Η μαγική φωτογραφία με τον πιτσιρικά Πεπ να θαυμάζει τον Βέναμπλς μετά την πρόκριση στον τελικό! (pic)

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα τον έβλεπε, τότε, μέσα από την αθωότητα που έχει ένα ζευγάρι παιδικά μάτια. Από τη στιγμή που ο Τέρι Βέναμπλς είχε στείλει την Μπαρτσελόνα στον ευρωπαϊκό τελικό, ο νυν τεχνικός της Σίτι ήταν μαγεμένος. Και αυτή η φωτογραφία που κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο του εμβληματικού πρώην προπονητή, ξυπνά αναμνήσεις...  



Η μαγική φωτογραφία με τον πιτσιρικά Πεπ να θαυμάζει τον Βέναμπλς μετά την πρόκριση στον τελικό! (pic)

«Όταν το 1984 είχε φτάσει στην Ισπανία, όλοι αναρωτιούνταν ποιος ήταν αυτός. Τρία χρόνια αργότερα, όταν αποχώρησε, είχε αφήσει το στίγμα του» αναφέρει ο εκ των κορυφαίων Ισπανών δημοσιογράφων, Γκιγιέμ Μπαλάγκ, για το πέρασμα του Τέρι Βέναμπλς από τον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

Ο Άγγλος πρώην προπονητής άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών και ανάμεσα σε όλα όσα έχει να θυμάται από εκείνον ο ποδοσφαιρικός κόσμος, κυρίως στην Αγγλία, βρίσκονται και όσα κατάφερε στην Καταλονία. Εκεί όπου μόλις πάτησε το πόδι του, του ζητήθηκε να πουλήσει τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, όσο κι αν είχε ονειρευτεί να τον έχει στο ρόστερ του!

Μπορεί να μην έμαθε ποτέ του ισπανικά, όμως, είχε νέες ιδέες και εφάρμοσε νέες μεθόδους στη Βαρκελώνη, με την τακτική στις στατικές φάσεις να είναι κάτι που τότε δεν είχε συνηθίσει κανείς επί ισπανικού εδάφους.

Το 1986 και έχοντας ήδη στέψει την Μπαρτσελόνα Πρωταθλήτρια για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια, στην πρώτη του σεζόν στην άκρη του πάγκου, ο Βέναμπλς οδήγησε την ομάδα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών!

Εκεί, βέβαια, το τρόπαιο χάθηκε από την Στεάουα Βουκουρεστίου, ωστόσο, για να εξασφαλιστεί η πρόκριση στην τελευταία μέρα της διοργάνωσης, οι «μπλαουγκράνα» έκαναν τεράστια ανατροπή κόντρα στην Γκέτεμποργκ στα ημιτελικά.

Είχαν ηττηθεί 3-0 στο πρώτο παιχνίδι, ισοφάρισαν αυτό το σκορ στον επαναληπτικό και επιβλήθηκαν στα πέναλτι 5-4. Η τεράστια επιτυχία πανηγυρίστηκε έξαλλα, με τον Βέναμπλς να γεύεται την αποθέωση και τον πιτσιρικά Πεπ, ως ball-boy, να τον θαυμάζει, τότε, λαμβάνοντας ήδη τις επιρροές και τις εμπειρίες, ώστε να καθοδηγήσει κι εκείνος την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα σε παρόμοιες στιγμές... Όπως και το έπραξε...

 

 

Κώστας Ζάλιαρης