Γιατί κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμών η Νότιγχαμ; Οι απώλειες τριετίας, η «εκπρόθεσμη» πώληση του Τζόνσον και ο… Ιανουάριος!
Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες στο «Νησί», αναφορικά με μία ενδεχόμενη τιμωρία της Νότιγχαμ Φόρεστ. Για ποιον λόγο; Για μία ιστορία που ξεκινά από τα κέρδη και τις απώλειες μίας τριετίας και καταλήγει στην πώληση του Μπρέναν Τζόνσον στην Τότεναμ, που αν είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα, πιθανώς θα την εξαιρούσε από οποιαδήποτε συζήτηση. Οι «Times» θεωρούν πως άμεσα θα υπάρχουν εξελίξεις, εντός του Ιανουαρίου θα μάθουμε αν η ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη θα βιώσει ό,τι και η Έβερτον.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Premier League διαθέτει μια σειρά κανόνων, οι οποίοι είναι γνωστοί ως κανόνες κερδοφορίας και βιωσιμότητας (PSRs). Οι κατευθυντήριες γραμμές PSR επιτρέπουν στους συλλόγους να χάσουν το πολύ 105 εκατομμύρια λίρες σε διάστημα τριών ετών.
Στην προκειμένη περίπτωση όμως, μιας και συζητάμε για τη Νότιγχαμ Φόρεστ, το ότι βρίσκεται στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου για λιγότερο από τρία χρόνια, σημαίνει ότι οι επιτρεπόμενες απώλειές της πρέπει να είναι ακόμη μικρότερες.
Οι απώλειες της Φόρεστ λοιπόν, θα περιοριστούν στα 61 εκατομμύρια λίρες, με τους «Times» όμως να αναφέρουν πως πρόκειται για την ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο να παραβιάσει τα PSR της Premier League αυτή τη σεζόν, συγκριτικά με κάθε άλλη.
Αναλυτικότερα, ο ειδικός στα οικονομικά του ποδοσφαίρου, Κίραν Μαγκουάιρ, δήλωσε στους Times: «Η Νότιγχαμ Φόρεστ ήταν εξαιρετική στο όριο του οικονομικού Fair Play όταν ανέβηκε στην Premier League Αν ψάχνετε για συλλόγους κοντά στο όριο, όπως οι «κόκκινοι», τότε θα πρέπει να κοιτάξετε το Big 6.»
Πώς όμως φτάσαμε από το ένα σημείο στο άλλο; Όλα ξεκινούν από την πληθώρα των μεταγραφών, με τη Νότιγχαμ Φόρεστ να έχει υπογράψει και ανακοινώσει 42 ποδοσφαιριστές, από τότε που εξασφάλισε την άνοδο τον Μάιο του 2022, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να δαπανά περίπου 250 εκατομμύρια.
Και εκεί έρχεται ο εξής κανονισμός της Premier League. Οι σύλλογοι ψηφίζουν για πενταετές όριο απόσβεσης του κόστους της εκάστοτε μεταγραφής Ο Ντανίλο, για παράδειγμα, κόστισε 17,8 εκατομμύρια λίρες όταν υπέγραψε από την Παλμέιρας τον περασμένο Ιανουάριο. Υπέγραψε συμβόλαιο που ισχύει μέχρι το 2029. Αυτό το κόστος μεταγραφής που κατανέμεται σε όλο το συμβόλαιό του θα είχε αντίκτυπο περίπου 2,5 εκατομμυρίων λιρών ετησίως στα όρια ζημιών του FFP, αντί 17,8 εκατομμυρίων λιρών που πολλοί θα πίστευαν.
Περνάμε τώρα στον αρνητικό αντίκτυπο που είχε η μεταγραφή του Μπρέναν Τζόνσον.
Η πώληση του Τζόνσον ήταν πάντα βασικό μέρος του σχεδίου για τη Φόρεστ. Επειδή είναι προϊόν ακαδημίας, η ομάδα δεν ξόδεψε κάποιο ποσό μεταγραφής στον διεθνή Ουαλό για να τον υπογράψει. Οποιαδήποτε πώληση δηλαδή, συνιστά καθαρό κέρδος. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε την ημερομηνία ολοκλήρωσής της.
Το οικονομικό έτος για το οποίο αξιολογείται η Φόρεστ λήγει στις 30 Ιουνίου — και ο Τζόνσον πουλήθηκε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όταν μετακόμισε στην Τότεναμ. Η Νότιγχαμ θα μπορούσε να τον είχε πουλήσει νωρίτερα στο παράθυρο όταν είχε προσφορές περίπου 30 εκατομμυρίων λιρών στο τραπέζι από την Μπρέντφορντ. Αλλά η πώληση του σε εκείνο το σημείο θα σήμαινε αποδοχή μιας σημαντικά χαμηλότερης τιμής. Ήταν λογικό να περιμένει μέχρι αργότερα στο παράθυρο όταν κατέληξαν να τον πουλήσουν για 47,5 εκατομμύρια λίρες. Ο σύλλογος, καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ήταν σε συνομιλία με την Premier League, ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση και επισημαίνοντας ότι η επιλογή είναι απόλυτη συνειδητή.
Πότε θα μπορούσε όμως να προκύψει μία ενδεχόμενη τιμωρία για τη Νότιγχαμ; Αυτό είναι πολύ πιο ξεκάθαρο. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που εισήγαγε το πρωτάθλημα σημαίνουν ότι όλοι οι σύλλογοι έπρεπε να υποβάλουν τους λογαριασμούς τους για το 2022-23 έως τις 31 Δεκεμβρίου — αντί τον Μάρτιο — με τυχόν παραβιάσεις και επακόλουθες χρεώσεις να επιβεβαιώνονται έως τα τέλη Ιανουαρίου. Συνεπώς, άμεσα αναμένονται εξελίξεις, με τη Νότιγχαμ πάντως να είναι διατεθειμένη να υπερασπιστεί μέχρι τέλους τη θέση της!
Δημήτρης Μανάκος