Χέιζελ: Μια πληγή που πονάει ακόμα...

Την 29η Μαΐου του 1985, στο Χέιζελ των Βρυξελλών, 39 οπαδοί έχασαν τη ζωή τους μέσα στο γήπεδο. Σε έναν τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών, τον οποίο ουδείς θυμάται για το αγωνιστικό του κομμάτι. Ξημέρωσε η 39η επέτειος εκείνης της μαύρης μέρας για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο…  



Χέιζελ: Μια πληγή που πονάει ακόμα...

Επρόκειτο να γίνει ένα παιχνίδι ανάμεσα σε δυο ομάδες που εκείνα τα χρόνια ήταν οι κορυφαίες ολόκληρου του πλανήτη. Και αντ' αυτού, κατεγράφη μια τεράστια τραγωδία...

Τα προβλήματα ξεκίνησαν περίπου μία ώρα πριν έναρξη του μεγάλου τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Τα προβλήματα και η ένταση ανάμεσα στους Άγγλους και τους Ιταλούς οπαδούς ξεκινούν και ο τοίχος στον τομέα Ζ του γηπέδου, υποχωρεί...

 

 

Χρειάστηκαν ελάχιστα λεπτά πριν αρχίσει να προσφέρεται ιατρική βοήθεια, όμως για 39 ανθρώπους ήταν ήδη αργά. Εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούν να βρουν διέξοδο μέσα στον αγωνιστικό χώρο, άλλοι τόσοι καταπλακώνονται. Φωνές, οδυρμοί, τραυματίες και νεκροί...

Η UEFA, παίρνει ανόητη απόφαση να διεξαχθεί κανονικά ο τελικός, με το σκεπτικό πως θα υπήρχε πρόβλημα αν ζητούσε την εκκένωση του γηπέδου χωρίς να γίνει το μεγάλο παιχνίδι!

Ο τελικός αρχίζει, αλλά δεν θα τον θυμάται κανείς.

 

 

Το τρόπαιο καταλήγει στη Γιουβέντους με το τελικό 1-0. Ο Πλατινί είχε πανηγυρίσει το γκολ, ενώ, μετά από χρόνια είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι το 1987 αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο λόγω τύψεων από εκείνες τις στιγμές…

Η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ πρώτα ζήτησε από τον πρόεδρο της αγγλικής ομοσπονδίας, Μπέρτ Μίλιτσιπ, να αποσύρει όλες τις ομάδες από τα Κύπελλα Ευρώπης κι έπειτα ισχυρίστηκε πως όλη η ντροπή και η ευθύνη βάραινε τους Άγγλους οπαδούς. Η τιμωρία θα κρατούσε τελικά μέχρι το 1990, με τη Λίβερπουλ να επιστρέφει ενάμιση χρόνο αργότερα, το 1991.

 

 

Όσο κι αν τέτοιες τραγικές ιστορίες θα έπρεπε να είναι οδηγός για διασφάλιση πως δεν θα συμβεί ποτέ ξανά κάτι αντίστοιχο και ουδέποτε θα χάνονται ζωές στα γήπεδα από ανθρώπους που πηγαίνουν να δουν την ομάδα τους, ο σοβαρός κίνδυνος για επικίνδυνες καταστάσεις πάντοτε παραμονεύει.

Το είδαμε και στον τελικό του Παρισιού το 2022, με τους φίλους της Λίβερπουλ να συνωστίζονται έξω από τις εξέδρες, να δέχονται και αναίτια επίθεση από την Αστυνομία και να μην καταφέρνουν να μπουν στο γήπεδο παρά το γεγονός πως είχαν στην κατοχή τους εισιτήρια…

 

 

Κώστας Ζάλιαρης