Σκωτία: Ακόμα ένα επεισόδιο, στο «πώς να αποκλειστείς από μία μεγάλη διοργάνωση»!

Στην ατελείωτη λίστα με τους τρόπους αποκλεισμού της εθνικής Σκωτίας, προστέθηκε ακόμα ένα επεισόδιο. Η ήττα στο 10ο λεπτό του επιπλέον χρόνου απέναντι στην Ουγγαρία, ήρθε να επεκτείνει αυτόν τον κατάλογο που ξεκινάει από το 1974 και κυριολεκτικά αποτελεί μοναδική περίπτωση στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία! Ούτε μία πρόκριση στις 10 φορές που ήταν σε όμιλο, είτε Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, είτε Μουντιάλ, αλλά με κάθε είδους πιθανού αποκλεισμού διαχρονικά! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Σκωτία: Ακόμα ένα επεισόδιο, στο «πώς να αποκλειστείς από μία μεγάλη διοργάνωση»!

Πάμε πίσω στο 1974, όπου η Σκωτία αποκλείστηκε, αν και αήττητη στον όμιλο στην διαφορά τερμάτων για ένα μόλις γκολ από την Βραζιλία, επειδή η ίδια στον αγώνα εναντίον του Ζαΐρ έμεινε στο 2-0, σε αντίθεση με τη Βραζιλία που νίκησε με 3-0. Στον ίδιο όμιλο ήταν και η Γιουγκοσλαβία, η οποία είχε διαλύσει τους Αφρικανούς με 9-0, με χατ-τρικ του Μπάγεβιτς σε εκείνο το παιχνίδι.

Μια Σκωτία τότε γεμάτη ταλέντο, με βάση τη Λιντς Γιουνάιτεντ, που είχε πάρει με περίπατο το πρωτάθλημα στην Αγγλία και είχε στην αποστολή μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής: τον Μπρέμνερ, τον  Λόριμερ, τον Χάρβεϊ, τον Μακουίν, τον Τζόρνταν, τον νεαρό ακόμα Νταλγκλίς, και τον περίφημο Ντένις Λόου, στο τέλος της καριέρας του. Αποκλείστηκε αήττητη και το «εγκληματικό» ήταν πως ο προπονητής της ομάδας, Γουίλι Όρμοντ, παραδέχθηκε αργότερα ότι δεν γνώριζαν  τον κανονισμό! Πως σε περίπτωση ισοβαθμίας δηλαδή, με κάποια άλλη ομάδα, είχε σημασία η συνολική διαφορά τερμάτων.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1978 στην Αργεντινή, η ομάδα έφυγε από την Βρετανία  με πολύ μεγάλες βλέψεις και γύρισε  με κάτω το κεφάλι, όταν δεν μπόρεσε  να νικήσει το Ιράν, αλλά παραλίγο να αποκλείσει την μετέπειτα φιναλίστ Ολλανδία, σε ένα επικό ματς, που ο Άρτσι Γκέμιλ σημείωσε ένα από τα ωραιότερα γκολ στην ιστορία των Μουντιάλ.

Το 1982, έχοντας στον πάγκο τον μυθικό Τζοκ Στιν, με ένα ρόστερ γεμάτο από σπουδαίους ποδοσφαιριστές, τον Σούνες τον Νταλγκλίς, τον Χάνσεν, τον Τζόρνταν, τον Στράχαν, τον Μίλερ, τον ΜακΛίς και τον ΜακΓκρέιν, αλλά πάλι έμεινε εκτός στη διαφορά τερμάτων από τη Σοβιετική Ένωση. Απέναντί της, ήρθε ισόπαλη με 2-2 σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι στη Μάλαγα. Και οι δύο ομάδες είχαν νικήσει τη Νέα Ζηλανδία με αρκετά μεγάλα σκορ, αλλά οι Σοβιετικοί είχαν ηττηθεί από τη Βραζιλία με 2-1, ενώ οι Σκωτσέζοι με 4-1.

Το 1986 στο Μεξικό, στο τελευταίο παιχνίδι, χρειαζόντουσαν απλώς τη νίκη απέναντι στην Ουρουγουάη, η οποία στο δεύτερο μόλις λεπτό του αγώνα έμεινε με 10 παίκτες, με την πιο γρήγορη αποβολή που έχει συμβεί ποτέ σε Μουντιάλ. Έχοντας στον πάγκο τον (μετέπειτα σερ) Άλεξ Φέργκιουσον, οι «χάιλαντερς» έπαιξαν μονότερμα τους Ουρουγουανούς, αλλά έμειναν στην ισοπαλία χωρίς γκολ (0-0) και αποκλείστηκαν!

Το 1990, έχασαν από την Κόστα Ρίκα στην πρεμιέρα, αλλά μετά νίκησαν τη Σουηδία και το μόνο που χρειαζόταν ήταν να κρατήσουν την ισοπαλία απέναντι στους  Βραζιλιάνους που είχαν ήδη προκριθεί. Δέχτηκαν ένα γκολ στο τέλος και φυσικά πάλι, αποκλείστηκαν στη διαφορά τερμάτων!

Στο EURO του 1996, στην τελευταία αγωνιστική, χρειαζόντουσαν μία νίκη επί της Ελβετίας, και ταυτόχρονα μία ήττα της Ολλανδίας αλλά με βαρύ σκορ απέναντι στην Αγγλία, κάτι που έμοιαζε σχεδόν αδύνατο. Και όμως, οι Ολλανδοί βρέθηκαν κάποια στιγμή να χάνουν από τους Άγγλους με 4-0 και η Σκωτία προηγείτο 1-0 της Ελβετίας!

Παρόλα αυτά, ο Κλάιφερτ μείωσε στο «Wembley» σε 4-1 για τους «οράνιε». Το ένα γκολ που ήθελε ακόμα η Σκωτία απέναντι τους Ελβετούς δεν ήρθε ποτέ και έτσι αποκλείστηκε ξανά! Πραγματικά, τρελαίνεσαι με το πόσους διαφορετικούς τρόπους έχουν βρει για να μένουν εκτός!

Αυτή η τωρινή φουρνιά φυσικά δεν είχε ούτε κατά διάνοια το ταλέντο εκείνων των ομάδων του 1974 ή του 1978, του 1982 και του 1986. Ούτε καν της  ομάδας του 1996. Αλλά και πάλι, όταν φτάνεις σε εκείνο το σημείο, τουλάχιστον να κρατήσεις την ισοπαλία για να έχεις μία πιθανότητα με τα άλλα αποτελέσματα, και δέχεσαι γκολ στο 100ό λεπτό μιας αναμέτρησης, τότε δεν μπορείς να ζητάς τίποτα παραπάνω. Πιθανώς και πολύ ήταν!