Η Τότεναμ αρχίζει να παίζει όμορφα και ο Ποστέκογλου δείχνει πως υπάρχει ζωή μετά τον Κέιν!
Σήμερα γιορτάζει τα 58 του χρόνια και με την Τότεναμ αήττητη και με τον κόσμο να φωνάζει ρυθμικά το όνομα του, ο Άγγελος (Αντζε) Ποστέκογλου βιώνει ίσως τα καλύτερα γενέθλια του. Πόσο μακρινή μοιάζει η εποχή που ήταν προπονητής στην Παναχαϊκή; Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Με ελάχιστες παιδικές αναμνήσεις από την Ελλάδα, αφού η οικογένεια του το 1970 αποφάσισε να μετακινηθεί στην Αυστραλία, ο Ποστέκογλου ποδοσφαιρικά είναι δημιούργημα εκείνης της Ηπείρου.
Η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη και συγκεκριμένα στην περιοχή Βικτόρια, με το ισχυρό ελληνικό της στοιχείο, και ο Άγγελος άρχισε να ασχολείται από εννιά ετών με το ποδόσφαιρο. Έκανε εγγραφή στην Ελλάς Μελβούρνης, μια ομάδα που κατά βάση είχε Έλληνες ποδοσφαιριστές. Έκανε ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα το 1984, έπαιξε για εννιά ολόκληρα χρόνια και κατάφερε να την οδηγήσει ως αρχηγός της, στην κορυφή. Προπονητής εκείνης της «ιστορικής» φουρνιάς για την Ελλάς Μελβούρνης ήταν ο «καλπάζων συνταγματάρχης» του ουγγρικού ποδοσφαίρου, Φέρεντς Πούσκας, που πέρασε φυσικά, κάνοντας πολλούς φίλους από την Ελλάδα, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971, στο Wembley και αργότερα κατακτώντας και πρωτάθλημα με την ΑΕΚ.
Ο Ποστέκογλου, έπειτα από έναν σοβαρό τραυματισμό το 2000 στο γόνατό του, πήρε την απόφαση να αποσυρθεί. Άρχισε να έχει ενεργό ρόλο με την προπονητική, αναλαμβάνοντας βοηθός στην ίδια την ομάδα που είχε παίξει τόσα χρόνια.
Τον Μάρτιο του 2008 πήρε την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα για να αναλάβει την Παναχαϊκή. Η πρόταση έγινε από τον τότε πρόεδρο της ομάδας, επίσης Ελληνοαυστραλό, Κώστα Μακρή. Διαβάζοντας τις εφημερίδες της εποχής, βλέπεις τις βλέψεις και τα όνειρα που είχε. «Ήταν όνειρό μου να τον φέρω στην Παναχαϊκή και δεν πίστευα ότι θα ερχόταν στην ομάδα ένας τεχνικός της αξίας του. Έχει κερδίσει τα πάντα, έχοντας εμπειρία και ψυχολογία. Είναι ελεύθερος από εμένα να κάνει ό,τι θέλει. Του ζήτησα να φτιάξει την ομάδα του μέλλοντος» δήλωνε ο Μακρής, ενώ ο Άγγελος Ποστέκογλου είχε δηλώσει πως:
«Ένα όνειρό μου ήταν πάντα να έρθω στην Ελλάδα. Δε θέλω να πω πολλά, μου αρέσει να δουλεύω. Δεν έχει σημασία τι έχω πετύχει μέχρι τώρα, αλλά τι θα πετύχω από εδώ και πέρα. Το μόνο που ζητάω είναι λίγη υπομονή μέχρι να γνωρίσω την ομάδα. Μου αρέσει να κάνω σταθερά και σίγουρα βήματα. Αν δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρω στην Παναχαΐκή, δε θα ερχόμουν».
Συνεχίζοντας εξηγούσε ποια είναι η φιλοσοφία του στο ποδόσφαιρο κι αυτήν μπορεί κάποιος να την καταλάβει βλέποντας την εξέλιξη της καριέρας του τόσο στη Σέλτικ, όσο ήδη με το ποδόσφαιρο που αποδίδει και παίζει η Τότεναμ.
«Η φιλοσοφία μου είναι όχι μόνο να παίρνει αποτελέσματα η ομάδα, γιατί αυτό μετράει, αλλά και να παίζει καλό ποδόσφαιρο και να φέρνει κόσμο στο γήπεδο».
Δυστυχώς για την Παναχαϊκή, ιστορικά μία ομάδα πολύ σημαντική στο ελληνικό ποδόσφαιρο, και η πρώτη από την περιφέρεια που κατάφερε να βγει στα Κύπελλα Ευρώπης εκτός από τις ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το 1973, η αποχώρηση του Κώστα Μακρή και η έλευση του Αλέξη Κούγια στα διοικητικά του συλλόγου, οδήγησε στο τέλος της συνεργασίας!
Ο Ποστέκογλου σημείωσε 17 νίκες, 9 ισοπαλίες και έκανε 8 ήττες πριν απολυθεί, και η συνεργασία αποδείχθηκε πως ήταν η πρώτη και η μοναδική μέχρι σήμερα, φορά, που θα δούλευε στην Ελλάδα.
Μετά την αποχώρησή από την Παναχαϊκή ξεκίνησε η ανοδική του πορεία. Η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής Αυστραλίας, η πρόκριση στο βραζιλιάνικο Μουντιάλ το 2014 ήταν ένα πρώτο παράσημο και ένα χρόνο αργότερα κατέκτησε το Κύπελλο Ασίας το 2015.
Το 2017, συνέχισε στην Ιαπωνία, για λογαριασμό της Γιοκοχάμα Μαρίνος και το 2021 ανέλαβε τη Σέλτικ, λίγους μήνες μετά την πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια που οι «Hoops» δεν ήταν πρωταθλητές. Τα δύο επόμενα πρωταθλήματα τα κέρδισε με ρεκόρ βαθμών, διεκδίκησε έξι τίτλους και πήρε πέντε στην Σκωτία και οι οπαδοί της ομάδας τον αγάπησαν.
Φυσικά, όταν σε φωνάζει η Premier League, είναι πολύ δύσκολο να πεις «όχι». Ανέλαβε την Τότεναμ σε ένα δύσκολο καλοκαίρι, που ήταν ολοφάνερο ότι πλέον οι δρόμοι με τον Χάρι Κέιν θα χώριζαν.
Από την πρώτη στιγμή, έκανε ξεκάθαρο πως για αυτόν η επόμενη μέρα σχεδιάζεται έτσι, και στα φιλικά ήδη υπήρχε μία διαφορετική… αύρα στα αποδυτήρια. Είναι σχεδόν βέβαιο πως αυτό διευκόλυνε και το έργο του Ντάνιελ Λίβι στο να πει το «ναι» και να τον παραχωρήσει στην Μπάγερν. Ήδη το ποδόσφαιρο που παίζει η Τότεναμ αρχίζει και γίνεται αισθητό, έχει την σφραγίδα του καινούριο προπονητή της. Φυσικά, είναι πολύ νωρίς ακόμα αλλά για έναν άνθρωπο που πριν 15 χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο καταφέραμε να βγάλουμε συμπεράσματα για αυτόν μέσα σε τέσσερις μήνες, η εξέλιξη της καριέρας του είναι αλήθεια πως είναι εξαιρετική.