Premier League, ένας χρόνος μετά: Λίβερπουλ και Άστον Βίλα σε εκτόξευση, η σταθερή αξία της Σίτι και η μεγάλη απώλεια της Άρσεναλ!

Πρώτη ημέρα του 2024, έναρξη του νέου ημερολογιακού έτους και οι Άγγλοι, μέχρι τη σέντρα του Λίβερπουλ – Νιούκαστλ το βράδυ, στο φινάλε της 20ης αγωνιστικής, αποφάσισαν να κοιτάξουν πού βρισκόταν κάθε ομάδα πέρυσι, μετά από 19 ή 20 παιχνίδια. Τα συμπεράσματα είναι πολύ απλά. Η βελτίωση της ομάδας του Κλοπ είναι… εντυπωσιακή, η Άστον Βίλα είναι η κορυφαία της σχετικής λίστας, η Άρσεναλ είναι η μεγάλη «χαμένη» και η Μάντσεστερ Σίτι με την Τότεναμ φαντάζουν σταθερές. Πόσο μεγάλη διαφορά όμως, μπορεί να κάνει ένας χρόνος… Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Premier League, ένας χρόνος μετά: Λίβερπουλ και Άστον Βίλα σε εκτόξευση, η σταθερή αξία της Σίτι και η μεγάλη απώλεια της Άρσεναλ!

Στο ποδόσφαιρο ο ένας χρόνος πολλές φορές μοιάζει με έναν αιώνα. Πριν από περίπου 10 ημέρες, όταν ξεκινούσε το εορταστικό πρόγραμμα της Premier League, παρατηρούσε κάποιος βλέποντας τις αναμετρήσεις και όσα… έρχονται, πως ακολουθούν 29 παιχνίδια σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Είχαμε αναμέτρηση, για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα, στις 24 Δεκεμβρίου, είχαμε μία Boxing Day χωρισμένη στα… τρία, είχαμε μία πλήρη αγωνιστική το τριήμερο που παρήλθε και αισίως, μπήκαμε στο 2024, με τη Λίβερπουλ να συναντά τη Νιούκαστλ, στο πλαίσιο της 20ης στροφής της Premier League.

Κοιτάς τη βαθμολογία και αντιλαμβάνεσαι πως στην Αγγλία ειδικά, χρειάζονται δυο ή τρία ανεπιτυχή αποτελέσματα, προκειμένου όλα να διαφοροποιηθούν. Και μεγαλύτερη απόδειξη από την Άρσεναλ, δεν υφίσταται, η οποία για δεύτερη, διαδοχική σεζόν, ήταν πρώτη τα Χριστούγεννα, αλλά μία εβδομάδα μετά, είναι στην 4η θέση, έχοντας ηττηθεί για πρώτη φορά φέτος στο «Έμιρεϊτς» και για πρώτη φορά με ανατροπή, έπειτα από 49 ματς. 

Ήταν Πρωτοχρονιά του 2021 μ' εκείνο το 2-1 από τη Μάντσεστερ Σίτι, στο Βόρειο Λονδίνο με το γκολ του Ρόδρι στις καθυστερήσεις. 

Ας δούμε όμως τη μεγάλη εικόνα και τις διαφορές που παρατηρούνται, μετά από 19 και 20 αναμετρήσεις του φετινού πρωταθλήματος, συγκριτικά με πέρυσι, τέτοια εποχή. Εδώ να κάνουμε μία επεξήγηση αν και είναι πολύ πρόσφατο και να θυμίσουμε πως οι πρώτες 15 αγωνιστικές είχαν παιχθεί πριν το Μουντιάλ του Καταρ. 

Η Λίβερπουλ, λοιπόν, η οποία αγωνίζεται σήμερα με τη Νιούκαστλ στο «Άνφιλντ», έχει 13 βαθμούς περισσότερους από το 2022, τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αν ο στόχος επιτευχθεί και επικρατήσει, θα έχει 16 βαθμούς πιο πολλούς από πέρυσι, μετά από 20 παιχνίδια, διότι το 20ο τότε, ήταν η ήττα από την Μπρέντφορντ, στις 2 Ιανουαρίου! 

Είναι δεδομένο λοιπόν πως σε αυτή τη συζήτηση, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ είναι η μεγαλύτερη κερδισμένη όλων, μαζί με τη Βίλα. 

Και η πιο βελτιωμένη, γεγονός που δικαιώνει φυσικά και την ολική αναδόμηση στο ρόστερ της και στη μεσαία γραμμή της, αποφασίζοντας να διώξει τον Φαμπίνιο, τον Χέντερσον και ποδοσφαιριστές που δεν της προσέφεραν όσα και στο παρελθόν, αντικαθιστώντας τους με τον Ντόμινικ Σόμποσλαϊ, τον Αλέξις ΜακΆλιστερ, τον Έντο και τον Χράβενμπερχ. 

