Ποια ποδοσφαιρική λογική; Μία «παράνοια» στην Τσέλσι και μοναδικός υπεύθυνος ο Τοντ Μποέλι!

Αμερικανός επιχειρηματίας, πάμπλουτος, που τα θέλει όλα δικά του και δεν συμβιβάζεται ποτέ και με τίποτα. Δίχως λογική, δίχως υπομονή, με μία μόνιμη βιασύνη που δεν αποδίδει, αλλά εξακολουθεί να υφίσταται. Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο βελτίωσε την Τσέλσι, αλλά η ποδοσφαιρική «παράνοια» στο «Στάμφορντ Μπριτζ» συνεχίζεται. Και στην κεφαλή αυτής, βρίσκεται ξεκάθαρα ο Τοντ Μποέλι!



Ποια ποδοσφαιρική λογική; Μία «παράνοια» στην Τσέλσι και μοναδικός υπεύθυνος ο Τοντ Μποέλι!

Ζητείται ποδοσφαιρική λογική και απαιτείται ποδοσφαιρική εξήγηση. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος φίλος της Τσέλσι, για να μπορέσει να αντιληφθεί πως κάτι ΔΕΝ βαίνει καλώς στο Λονδίνο και το «μπλε» στρατόπεδο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Τοντ Μποέλι έγινε ισχυρός άνδρας της Τσέλσι τον Μάιο του 2022. Εκεί επιβεβαιώθηκε με κάθε επισημότητα η εξαγορά της ομάδας από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και το παιχνίδι με τη Γουλβς στις 7 εκείνου του μηνός, σηματοδότησε και την αλλαγή… εποχής.

Βρέθηκε στις εξέδρες, είδε τον Ρομέλου Λουκάκου να σκοράρει δις, αλλά η Τσέλσι δεν διατήρησε το προβάδισμά της, με τους «λύκους» να αποσπούν την ισοπαλία, με το τελικό 2-2. Δεν το λες και ιδανικό ξεκίνημα, αλλά ο Τόμας Τούχελ γενικότερα δεν βίωνε και την καλύτερή του περίοδο στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Έμοιαζε πιθανή η απόλυση και εν τέλει, έγινε επίσημη. Στα 100 παιχνίδια ακριβώς στην τεχνική ηγεσία της Τσέλσι, ο Γερμανός αποτέλεσε παρελθόν, για να τον διαδεχθεί ο Γκρέιαμ Πότερ. Τον πλήρωσε και τον πήρε από την Μπράιτον, με τους «γλάρους» να βάζουν στα ταμεία τους κοντά στα 30 εκατομμύρια, σε ένα ποσό που αποτελεί ρεκόρ για αγγλική ομάδα, ως προς τη μεταγραφή προπονητή.

Έφυγε και ο Πότερ, πέρασε για λίγο ο Φρανκ Λάμπαρντ και ήρθε ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο. Πολυετές το συμβόλαιό του, με βασικότερο στόχο της Τσέλσι να επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, έχει δαπανήσει ο Μποέλι τους τελευταίους 26 μήνες, περισσότερα από 400 εκατομμύρια! Ο Ποτσετίνο άργησε να δει την ομάδα του να «δένεται» και να αποκτά μία σοβαρότητα και συνέπεια στις εμφανίσεις της. Πάλεψε πολύ, προσπάθησε ακόμη περισσότερο, η Τσέλσι βρήκε συνοχή εντός του 2024 και ο στόχος εν τέλει επετεύχθη. Και μάλιστα, με το… παραπάνω. Τερμάτισε στην 6η θέση, θα αγωνιστεί στο επόμενο Europa League, αλλά… ξανά με άλλον προπονητή.

Ο Μποέλι πήρε την απόφαση να λύσει τη συνεργασία του με τον Ποτσετίνο. Μία επιλογή που δεν αντιμετωπίστηκε ιδιαίτερα θετικά από άπαντες στα αποδυτήρια. Αντέδρασε δημόσια ο Τζάκσον, τέθηκε άμεσα και θέμα μη ανανέωσης του Κόνορ Γκάλαγκερ, για τον οποίο ο κόσμος της ομάδας έχει εκφράσει πολλάκις την επιθυμία του για παραμονή στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιος θα είναι ο επόμενος. Αλλά η «ιστορία» της τελευταίας διετίας, φανερώνει ένα πολύ συγκεκριμένο μοτίβο, ενός Αμερικάνου επιχειρηματία: «ξοδεύω, δεν έχω πρόβλημα να δώσω χρήματα που δεν αντιπροσωπεύουν μία αξία, παίρνω βιαστικές αποφάσεις, δεν έχω υπομονή, δεν είμαι ικανοποιημένος με τίποτα, θέλω πάντα κάτι περισσότερο από ό,τι έχω.» Και στο τέλος της ημέρας, η Τσέλσι ξεκινά πάλι από την αρχή! Βήματα προς τα μπροστά έκανε φέτος, εντός των τεσσάρων γραμμών. Αλλά διοικητικά και έξω αγωνιστικά, οι επιλογές του Τοντ Μποέλι δεν εκλογικεύονται. Και μία ποδοσφαιρική «παράνοια», ορθώς δεν επιβραβεύεται…

Δημήτρης Μανάκος