Ριτσάρλισον, τα κατάφερες: Από «μαύρο πρόβατο» σε... κουβαλητής της Τότεναμ!
Ο Ριτσάρλισον είναι ένας παίκτης που έχει διχάσει κόσμο. Από τα... μαγικά του στην Έβερτον και τα βραζιλιάνικα κόλπα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2022, μέχρι την απογοητευτική του πορεία στην Τότεναμ την πρώτη χρονιά, παρατηρούμε έναν από τους πιο ασταθείς ποδοσφαιριστές των τελευταίων ετών. Ο ερχομός του Ποστέκογλου έφερε έναν... αέρα ανανέωσης και αυτοπεποίθησης. Ο Βραζιλιάνος φορ φαίνεται να βρήκε την θέση του ανάμεσα στους Λονδρέζους. Θα καταφέρει να την κρατήσει;
Ο Ποστέκογλου ήρθε στην Τότεναμ και την... ανέστησε! Ο Κόντε άφησε πίσω του... συντρίμμια, αλλά τίποτα που να μην μπορούσε να διορθώσει ο Ελληνοαυστραλός coach. Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις του ήταν να «ξεκλειδώσει» τον Ριτσάρλισον και να τον βάλει και πάλι πίσω στο… παιχνίδι.
Φαίνεται να το πετυχαίνει. Από τον Δεκέμβρη, σε οκτώ ματς που έχει συμμετάσχει ο 26χρονος επιθετικός, έχει βρει δίχτυα εννέα φορές! Αναπλήρωσε επάξια την θέση του Σον, ο οποίος αναγκάστηκε να λείπει για χάρη των υποχρεώσεών του στο Κύπελλο Εθνών Ασίας.
Ο δρόμος του, όμως, μέχρι αυτό το σημείο δεν ήταν στρωμένος με… ροδοπέταλα. Αντιθέτως, συνάντησε αναποδιές. Η ψυχική του υγεία πήγε... περίπατο και όσο κανείς δεν τον βοηθούσε, η κατάστασή του χειροτέρευε. Ο ίδιος, όμως, βρήκε την δύναμη να το παραδεχτεί και αναζήτησε την απαραίτητη καθοδήγηση, ακόμη και αν αυτό σήμαινε να μείνει εκτός για πάνω από μήνα.
Και ποιος μπορεί να τον αδικήσει; Τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυλλογικό επίπεδο, τα έδωσε... όλα και λογικό ήταν να τον «φθείρει» αυτή η κατάσταση. Στο Μουντιάλ του 2022 σε πέντε ματς σκόραρε τρεις φορές, μια εκ των οποίων ήταν ένα απίστευτο γκολ με ανάποδο ψαλίδι, στήνοντας ένα φαντασμαγορικό show. Στην Τότεναμ δεν σταμάτησε λεπτό να αγωνίζεται για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κόντε, όμως το μόνο που πέτυχε είναι να εξουθενώσει τον εαυτό του και σωματικά και ψυχικά.
Σίγουρα επηρεάστηκε και από την σταθερή παρουσία του Χάρι Κέιν στην αρχική ενδεκάδα την περασμένη σεζόν, γεγονός που δεν άφηνε περιθώρια αξιοποίησης του Βραζιλιάνου διεθνή. Πήρε τον χρόνο του, δέχθηκε την προαπαιτούμενη βοήθεια και φροντίδα και επέστρεψε πιο δυνατός από ποτέ.
Στον πρώτο του αγώνα, μετά την απουσία του, κόντρα στην Νιουκάστλ βρήκε δίχτυα εις διπλούν και έκτοτε έχει κάνει στροφή 360 μοιρών. Παρόλα αυτά, η γεμάτη κενά εμφάνισή του κόντρα στην Μπράιτον το Σάββατο (10/02) προκάλεσε νέες συζητήσεις γύρω από το Νο.9 των «σπιρουνιών».
Οι οπαδοί αναρωτιούνται αν είναι αρκετά καλός για μια ομάδα που έχει σημαντικές πιθανότητες να συμμετέχει στο Champions League και έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να τερματίσει την ξηρασία... τροπαίων που την μαστίζει εδώ και 16 χρόνια.
Είναι άδικο να τον κρίνουμε για ένα μόνο ματς, τη στιγμή που έχει πραγματοποίησει το καλύτερο σερί του σε γκολ. Από την αρχή του Δεκεμβρίου έχει σκοράρει τουλάχιστον δύο περισσότερα γκολ από κάθε άλλο παίκτη στην Premier League.
⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️⚽️
— LiveScore (@livescore) February 10, 2024
Richarlison has scored more goals than any other Premier League player since the start of December 🐦 pic.twitter.com/ZdADCPYYxQ
Η ανησυχία πολλών έγκειται στο γεγονός ότι τεχνικά δεν είναι ο καλύτερος, αλλά και... αισθητικά δεν είναι εύκολο κάποιος να τον παρακολουθήσει, αφού ούτε θεαματικό θα τον λέγαμε. Αν υποθετικά δεν μπορεί να σκοράρει ούτε γκολ, τότε ποιος ρόλος του απομένει στην ομάδα;
Αυτοί οι προβληματισμοί λογικό είναι να παρουσιαστούν όταν είχαν συνηθίσει έναν Χάρι Κέιν που εμπλεκόταν σε όλες τις φάσεις. Η λογική του Ποστέκογλου είναι η κυριαρχία της μπάλας, όμως με αρκετά περιορσιμένη ευθύνη του κεντρικού φορ. Από την εν λόγω θέση απαιτεί περισσότερο απειλή προς την αντίπαλη εστία παρά να κυνηγήσει γκολ.
