«Αεροδρόμιο Μονάχου, ώρα 03:04»: Ο χρόνος «παγώνει», η αεροπορική τραγωδία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα ξεχαστεί ποτέ!
Η ημερομηνία 06/02/1958 έμεινε χαραγμένη στις πληγωμένες καρδιές των φίλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τους ανθρώπους που χάθηκαν στο δυστύχημα του Μονάχου να μένουν για πάντα αθάνατοι και να γίνονται σύμβολα των «κόκκινων διαβόλων».
Αεροδρόμιο Μονάχου, ώρα 3.04. Η στιγμή που ο δείκτης του ρολογιού «κόλλησε» και ο χρόνος σταμάτησε για πάντα για 23 από τα 43 άτομα που επέβαιναν στο αεροπλάνο που βρισκόταν η αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μια τραγωδία που ράγισε καρδιές και άφησε το στίγμα της στο χώρο του ποδοσφαίρου...
Pivotal figures of our past, present and future.
— Manchester United (@ManUtd) February 6, 2024
Today, and always, we remember our Busby Babes: the #FlowersofManchester 🌹🕊️ pic.twitter.com/qCnNufMsPV
Για να φτάσουμε στη συντριβή του αεροπλάνου, προηγήθηκαν δύο αποτυχημένες προσπάθειες απογείωσης, με την τρίτη να είναι η μοιραία. Οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες στο χιονισμένο αεροδρόμιο του Μονάχου, με το έργο του κυβερνήτη Τζέιμς Θέιν να είναι πολύ δύσκολο. Το κλίμα της αποστολής ήταν πανηγυρικό, καθώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε καταφέρει μια μέρα πριν να προκριθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τη χρυσή ισοπαλία 3-3 στο Βελιγράδι απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα.
Ο δρόμος της επιστροφής στο «Νησί», είχε ως ενδιάμεση στάση το Μόναχο για ανεφοδιασμό. Το αεροπλάνο Elizabeth γέμισε με καύσιμα και ο κυβερνήτης Θέιν έκανε την πρώτη προσπάθεια για απογείωση. Ένας περίεργος ήχος που προερχόταν από τις μηχανές του αεροπλάνου ανάγκασε τον Τζέιμς Θέιν να σταματήσει. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στη δεύτερη προσπάθεια, μέχρι να φτάσουμε στην τρίτη που αποδείχθηκε μοιραία. Το αεροπλάνο δεν κατάφερε να αναπτύξει τη σωστή ταχύτητα, με αποτέλεσμα να προσκρούσει στο φράχτη του αεροδρομίου, ενώ στη συνέχεια το δεξί φτερό διαλύθηκε χτυπώντας πάνω σε ένα σπίτι όπου ζούσε μια εξαμελής οικογένεια. Η οικογένεια κατάφερε να διαφύγει, αλλά το αεροπλάνο που επέβαινε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε τη χειρότερη κατάληξη. Προκλήθηκε μια έκρηξη σε ένα κοντινό βυτίο με καύσιμα, με τις φλόγες να σκεπάζουν τον ουρανό.
Επτά ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανασύρονται νεκροί: Ρότζερ Μπερν (29 ετών), Τζεφ Μπεντ (25 ετών), Έντι Κόλμαν (21 ετών), Μαρκ Τζόουνς (24 ετών), Ντέιβιντ Πεγκ, (22 ετών), Τόμι Τέιλορ (26 ετών), Λίαμ «Μπίλι» Γουίλαν (22 ετών). Η ιστορία του Ρότζερ Μπερν γίνεται ακόμα πιο τραγική καθώς δεν έμαθε ποτέ από τη σύζυγό του ότι περίμεναν παιδί, το οποίο δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του.
Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Μονάχου «Ρεχτς ντερ Ίζαρ». Μεταξύ των τραυματιών, ο 21χρονος Ντάνκαν Έντουαρντς, ο χαρισματικότερος ποδοσφαιριστής της γενιάς του. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε κώμα και έχασε τη μάχη στις 21 Φεβρουαρίου.
