Η στιγμή που τέσσερα Europa League… έπεσαν για τάκλιν: Βιθέντε Ιμπόρα, έχεις έναν χρόνο ακόμη στον Ολυμπιακό; (vid)

Να τα έχεις πάρει όλα. Να είσαι 36 χρονών. Να μην έχεις την ανάγκη για άλλο «χρυσάφι» στην τροπαιοθήκη σου. Να γνωρίζεις πως θες να αποχωρήσεις για την ομάδα που σε ανέδειξε. Αλλά να είσαι ο Βιθέντε Ιμπόρα. Και να μην συμβιβάζεσαι με ήττα σε τελικό. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Europa Conference League και αυτός ο «τύπος» δύσκολα θα ξεχαστεί. Πόσω δε μάλλον, ΑΥΤΟ το τάκλιν, στο 120’!



Η στιγμή που τέσσερα Europa League… έπεσαν για τάκλιν: Βιθέντε Ιμπόρα, έχεις έναν χρόνο ακόμη στον Ολυμπιακό; (vid)

Έχει κάνει ακόμη ένα «ακραίο» παιχνίδι. Στα 36 του. Σε μία ηλικία που άλλοι θα κοιτούσαν να κλείσουν την καριέρα τους στην ομάδα από την οποία ξεκίνησαν. Ή θα επέλεγαν να φύγουν εκτός Ευρώπης, να μεταβούν στη Σαουδική Αραβία και να «κολλήσουν» τα τελευταία ένσημα. Ακριβά ένσημα. Τόσα ώστε μία σεζόν μετά, να μην έχουν την ανάγκη να παίξουν ξανά ποδόσφαιρο.

Ο Βιθέντε Ιμπόρα όμως, δεν είναι τέτοιος. Έχει πει πολλές φορές πως θέλει να ολοκληρώσει την καριέρα του στη Λεβάντε. Το επισήμανε ξανά πριν από μερικές ώρες. Αλλά μέχρι να έρθει αυτή η ώρα, ήθελε σαν τρελός να κατακτήσει κάτι με τον Ολυμπιακό.

Και ας έχει τέσσερις ευρωπαϊκούς τίτλους. Το Europa Conference League δεν το είχε πάρει. Και ήταν έτοιμος για μία μεγάλη «μάχη». Το είχε πει… «Οι τελικοί δεν παίζονται, απλώς κερδίζονται». Και έκανε ακριβώς αυτό.

Ξεκίνησε βασικός και αγωνίστηκε για 120 λεπτά. Πανηγύριζε κάθε κόψιμο σαν να ήταν γκολ. Διαμαρτυρόταν στον διαιτητή, σε αποφάσεις που δεν συμφωνούσε, σαν 18άχρονος. Έμπαινε σε κάθε φάση με όλη του τη δύναμη. Δεν θα έχανε. Ήξερε πως αν ο ίδιος είναι καλά, ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να φάση.

Στην φάση του γκολ του Ελ Κααμπί είναι αυτός που έχει σταματήσει την αντεπίθεση. Και μετά το 1-0 από τον Μαροκινό, ο Ιμπόρα είναι ο λόγος που το υπάρχον σκορ διατηρείται. Διότι στο 120’, η Φιορεντίνα βρίσκει φάση. Είχε την ποιότητα να το κάνει. Αλλά για να μπορούσε να σκοράρει ο Ικονέ, ο Ενζολά και κάθε λογής παίκτης των «βιόλα» που βρισκόταν εκεί, θα έπρεπε να ξεπεράσει το τάκλιν του Ισπανού.

Τέσσερα Europa League οριζοντιώθηκαν. Το τεράστιο κορμί του Ιμπόρα, μαζί με το σώμα του Κάρμο, κάλυψαν όλη την εστία. Το 1-0 παραμένει. Το παιχνίδι λήγει. Ο Ολυμπιακός κατακτά το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του.

Βιθέντε Ιμπόρα, κάθε φυσιολογικός ποδοσφαιρόφιλος σε ευχαριστεί και σε ευγνωμονεί. Και ζητά ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα: μία παράταση παραμονής, για 365 ημέρες. Η Λεβάντε θα είναι εκεί. Δεν έχεις κατακτήσει άλλωστε ακόμη, το πρωτάθλημα στη Stoiximan Super League…

Δημήτρης Μανάκος