Αυτή η λογική φαίνεται να ταιριάζει στον Ριτσάρλισον, ο οποίος γνωρίζει πλέον πότε πρέπει να τρέξει προς την μικρή περιοχή για να «συναντήσει» την μπάλα και να δημιουργήσει απειλητικές ευκαιρίες. Και το κάνει καλά, ενώ δεν παραλείπει τις περισσότερες φορές να σκοράρει. Αυτή τη στιγμή κάνει την πιο σημαντική δουλειά και ο Άντζι έχει «φτιάξει» έναν επιθετικό στα... μέτρα του. Αλήθεια, χρειάζεται να απαιτούμε κάτι περισσότερο από εκείνον;
Στην αρχή της θητείας του Ελληνοαυστραλού προπονητή ο Βραζιλιάνος έπαιζε και ως αριστερό εξτρέμ, μια θέση που δεν τον ευνοεί ιδιαίτερα. Αρκεί να δούμε τα στατιστικά. Πριν αξιοποιηθεί σωστά και ανακτήσει την αυτοπεποίθηση που τόσο χρειαζόταν, πετύχαινε, σύμφωνα με την Opta, ένα γκολ ανά 3.0 expected goals (xG), ενώ έκτοτε εννέα γκολ ανά 5.2 xG.
Με την επιστροφή του στην βασική ενδεκάδα, τα οκτώ από τα εννέα γκολ ήταν κοντά στην εστία, γεγονός που δείχνει ότι τοποθετείται πιο σωστά στον αγωνιστικό χώρο και τα τελειώματά του είναι πιο αποτελεσματικά. Τόσο ανεβασμένη είναι η ψυχολογία του που απέναντι στην Έβερτον σκόραρε έξω από την περιοχή του πέναλτι για πρώτη φορά σε πάνω από τρία χρόνια.
Αυτό φαίνεται να το έχει βρει. Αξίζει να του δοθεί η ανάλογη αναγνώριση και για το πρέσιγνκ που επιβάλλει στην αντίπαλη άμυνα, απομακρύνοντάς τους από την εστία τους, με αποτέλεσμα να δημιουργεί χώρο στα εξτρέμ που τον ακολουθούν.
Δουλεύει σκληρά και δεν σταματά να προσπαθεί. Αυτή τη στιγμή τον χαρακτηρίζουν το έξυπνο τρέξιμο, το καλά υπολογισμένο timing στις εναλλαγές αργών και γρήγορων κινήσεων, αλλά και το ευφυές πρέσινγκ. Και πάλι σύμφωνα με την Opta, η Τότεναμ έχει ανακτήσει την μπάλα στα 40 μέτρα από την γραμμή του αντίπαλου τέρματος 249 φορές, περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα στην Premier League, ενώ μόνο τρεις ομάδες έχουν πετύχει περισσότερα γκολ υπό αντίστοιχες συνθήκες. Και όλα αυτά, ακόμη και αν σε πολλούς δεν αρέσει, οφείλονται κατά βάση στο Ριτσάρλισον.
Δεν έχουν λόγο να φοβούνται οι οπαδοί για τυχόν παραπάτημά του, εκτός και αν συμβάλλουν έμμεσα οι ίδιοι σε αυτό, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί μέσω της σύγκρισής του με τον Σον. Μιλάμε για τον αρχηγό της ομάδας, το λαμπρό... αστέρι των «σπιρουνιών» και ένα παίκτη μακράν καλύτερο στο τελείωμα από τον Βραζιλιάνο συμπαίκτη του.
Αγωνίζεται, μάλιστα, ως κεντρικός φορ, στην θέση, δηλαδή, που ευνοείται περισσότερο και ο Ριτσάρλισον. Πράγματι, νωρίτερα στην σεζόν, ο Νοτιοκορεάτης διεθνής έχει αλλάξει τα δεδομένα στο σκοράρισμα για την Τότεναμ. Μέχρι στιγμής έχει πετύχει 11 γκολ από 36 σουτ, παίζοντας στο κέντρο, σε αντίθεση με τα μόλις δύο γκολ από τα 16 σουτ, ως εξτρέμ.
Θεωρητικά, ο Ριτσάρλισον θα έπρεπε να νιώθει «απειλή» για την θέση του, όμως ο Ποστέκογλου έχει αποφασίσει πως η ομάδα επωφελείται περισσότερο συνολικά με τον Βραζιλιάνο στο κέντρο και τον Σον στα αριστερά.
Σε γενικές γραμμές η σύγκριση είναι αβάσιμη και άδικη για τον Ριτσάρλισον. Η κλάση του Σον είναι τεράστια, αλλά και η προσπάθεια του συμπάικτη του φιλότιμη και η δουλειά του το τελευταίο διάστημα αξιοθαύμαστη, σε ένα σύστημα μάλιστα που ακόμη καλά καλά μαθαίνει. Δεν θα είναι ποτέ ο Σον, αλλά δεν χρειάζεται κιόλας.
Η Τότεναμ ίσως φοβόταν πως τα σχεδόν 51 εκατομμύρια ευρώ που σπαταλήθηκαν για χάρη του, θα πήγαιναν στον... βρόντο. Το ποσό αυτό σημαίνει αυτόματα ότι μπαίνει πιο εύκολα στο στόχαστρο των επικριτών του και η ψυχολογία του είναι ακόμη εύθραυστη.
Είναι, όμως, δυνατός, πεισματάρης και δουλευταράς και το δείχνει σε κάθε αγώνα. Η βελτίωσή του εμφανής. Οι επικριτές του μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο να πειστούν, όμως τι σημασία έχει στην τελική, αν ο ίδιος πιστεύει επιτέλους στις δυνατότητές του;
Σουζάννα Μποντίνη