Ποια είναι η δεύτερη ομάδα που επίσης μπορεί να «γιορτάσει» δικαιολογημένα την Πρωτοχρονιά; Φυσικά και είναι η Άστον Βίλα, η οποία αυτή τη στιγμή είναι στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, τη στιγμή που πέρυσι, μετά από 19 παιχνίδια, προτού ολοκληρωθεί δηλαδή η 20η αγωνιστική, ήταν  11η.

Η διαφορά της φυσικά είναι «χαοτική», καθώς πριν από ένα χρόνο, είχε συγκεντρώσει 25 βαθμούς, ενώ πλέον, έχει φτάσει τους 42, εκμεταλλευόμενη πλήρως το «Βίλα Παρκ» και παρά το γεγονός πως αγωνίζεται και στο Europa Conference League, έχοντας μάλιστα βγει και πρώτη στον όμιλό της. 

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως είναι και η δεύτερη  σε συγκομιδή ομάδα της Premier League, εντός του 2023, πίσω μόνο από τη Μάντσεστερ Σίτι. Έχει κερδίσει 85 βαθμούς, πρώτοι είναι οι «πολίτες» των 93 και ακολουθούν Λίβερπουλ και Άρσεναλ με 81. 

Από εκεί και πέρα, δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές Μάντσεστερ Σίτι και Τότεναμ. Και αν για την πρώτη σας φαίνεται λογικό, καθώς ναι μεν έχει πέντε βαθμούς λιγότερους από πέρυσι (45), αλλά της λείπει και το ματς με την Μπρέντφορντ, για την δεύτερη, ελάχιστοι θα το έχουν συνειδητοποιήσει.

Και αυτό διότι η Τότεναμ φέτος, έκανε το καλύτερό της ξεκίνημα ιστορικά στην Premier League, ήταν πρώτη τον Σεπτέμβριο και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου , εντυπωσίαζε με τον Άγγελο Ποστέκογλου και παρήγαγε εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, στη μεγάλη εικόνα, πέρυσι είχε 36 βαθμούς και αυτή τη στιγμή έχει 39, ούσα στο -1 από την Άρσεναλ!

Όσον αφορά στους «κανονιέρηδες», το μοναδικό δεδομένο είναι πως συζητάμε για την ομάδα που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες. Πέρυσι, τέτοια εποχή, ήταν πρώτοι με 50 βαθμούς, τώρα έμειναν στους 40 και η «ζημιά» φαίνεται, διότι η μία νίκη στα πέντε τελευταία παιχνίδια, προφανώς και τους έχει «πληγώσει», τόσο βαθμολογικά, όσο και ψυχολογικά.

Είναι η μεγαλύτερη διαφορά ομάδας του Big 6, εντός του ημερολογιακού έτους που αισίως παρήλθε και οφείλουν να βρουν τον εαυτό τους, προτού μείνουν πίσω στην κούρσα του πρωταθλήματος, καθώς τώρα, βρίσκονται στην 4η θέση.

Τέλος, η Τσέλσι του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, έχει προσπαθήσει φέτος, παρουσιάζει τρομερή αστάθεια στα αποτελέσματά της και αυτό, αντικατοπτρίζεται στον σχετικό πίνακα. Είναι σταθερά… κακή, δεν εντυπωσιάζει, έχει ορισμένες εκλάμψεις και το +1 συγκριτικά με τη σεζόν 2022-23, απλώς το αποδεικνύει.

Πού καταλήγουμε; Στο ότι η Άρσεναλ είναι η μεγάλη «χαμένη», η Λίβερπουλ η πιο κερδισμένη και στο ότι η Άστον Βίλα δεν είναι… πυροτέχνημα. Οι αριθμοί της εξηγούνται, η 2η θέση που καταλαμβάνει, εκλογικεύεται, και την δικαιολογεί πλήρως. Σταθερή η Μάντσεστερ Σίτι που βρίσκει τον εαυτό της, ελαφρώς καλύτερη η Τότεναμ, κακή η Τσέλσι, όπως και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Έρικ Τεν Χαγκ, που πάντως, πηγαίνει καλύτερα στην Premier League, παρά στην Ευρώπη, όπου αποκλείστηκε από κάθε διοργάνωση.

Καλή Χρονιά να έχουμε, day 1 of 365 και εδώ θα είμαστε να συζητάμε για το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου!