Αν η Λίβερπουλ κερδίσει ξανά «ένσταση» για κόκκινη κάρτα, η Premier League κάτι κάνει λάθος…

Είναι τεράστια η νίκη που πανηγύρισε η Λίβερπουλ στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ». Με «10» παίκτες, για σχεδόν 70 αγωνιστικά λεπτά, απέναντι στη Νιούκαστλ, που επικρατούσε μέχρι το 81ο λεπτό. Αν όμως, οι «κόκκινοι» επιλέξουν να καταθέσουν ένσταση για τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ και την κερδίσουν, η Λίγκα αυτομάτως μοιάζει να… χάνει.  



Αν η Λίβερπουλ κερδίσει ξανά «ένσταση» για κόκκινη κάρτα, η Premier League κάτι κάνει λάθος…

Πάλι μπήκαμε στη διαδικασία να αναρωτιόμαστε αν μία διαιτητική απόφαση είναι σωστή. Έλαβαν χώρα δύο φάσεις άλλωστε στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ», που μέσα σε ένα μισάωρο, κατέστησαν το ματς της Νιούκαστλ με τη Λίβερπουλ, ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Η πρώτη αφορά τον Αλεξάντερ Άρνολντ. Πήρε – λανθασμένα – κίτρινη κάρτα στο 4ο λεπτό, επειδή πέταξε μπάλα στον αγωνιστικό χώρο, δεν πήρε, επίσης λανθασμένα, δεύτερη κίτρινη κάρτα, στο φάουλ του 6ου λεπτού, όπου «γκρέμισε» τον Άντονι Γκόρντον.

Θα έπρεπε να αποβληθεί, από τη στιγμή που είχε ήδη «κιτρινιστεί», αλλά ο Τζον Μπρουκς θεώρησε την εν λόγω απόφαση υπερβολική. Επί της ουσίας, έχει κάνει δύο λάθη και όχι ένα.

Και φτάνουμε στη στιγμή του 27ου λεπτού. Ένα φάουλ του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ που τιμωρείται με απευθείας κόκκινη κάρτα. Μία ακόμη απόφαση που ξεσήκωσε αντιδράσεις, με τον διαιτητή να θεωρεί πως η απευθείας αποβολή είναι η λογικότερη απόφαση και τον Ολλανδό να διαμαρτύρεται έντονα.

Η Λίβερπουλ μένει με «10» παίκτες για σχεδόν 70 αγωνιστικά λεπτά και πλέον, σε τρία ενενηντάλεπτα, έχει παίξει με λιγότερο ποδοσφαιριστή, σε 94 λεπτά. Πριν από μία εβδομάδα, έκανε «ένσταση» και την κέρδισε, αναφορικά με την αποβολή του Αλέξις ΜακΆλιστερ.

Αν συμβεί κάτι ανάλογο και με την κόκκινη κάρτα του Φαν Ντάικ, σημαίνει πως η Premier League κάτι κάνει λάθος. Πως επηρεάζει σημαντικά μία αναμέτρηση, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, πως εν συνεχεία αντιλαμβάνεται το λάθος της, και «αποζημιώνει» το club με την επιστροφή ενός ποδοσφαιριστή.

Πρακτικά, ακυρώνει και τους διαιτητές της με τις επιλογές τους. Η Λίβερπουλ κέρδισε πριν από μερικές ώρες, το ίδιο συνέβη και απέναντι στην Μπόρνμουθ, αλλά στο τέλος της ημέρας, το ίδιο το πρωτάθλημα… χάνει. Σε περίπτωση που δεν γίνει ποτέ «ένσταση», απλώς πάμε παρακάτω.

Αν όμως γίνει και η Λίγκα αποφασίσει να είναι κανονικά διαθέσιμος ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ στην τέταρτη αγωνιστική, κάτι δεν πηγαίνει καλά. Και εν συνεχεία, όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητούν ανοιχτά μία απόφαση. Ορθότερο μοιάζει λοιπόν από το να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, να αποφεύγονται οι… υπερβολικές αποφάσεις. Να παρεμβαίνει ο VAR, όταν αυτό πρέπει να συμβεί, και να προστατεύει και τους διαιτητές της εκάστοτε συνάντησης. Ίσως έτσι πάψουν άπαντες να συζητούν τόσο για τη διαιτησία και καταρριφθεί η – κλισέ – πλέον φράση, «το καλύτερο πρωτάθλημα, με τις χειρότερες διαιτησίες στα top 5 της Ευρώπης…».

Δημήτρης Μανάκος