Νεκροί βρέθηκαν επίσης, ο γραμματέας των «κόκκινων διαβόλων» Γουόλτερ Κρίκμερ, οι προπονητές Μπερτ Γουόλι και Τομ Κάρι, καθώς και 8 δημοσιογράφοι που ταξίδευαν με την ομάδα, μεταξύ των οποίων η παλιά δόξα της Μάντσεστερ Σίτι Φρανκ Σουίφτ.
Μεταξύ των διασωθέντων παικτών ήταν ο Χάρι Γκρεγκ, ο οποίος βοήθησε έτσι ώστε να σωθούν όσοι περισσότεροι γινόταν κατά τη διάρκεια των εφιαλτικών στιγμών του δυστυχήματος. Όπως αποκάλυψε χρόνια αργότερα, η επιστροφή στο ποδόσφαιρο μετά το δυστύχημα του έσωσε τη ζωή, καθώς χωρίς τη στρογγυλή θεά θα μπορούσε να είχε τρελαθεί...
Οι γερμανικές αρχές και ο πιλότος - αποδιοπομπαίος τράγος Τζέιμς Θέιν
Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές υπαίτιος του δυστυχήματος ήταν ο κυβερνήτης Τζέιμς Θέιν καθώς δεν ξεπάγωσε τα φτερά και το αεροπλάνο δεν ανέπτυξε την απαιτούμενη ταχύτητα. Από εμβληματικός πιλότος της Βρετανικής αεροπορίας μετατράπηκε σε άνθρωπο που τον κατηγορούσαν ως υπαίτιο του δυστυχήματος.
Ο Θέιν σταμάτησε να πιλοτάρει και ασχολήθηκε με αγροτικές δουλειές. Μετά από 11 χρόνια απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες, με τη Βρετανική κυβέρνηση να καθαρίζει το όνομά του. Ο εκ των διασωθέντων παικτών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Χάρι Κρεγκ, δήλωσε πως οι Γερμανοί είχαν βρει ως αποδιοπομπαίο τράγο τον Τζέιμς Θέιν, ενώ η κόρη του Σεμπούντα ανέφερε χαρακτηριστικά πως η τραγωδία του Μονάχου δεν σκότωσε 23 ανθρώπους αλλά και τον πατέρα της. Το στρες και τα ψυχικά τραύματα που είχε υποστεί ο πιλότος τον συνόδεψαν μέχρι το θάνατό του το 1969.
Η προφητεία του Ματ Μπάσμπι και η ζωή που συνεχίζεται...
Ο Ματ Μπάσμπι επιβίωσε μετά από 63 ημέρες νοσηλείας, κάνοντας μια σημαντική προφητεία: «Σε δέκα χρόνια θα πάρουμε το Κύπελλο Πρωταθλητριών». Το 1968 ο Μπόμπι Τσάρλτον, ο οποίος είχε επιζήσει στο δυστύχημα του Μονάχου, ήταν ο αρχηγός των «κόκκινων διαβόλων» στο θριαμβευτικό τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (4-1 τη Μπενφίκα).
Όπως η Βρετανία κατάφερε να βγει από τα ερείπια της καταστροφής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έτσι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έβγαινε πιο δυνατή μέσα από τις στάχτες της. Με μπροστάρηδες τον Ματ Μπάσμπι και τον Μπόμπι Τσάρλτον που αποτελούσαν τη σύνδεση με το παρελθόν που έφερε πληγές, αλλά αποτέλεσε πηγή δύναμης για τους ανθρώπους που απάρτιζαν την ομάδα.
Με έναν νέο παίχτη, που στα μάτια του φαινόταν η φλόγα του Ντάνκαν Έντουαρντς, τον σπουδαίο Τζορτζ Μπεστ. Διότι η ζωή όσο σκληρή κι αν είναι, συνεχίζεται…
A broken plane
A broken dream
A broken heart
A broken team
No word said
A silent vow
We loved you then
We love you now