Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για Χέντερσον: Ο υπέρογκος φόρος κόντρα στην επιθυμία να φύγει από τους Σαουδάραβες!
Επέλεξε ν' αφήσει τη Λίβερπουλ το περασμένο καλοκαίρι για λογαριασμό των Σαουδαράβων της Αλ Ετιφάκ. Λίγους μήνες μετά δείχνει μετανιωμένος για την επιλογή του και επιθυμεί να επιστρέψει στην Premier League. Εάν συμβεί αυτό, τότε θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αδυσώπητη… εφορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Και αποδεικνύεται πως δεν είναι πάντα όλα πράσινα από την άλλη πλευρά του φράκτη, όπως λέει μια ιρλανδική παροιμία!
Ο Τζόρνταν Χέντερσον δεν απολαμβάνει και πολύ την παρουσία του στη Σαουδική Αραβία και την Αλ Ετιφάκ. Η ομάδα του Στίβεν Τζέραρντ έχει να σημειώσει νίκη από τον περασμένο Οκτώβριο και βρίσκεται στην 8η θέση της βαθμολογίας. Μόλις έξι μήνες μετά την αναχώρησή του από το «Νησί» και τη Λίβερπουλ, σκέφτεται ήδη να επιστρέψει σε γνώριμα εδάφη. Το συμβόλαιό του με την Αλ Ετιφάκ έχει διάρκεια δύο ετών και ο ίδιος αμείβεται με σχεδόν 700 χιλιάδες λίρες την εβδομάδα. Εάν, όμως, επιστρέψει τελικά στην Premier League, το εισιτήριο θα το… πληρώσει ακριβά.
Στη Σαουδική Αραβία, ο μισθός που λαμβάνει ο Άγγλος μέσος είναι αφορολόγητος, καθώς οι ποδοσφαιριστές εκεί δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος για τις απολαβές τους, λαμβάνοντας έτσι «καθαρό» μισθό. Στην περίπτωση του Χέντερσον, αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται μόνο εάν τηρήσει το συμβόλαιό του και παραμείνει στη χώρα μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Διαφορετικά, θα του επιβληθεί ενιαίος συντελεστής φόρου και θα υποχρεωθεί να πληρώσει στην εφορία γύρω στις 7 εκατ. λίρες.
Η ιστορία, όμως, δεν σταματάει εδώ. Η απουσία του φόρου εισοδήματος στη Σαουδική Αραβία έρχεται σε έντονη αντίθεση με τον φορολογικό συντελεστή του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος ανέρχεται σε ποσοστό 47% και αφορά υψηλά ετήσια εισοδήματα, άνω των 125.140 λιρών.
Ως εκ τούτου, ένας ποδοσφαιριστής που κάνει τη μετάβαση εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, θα χρειαστεί να μείνει στο εξωτερικό για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα προτού γυρίσει, ώστε να αποφύγει τους φόρους που θα προκύψουν από τα κέρδη του στα «ξένα» εδάφη. Το χρονικό αυτό διάστημα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, διαρκεί έως τον Απρίλιο του 2025. Για την ακρίβεια κάθε χρόνο μπορεί κάποιος φορολογικός κάτοικος εξωτερικού να επιστρέφει τρεις μήνες στη Βρετανία αλλά όχι για δουλειά!
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό για τον Χέντερσον; Ότι μία ενδεχόμενη επιστροφή στην Premier League πριν από την άνοιξη του 2025 ισοδυναμεί με φορολογικό… εφιάλτη. Ο μισθός των 700.000 λιρών την εβδομάδα θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά από τις περίπου 58 εκατ. σε σχεδόν 32 εκατ. λίρες το χρόνο, λαμβάνοντας υπόψη το φορολογικό καθεστώς του Ηνωμένου Βασιλείου που αναφέρθηκε παραπάνω.
Υπάρχει κάποιος τρόπος για να αποφύγει αυτούς τους φορολογικούς λαβυρίνθους; Δύο φαίνεται να είναι οι επιλογές του. Είτε να παραμείνει στην Αλ Ετιφάκ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο ο ίδιος πιθανώς να θέλει, είτε να πάρει μεταγραφή σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή ομάδα παραμένοντας πάλι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
Όσον αφορά στο δεύτερο σενάριο, ο Άγιαξ φέρεται να εξετάζει ήδη την περίπτωσή του προσφέροντάς του έτσι μια οικονομική οδό διαφυγής. Αλλά η ιστορία ήδη ξεσήκωσε σάλο στην Αγγλία με πολλούς να τον κατηγορούν πως ενώ βραβεύτηκε από το κράτος με μετάλλιο MBE για την προσφορά του στο εθνικό σύστημα υγείας NHS στη Βρετανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας τώρα προσπαθεί να αποφύγει να πληρώσει φόρους! Και αναμένεται η συνέχεια!
Άρτεμις Κλεφτάκη