Μία ομάδα που «βουλιάζει» στην τοξικότητα και ΔΕΝ φταίει ο Σάουθγκεϊτ: Η Αγγλία είναι… ακόμη στο EURO!

Διαβάζει κανείς όσα γράφονται τη δεδομένη χρονική στιγμή για την εθνική Αγγλίας και νομίζει πως αποκλείστηκε. Πως απέτυχε, πως τερμάτισε τελευταία στον όμιλό της, πως δεν έκανε νίκη, πως δεν πήρε βαθμό. Υπάρχει τεράστια κριτική από τα Μέσα, τρομερή στοχοποίηση στον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, τοποθετήσεις παλιών παικτών σε βάρος της τωρινής ομάδας και μία αίσθηση πως το τρόπαιο έχει χαθεί. ΔΕΝ είναι έτσι. Τα «τρία Λιοντάρια» είναι ακόμη στο EURO και ο πρώτος στόχος στέφθηκε από επιτυχία. Ναι, από επιτυχία. Ας μην τους πετάμε κουτάκια από μπύρα. Ας μην μπούμε στη διαδικασία να τους κρίνουμε… ελληνικά και με μόνιμη τοξικότητα. Ας τους δούμε και ας μιλήσουμε όταν έχουμε… κάτι να πούμε!



Μία ομάδα που «βουλιάζει» στην τοξικότητα και ΔΕΝ φταίει ο Σάουθγκεϊτ: Η Αγγλία είναι… ακόμη στο EURO!

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία των ομίλων για την Αγγλία. Και εκ του αποτελέσματος, είναι επιτυχημένη.

Ξέρω, θα πείτε πως αν αυτό λογίζεται ως επιτυχία, κάτι υπολογίζουμε λάθος. Είναι απολύτως κατανοητό. Αλλά αν αντιμετωπίσουμε το EURO 2024 ψυχρά, τότε θα δούμε τα «τρία Λιοντάρια» στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

Πρόκειται για τον όμιλο με τα λιγότερα γκολ από όλους. Τον όμιλο με τις περισσότερες ισοπαλίες από όλους. Ένα γκρουπ που δεν προσέφερε κάτι στο τουρνουά. Η Αγγλία λοιπόν, κέρδισε με 1-0 την Σερβία στην πρεμιέρα και εν συνεχεία, αρκέστηκε στο να μην ηττηθεί από τη Δανία και τη Σλοβενία.

Προηγήθηκε κόντρα στην πρώτη, χάρη στο τέταρτο γκολ του Χάρι Κέιν στην καριέρα του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ισοφαρίστηκε και συμβιβάστηκε με την ισοπαλία.

Ακολούθησε το ματς με τους Σλοβένους. Ξανά τίποτα το ιδιαίτερο. Εύκολο «μηδέν» παθητικό και ως εκ τούτου, «λευκή» ισοπαλία. Ελάχιστες καλές στιγμές, μεγάλα ποσοστά κατοχής της μπάλας, ανούσια υπεροχή, «βαρετό» ποδόσφαιρο.

Σας ακούγεται… καφενειακό; Είναι η «ωμή» πραγματικότητα. Ωστόσο, αφότου η Αγγλία σφράγισε τη θέση της στη φάση των «16» του EURO 2024, η κριτική ήταν τεράστια. Μερίδα του κόσμου πετούσε μπουκάλια σε προπονητή και παίκτες. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ μετά, δήλωσε πως δεν το έχει ξαναδεί.

Και λίγες ώρες νωρίτερα, είχαμε και την κόντρα παλιών παικτών με εκπροσώπους της τωρινής ομάδας του «Νησιού». Γκάρι Λίνεκερ και Άλαν Σίρερ μίλησαν «σκληρά», ο Κέιν απάντησε, ο Νέβιλ τοποθετήθηκε, συμμετείχε στη συζήτηση και ο Ίαν Ράιτ.

Σύμφωνοι, οι Άγγλοι δεν αποδίδουν καλά τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ίσως να αποκλειστούν και από τη συνέχεια. Ενδεχομένως να μην βρεθούν στα προημιτελικά. Όμως, όσα λαμβάνουν χώρα εκτός γηπέδου, λειτουργούν ΜΟΝΟ αρνητικά. Τοξικότητα, σχόλια, κριτική και «πυροβολισμοί» από τον Τύπο. Καμία διάθεση να προστατευτεί η ομάδα.

Ένας «πόλεμος» που έχει ξεκινήσει από τα Μέσα και προφανώς επηρεάζει και το σύνολο, που ούτως ή άλλως, αισθάνεται τεράστια πίεση. Και με αυτόν το μοτίβο, μπορεί κανείς να εκλογικεύσει και τις δηλώσεις των Γουόκερ, Πίκφορντ, Κέιν και Γκόρντον. Όλοι «υπερασπίζονται» τους συμπαίκτες και τα αποτελέσματά τους, ουδείς μιλά και σχολιάζει τον προπονητή του, και αντιμετωπίζουν την διοργάνωση ως ένα «πράγμα» που δεν τελείωσε, έχει δρόμο και χρειάζεται υπομονή.

Απολύτως λογικό. Ας περιμένουμε λοιπόν και ας μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Τώρα, ξεκινούν τα νοκ – άουτ. Τώρα, ίσως να δούμε και μία διαφορετική ομάδα. Αλλά, ακόμη και αν η Αγγλία φτάσει στους «8» με παρόμοιο στυλ παιχνιδιού, θα συνεχίσουμε να την κρίνουμε με την πρώτη ευκαιρία; Δεν είναι νορμάλ. Ας τους δούμε και ας μιλήσουμε αργότερα. Και για την ακρίβεια, ας μιλήσουμε αν έχουμε κάτι να πούμε!

Δημήτρης Μανάκος