Η σεμιναριακή διαχείριση της Γουέστ Χαμ: Ο Ράις, οι τρεις κινήσεις και τα δύο εκατομμύρια… ρέστα!
Θύμισε… Μπράιτον η Γουέστ Χαμ. Πούλησε πολύ ακριβά, αξιοποίησε ιδανικά τα χρήματα από τη μεταγραφή του Ντέκλαν Ράις και της έμειναν και δύο εκατομμύρια… ρέστα. Ιδανική μεταγραφική πολιτική, για να μπει στην «εξίσωση» και ο Ντίνος Μαυροπάνος, που επέστρεψε στην Premier League, μετά από τρία χρόνια!
Ναι, η Γουέστ Χαμ πούλησε τον καλύτερό της ποδοσφαιριστή. Τον αρχηγό της. Δεν του ανέκοψε την πορεία. Αποφάσισε να σεβαστεί την επιθυμία του, ακριβώς όπως σεβάστηκε και εκείνος τη φανέλα της.
Ο Ντέκλαν Ράις άλλωστε ανδρώθηκε στη Γουέστ Χαμ. Βελτιώθηκε εκεί, εξελίχθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου και έγινε ο πρώτος αρχηγός στην ιστορία της, στον 21ο αιώνα, που κατέκτησε κάποιο τρόπαιο.
Έφτασε μαζί της μέχρι και τον τελικό του Europa Conference League και κατέγραψε μία απίθανη εμφάνιση απέναντι στη Φιορεντίνα. Ένιωσε πως η Πράγα είναι… σπίτι του, δεν σταμάτησε να τρέχει, αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους της βραδιάς και «έγραψε» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το φινάλε του σε μία σχέση – στοργής, ανάμεσα στον ίδιο και στον Ντέιβιντ Μόγιες.
Τα «σφυριά» του κατέθεσαν μία πρόταση για να τον διατηρήσουν στις τάξεις τους, αλλά μέσα τους γνώριζαν πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Για τον λόγο αυτό, δεν πίεσαν και καταστάσεις. Άκουσαν τις προτάσεις όλων, επισήμαναν πως θα τον παραχωρήσουν σε οποιοδήποτε club τους ικανοποιούσε καλύτερα οικονομικά τις απαιτήσεις τους και όταν η Άρσεναλ έκανε την εμφάνισή της, δεν στάθηκαν εμπόδιο.
Η μεταγραφή κόστισε 105 εκατομμύρια, αλλά το παράπονο των φίλων της ομάδας, αποτέλεσε η αξιοποίηση ενός τόσο μεγάλου ποσού. Διότι πριν από περίπου 25 ημέρες, η Γουέστ Χαμ αποτελούσε τη μοναδική ομάδα στην Αγγλία, η οποία δεν είχε ανακοινώσει ούτε μία προσθήκη στο ρόστερ της.
Υπήρχε γκρίνια, υπήρχε πίεση προς τον σύλλογο, αλλά ο Ντέιβιντ Μόγιες δεν αγχώθηκε. Έδειξε πίστη στο πλάνο και τα «σφυριά» αποφάσισαν να ξοδέψουν, όταν προέκυψαν στο μεταγραφικό παζάρι οι λύσεις που ήθελαν.
Ο Τζέιμς Γουόρντ Πράους είναι μία από αυτές, με την ποιότητά του να ξεχειλίζει και ήδη να έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά στο Λονδίνο, με δύο ασίστ και ένα γκολ απέναντι στην Μπράιτον.
Ο Έντσο Άλβαρες το ίδιο, με τους Άγγλους να δείχνουν και να ξαναδείχνουν μία φάση που αντικατοπτρίζει την ψυχραιμία που τον διακατέχει, σε μία φάση… ποιότητας στο «Άμεξ», που έβγαλε την ομάδα του μπροστά, παρότι πιεζόταν με πρόσωπο προς την εστία του, από τέσσερις παίκτες των «γλάρων».
Πλέον, αφίχθη και ο Μοχάμεντ Κούντους από τον Άγιαξ. Η Γουέστ Χαμ τον έπεισε, ο ίδιος ήθελε να αποχωρήσει από την Ολλανδία και η μεταγραφή του στο Λονδίνο είναι γεγονός, έναντι 40 εκατομμυρίων.
Οι τρεις αυτοί μαζί, δίχως να βάζουμε στη συζήτηση τον Ντίνο Μαυροπάνο φυσικά ή τον Χάρι Μαγκουάιρ που φημολογείται πως εξακολουθεί να απασχολεί την ομάδα, κόστισαν στη Γουέστ Χαμ 103 εκατομμύρια. Δύο λιγότερα δηλαδή από τη μεταγραφή του Ντέκλαν Ράις στην Άρσεναλ.
Έβαλαν στα ταμεία τους από τον αρχηγό τους 105 εκατομμύρια, ξόδεψαν τα 103 για τρεις εκπληκτικούς ποδοσφαιριστές, πρόσθεσαν στην «φαρέτρα» τους τον Ντίνο Μαυροπάνο και τους έμειναν δύο εκατομμύρια… ρέστα. Αυτό πάει να πει διαχείριση. Τελικά, η Γουέστ Χαμ είναι κερδισμένη ή χαμένη από την απώλεια του κορυφαίου της παίκτη τα τελευταία χρόνια;
Δημήτρης Μανάκος