τον οποίο ο Μόγιες χρησιμοποίησε για να κρατήσει τη νίκη με την Τσέλσι, μετά την αποβολή του Αγκέρ, είναι πλέον 35. Όλα παίζουν τον ρόλο τους και ο ενθουσιασμός του Μαυροπάνου επίσης.

Τέλος, αν αναλογιστούμε πως θα ξεκινά βασικός, πλαισιώνοντας τον Μαροκινό στόπερ, που σημείωσε το πρώτο εντός έδρας γκολ της ομάδας του για φέτος, προφανώς και η ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι θα μετρήσει. Τόσο σε φάση άμυνας, όπου ο Μαυροπάνος «δεσπόζει», αλλά και στις στατικές φάσεις, που είναι υπέρ της ομάδας του. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που αυτές εκτελούνται από τον Γουόρντ – Πράους, ο οποίος κατέγραψε δύο ασίστ στο ντεμπούτο του με τα «σφυριά», αποτελώντας τον πρώτο παίκτη στην ιστορία τους, που κάνει κάτι τέτοιο, στην πρώτη του, εντός έδρας εμφάνιση στην Premier League.

Ο Μαυροπάνος σκόραρε πέρυσι δύο φορές σε 28 ματς πρωταθλήματος, είχε κρίσιμο γκολ στα play – off της παραμονής κόντρα στο Αμβούργο, ενώ το ατομικό του ρεκόρ σε μία σεζόν, είναι τα τέσσερα τέρματα στη σεζόν 2021-22. Μέχρι τότε, δεν είχε βρει άλλωστε ποτέ δίχτυα στο εξωτερικό, με το τελευταίο να λαμβάνει χώρα επί ελληνικού εδάφους, το 2017, σε ένα ΠΑΣ Γιάννινα – Λαμία 1-1.

Στο προκείμενο λοιπόν… Ο Ντίνος Μαυροπάνος δικαιώθηκε απόλυτα. Δούλεψε πολύ, εργάστηκε σκληρά και δικαίως επιστρέφει στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Θα βοηθήσει τη Γουέστ Χαμ πολύ, με τον όγκο, τη δύναμη και τα… γκολ του, θα βοηθήσει και η Γουέστ Χαμ τον πρώτο Έλληνα που θα φορέσει ποτέ επίσημα τη φανέλα της. Ο Ντίνος τα κατάφερε και το… ταξίδι ξεκινά στο Μπράιτον, σε ένα δύσκολο τεστ, που τον ρίχνει απευθείας στα… βαθιά του κόσμου της Premier League.