Υπό έλεγχο η πρόκριση, αλλά η Αγγλία παραμένει «απούσα» από το Euro 2024 (vids)

Ακόμα ένα ματς που γέμισε με προβληματισμό τους οπαδούς της Αγγλίας κι όχι με ποδοσφαιρική ευφορία. Τα «τρία λιοντάρια» έμειναν στο 1-1 απέναντι στη Δανία στη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Euro 2024. Κατά διαστήματα ήταν σχεδόν χειρότερη η εικόνα τους συγκριτικά με την πρεμιέρα απέναντι στη Σερβία, αλλά η υπόθεση της πρόκρισης διατηρείται υπό έλεγχο...  



Υπό έλεγχο η πρόκριση, αλλά η Αγγλία παραμένει «απούσα» από το Euro 2024 (vids)

Αν ερχόταν η νίκη, όλα θα είχαν τελειώσει. Η Αγγλία θα βρισκόταν από απόψε στους «16» και μάλιστα ως πρωτοπόρος του γκρουπ. Ωστόσο, δεν συνέβη αυτό. Και ίσως δεν προκαλεί και τόσο μεγάλη έκπληξη που δεν έγινε...

Οι Δανοί με την τοποθέτησή τους στο γήπεδο και την έναρξη της πίεσης από το μεσαίο τρίτο έδειξαν ότι δεν ήθελαν να φοβηθούν τους Άγγλους. Εκείνοι, με την ίδια 11άδα όπως και στην πρεμιέρα κόντρα στη Σερβία, ήξεραν πως χρειάζονταν κάτι παραπάνω σε ατομικό επίπεδο, από παίκτες που είχαν υστερήσει στο πρώτο ματς. Στον κακό αγωνιστικό χώρο που προκαλούσε συνεχώς γλιστρήματα και ανάγκασε τον Γουόκερ ν' αλλάξει παπούτσια, ο Φόντεν στα πρώτα λεπτά έδειξε να κινείται καλά από τις πλευρές. Αλλά και ο Σάκα είχε πατήματα και ταχύτητες που έδειχναν να μπορούν να προβληματίσουν τους Δανούς.

Στο 18ο λεπτό ο Κρίστιανσεν από αριστερά... κοιμήθηκε με τον Γουόκερ στην πλάτη του και αυτό δεν το κάνεις ποτέ όταν υπάρχει ακριβώς πίσω ο φουλ μπακ της Σίτι να παραμονεύει. Έκλεψε την μπάλα, πάτησε περιοχή, έκανε το γύρισμα και παρά τις κόντρες, η μεταβίβαση έφτασε στον Κέιν που πλάσαρε με το αριστερό για το 1-0. Ήταν το πρώτο του τέρμα στο Euro 2024 και με αυτό έφτασε τα 4 σε μεγάλες διοργανώσεις με τη φανέλα με το αγγλικό εθνόσημο, ισοφαρίζοντας τις επιδόσεις των Μάικλ Όουεν και Γουέιν Ρούνεϊ.

 

Η Δανία μετά το γκολ που δέχθηκε πήρε την κατοχή της μπάλας και βγήκε μπροστά. Και ήταν η καλύτερη ομάδα. Και έπρεπε να τα βάλει με την απόλυτα οργανωμένη άμυνα της Αγγλίας. Πίεσε και προκάλεσε ανησυχία στα μετόπισθεν των «τριών λιονταριών». Το σύνολο του Κάσπερ Χιούλμαντ κυριάρχησε, οι Άγγλοι αδυνατούσαν να βγάλουν την μπάλα από τα καρέ τους και στο 34ο λεπτό ήρθε η δίκαιη ισοφάριση. Με φοβερό σουτ του Μόρτεν Χιούλμαντ από περίπου 30 μέτρα, ο Πίκφορντ νικήθηκε για το 1-1 που άξιζαν πέρα ως πέρα οι Δανοί.

 

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ προφανώς και δεν θα μπορούσε να δηλώσει ικανοποιημένος από την εικόνα των παικτών του μετά το γκολ που πέτυχαν. Για την ακρίβεια, μόνο αυτό κατάφεραν κι έπειτα έγιναν συμμέτοχοι στο παιχνίδι και το ρυθμό των αντιπάλων τους. Η πρώτη καλή στιγμή των «τριών λιονταριών» μετά το γκολ τους ήταν στο 53ο λεπτό, όταν ξανά ο Κρίστιανσεν έχασε τον αντίπαλό του και αυτή τη φορά ήταν ο Σάκα στην περιοχή που με το κεφάλι προσπάθησε να νικήσει τον Σμάιχελ στην έξοδό του, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Ούτε μια ώρα δεν αγωνίστηκε στο ματς ο Άρνολντ στα χαφ, με τον Σάουθγκεϊτ να τον αλλάζει με τον Γκάλαγκερ της Τσέλσι.

Ο Φόντεν στο 55ο λεπτό με μια κίνηση από αυτές που συνηθίζει στη Σίτι πέτυχε το δοκάρι με ξαφνικό χαμηλό σουτ με το αριστερό έξω από την περιοχή. Για το τελευταίο 20λεπτο ο κόουτς της Αγγλίας έκανε... ολική αναδόμηση της επίθεσης!

 

Έβγαλε Κέιν, Σάκα και Φόντεν κι έβαλε Μπόουεν, Έζε και Γουότκινς. Και ξαφνικά ο τελευταίος έκανε την άμυνα της Δανίας να τρέχει, αφού οι κινήσεις του ήταν απροσδόκητες. Ακόμα κι αυτό, όμως, ήταν απλά η έκλαμψη για τα πρώτα δευτερόλεπτα. Το ματς πάλι φανέρωσε αδυναμίες των «τριών λιονταριών», λάθος πρέσινγκ και φυσικά οι Δανοί είχαν τρόπο να βάλουν εμπόδια με την άμυνά τους. Κι όταν οι παίκτες του Χιούλμαντ τολμούσαν και έβγαιναν στην επίθεση, έκαναν τους Άγγλους ν' ανησυχούν! Οι Δανοί έκαναν 16 τελικές μέχρι το φινάλε, με τους Άγγλους να έχουν μεν 4 βαθμούς και να ορίζουν τη μοίρα τους, αλλά να γεμίζουν με περισσότερα ερωτηματικά τον κόσμο τους... 

Κώστας Ζάλιαρης