Λούκα Μόντριτς, ο Ιταλός είχε δίκιο: «Μην… προδώσεις την πιο όμορφη ιστορία!»

Δεν τελειώσαμε ακόμη. Τι και αν σφύριξε ο διαιτητής; Τι και αν η Κροατία είναι επί της ουσίας εκτός EURO 2024; Δεν τελειώσαμε ακόμη. Δεν μπορεί αυτό να ήταν το φινάλε του Λούκα Μόντριτς με την χώρα του. Δεν υφίσταται. Ας κάνει μία χάρη σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Το 2026 δεν απέχει πολύ άλλωστε…



Λούκα Μόντριτς, ο Ιταλός είχε δίκιο: «Μην… προδώσεις την πιο όμορφη ιστορία!»

Το παιχνίδι της Ιταλίας με την Κροατία ολοκληρώνεται. Η «Σκουάντρα Ατζούρα» ισοφαρίζει στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Η ομάδα του Λούκα Μόντριτς, επί της ουσίας, έχει αποκλειστεί.

Φαντάζει αδύνατον να προκριθεί ως καλύτερη 3η. Ο απόλυτος ηγέτης της χώρας του, ο ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης, έχει κάνει ό,τι μπορούσε. Έχει σκοράρει, μετά το χαμένο πέναλτι, έχει τρέξει αδιανόητα χιλιόμετρα για την ηλικία του, τα έχει βάλει με μικρότερούς του.

Βρίσκεται στον πάγκο, παρακολουθεί την εξέλιξη της συνάντησης και… λυγίζει. Αναδεικνύεται κορυφαίος της αναμέτρησης, αλλά ουδεμία σημασία έχει για αυτόν. Η Κροατία έχει αποκλειστεί και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Μόντριτς έχει δώσει το τελευταίο ματς της καριέρας του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Στην συνέντευξη Τύπου, ακολουθεί ακόμη μία αποθέωση. Όλοι μιλούν για αυτόν, άπαντες οι δημοσιογράφοι τον χειροκροτούν. Υπάρχει όμως ένας, που επιλέγει να κάνει κάτι διαφορετικό. Θέλει να του μιλήσει. Του απευθύνεται προσωπικά. Τον εκθειάζει. Του λέει πως μεγάλωσε μαζί του. Τον ευχαριστεί για όσα προσέφερε στο ποδόσφαιρο. Και του ζητά να μην σταματήσει ποτέ να παίζει ποδόσφαιρο…

Ο Λούκα Μόντριτς τον ευχαριστεί. Λυγίζει. Συγκινείται. Δεν έχει τι να πει. Δεν το περίμενε. Ξαφνιάζεται. Μοιάζει να του είναι ευκολότερο να τρέχει… έτσι στα 38 του, παρά να απαντήσει σε ένα τέτοιου είδους, προσωπικό σχόλιο.

Ήταν συγκλονιστικός. Τι άλλο μπορεί να ζητήσει από την καριέρα του; Κατέκτησε έξι Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Είχε εκπληκτικές πορείες με την Κροατία, την τελευταία δεκαετία. Έφτασε μέχρι και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τόσα πολλά, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ας του ζητήσουμε και εμείς κάτι όμως…

«Μην σταματήσεις τώρα. Έχεις μία διετία ακόμη. Μπορείς. Φαίνεται. Μείνει μέχρι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Δεν γίνεται αυτό να ήταν το τέλος με την Κροατία σε μεγάλη διοργάνωση. Ο κύκλος δεν έκλεισε, η ιστορία δεν τελείωσε. Είναι πολύ όμορφη, για να μείνει… μισή!»

Δημήτρης Μανάκος