«Μόλις… 16 χρόνια πριν»: Το τελευταίο ματς της Σίτι πριν από τους Άραβες ήταν μια συντριβή στο Μίντλεσμπρο! (vid)

Τότε που ολοκλήρωνε τη σεζόν στην 8η θέση. Τότε που τελείωνε το πρωτάθλημα με πέντε ήττες στα τελευταία επτά παιχνίδια. Τότε που η Φούλαμ την κέρδιζε στο «Έτιχαντ» και τότε που η Μάντσεστερ Σίτι του Σβεν Γκόραν Έρικσον δεχόταν οκτώ γκολ από τη Μίντλεσμπρο, στην τελευταία αγωνιστική. Η ίδια ομάδα, ο ίδιος σύλλογος, με διαφορετικούς ιδιοκτήτες στο «τιμόνι» του, 16 χρόνια μετά, διεκδικεί και… πλησιάζει στην τέταρτη συνεχόμενη κατάκτηση της Premier League. Τι ιστορία…  



«Μόλις… 16 χρόνια πριν»: Το τελευταίο ματς της Σίτι πριν από τους Άραβες ήταν μια συντριβή στο Μίντλεσμπρο! (vid)

Είναι αδιαμφισβήτητα η κορυφαία ομάδα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, τα τελευταία επτά χρόνια, στην Premier League. Ποιος μπορεί να μπει στη διαδικασία να αμφισβητήσει κάτι τέτοιο;

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει κατακτήσει τρία διαδοχικά πρωταθλήματα, πέρυσι έκανε τρεμπλ, ενώ έχει σηκώσει έξι Premier League τα τελευταία επτά χρόνια. Μία «γαλάζια» κυριαρχία έχει κάνει την εμφάνισή της στο «Νησί», με τον Πεπ Γκουαρδιόλα να θέλει να γίνει ο μοναδικός προπονητής στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, που θα κατακτήσει τέσσερα σερί πρωταθλήματα, πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ.

Η επικράτηση των «πολιτών» απέναντι στη Φούλαμ, ήταν εμφατική. Εξαιρετική εμφάνιση, τέσσερα γκολ εκτός έδρας, μείωσαν και τη διαφορά τερμάτων από την Άρσεναλ, που συναντά σε μερικές ώρες τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Άμεση συνέπεια; Να ολοκληρώνεται η αναμέτρηση στο «Κρέιβεν Κότατζ» με τη Φούλαμ, και ο κόσμος της Σίτι να φωνάζει το εξής σύνθημα: «City City, best team in the land»!

Οι φίλοι της ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα επευφημούσαν το club, αλλά έχουν περάσει μόλις 16 χρόνια από την τελευταία αγωνιστική του 2008. Τότε, που η ομάδα του Σβεν Γκόραν Έρικσον ολοκλήρωνε το πρωτάθλημα με τρεις διαδοχικές ήττες. Είχε χάσει με 3-2 στο «Έτχαντ» από τη Φούλαμ, ακολούθως από τη Λίβερπουλ με 1-0 στο «Άνφιλντ» και η χρονιά «έκλεινε» στο Riverside με αντίπαλο τη Μίντλεσμπρο.

Οι «παλιοί» θα το θυμούνται, οι «νέοι» πρέπει να μπουν στη διαδικασία να θυμηθούν το παιχνίδι για να το πιστέψουν. Διότι τότε η «Μπόρο» συνέτριψε με 8-1 τη Μάντσεστερ Σίτι, στην πιο «βαριά» της ήττα σε επίπεδο Premier League, ιστορικά. Το 2-0 δεν «μαρτυρούσε» τι θα ακολουθούσε, αλλά η εμφάνιση της Μίντλεσμπρο ήταν εκπληκτική.

Εκείνη τη χρονιά, η Σίτι τερμάτισε στην 8η θέση και δίχως να το γνωρίζει, έδινε το τελευταίο της παιχνίδι, προτού να την αγοράσουν οι Σαουδάραβες. Η αλλαγή του καθεστώτος αργότερα, έγινε γεγονός, για να φτάσουμε στο 2012 και να «γραφτεί» η απόλυτη ιστορία, με το γκολ του… «Aguerooooooo»!

Δημήτρης Μανάκος