Εθνική Αγγλίας: «Η Ιστορία των Τριών Λιονταριών» - Βιβλίο «must», για τα 150 χρόνια μιας ξεχωριστής χώρας! (pic)

Αξίζει να το διαβάσει κανείς. Πρέπει να το βάλει στην συλλογή του. Θα αντιληφθεί πολλά για την Εθνική Αγγλίας. Τον λόγο που είναι τόσο ξεχωριστή, την αιτία που εκατομμύρια κόσμος την στηρίζει, σε κάθε λογής μεγάλη διοργάνωση. Η «Ιστορία των Τριών Λιονταριών» του Πολ Χέιγουορντ είναι «must», με τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο στο επίμετρο, και αποτελεί ένα απολαυστικό ανάγνωσμα, εν μέσω EURO 2024!



Εθνική Αγγλίας: «Η Ιστορία των Τριών Λιονταριών» - Βιβλίο «must», για τα 150 χρόνια μιας ξεχωριστής χώρας! (pic)

Το νέο βιβλίο των MVP Publications, με συγγραφέα τον Πολ Χέιγουορντ, μεταφέρει τον αναγνώστη στις μεγαλύτερες στιγμές των «τριών Λιονταριών», ενώ παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια τον λόγο που το αγγλικό ποδόσφαιρο σημαίνει τόσα πολλά για τους κατοίκους του «Νησιού».

Για όποιον λοιπόν, θέλει να κατανοήσει την ιστορία της Εθνικής Αγγλίας και πολύ δε περισσότερο την αιτία που η εν λόγω εθνική ομάδα έχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά των ποδοσφαιρόφιλων  – «Η Ιστορία των Τριών Λιονταριών» είναι ένα απαραίτητο και απολαυστικό ανάγνωσμα.

Ξεκινάμε από… πίσω. Από τότε που η εθνική Αγγλίας έβαλε τις βάσεις της για να αποκτήσει ρεαλιστική υπόσταση. Στις 30 Νοεμβρίου 1872, η Αγγλία αντιμετώπισε τη Σκωτία στη Γλασκώβη, στον πρώτο επίσημο διεθνή αγώνα της ιστορίας. Περισσότεροι από 5.000 οπαδοί παρακολούθησαν τις δύο ομάδες να μένουν στο 0-0. Ήταν ο πρώτος από τους περισσότερους από 1000 και πλέον αγώνες που έχει δώσει η εθνική ομάδα της Αγγλίας και η αρχή μιας ιδιαίτερης ποδοσφαιρικής ιστορίας.

Η ιστορία ξεκινάει από εκεί από τον βραβευμένο συγγραφέα, Πολ Χέιγουορντ, για να καταλήξει στην συμπλήρωση των 150 ετών «ζωής» της Εθνικής Αγγλίας, προ διετίας, λίγο πριν τη σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Στο βιβλίο, αποτέλεσμα έρευνας και συνεντεύξεων με δεκάδες πρώην και νυν παίκτες και προπονητές, όπως ο Βιβ Άντερσον, ο Γκάρι Λίνεκερ, ο Άλαν Σίρερ αλλά και ο σημερινός προπονητής Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, αποτυπώνονται με γλαφυρό τρόπο ένδοξες στιγμές της ιστορίας της ομάδας.

Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1966 κατέχει περίοπτη θέση, αλλά και σελίδες με αρνητικό πρόσημο, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμός του 1938 και η εποχή που οι Άγγλοι χούλιγκαν είχαν… ξεφύγει και δρούσαν αρνητικά για ολόκληρο το έθνος.

Από τον Στάνλεϊ Μάθιους, τον Τζίμι Γκριβς, τον Μπόμπι Τσάρλτον, τον Γκόρντον Μπανκς και τον Μπόμπι Μουρ, μέχρι τον Πολ Γκασκόιν, τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον Γουέιν Ρούνεϊ και τον Χάρι Κέιν, ο Χέιγουορντ ζωντανεύει αριστοτεχνικά έναν μεγάλο καμβά παικτών και παιχνιδιών, και μας κάνει να αντιληφθούμε πλήρως τι ακριβώς σημαίνει να παίζεις για την Αγγλία και να εκπροσωπείς την εν λόγω χώρα.

Πάντα φτάνει κοντά. Πάντα είναι στο… παρά πέντε. Μεγάλες συζητήσεις, τρομερή αμφισβήτηση, ένα άστοχο πέναλτι, δημοσιογράφοι που διαρκώς μιλούν και κριτικάρουν. Αλλά έτσι είναι η Εθνική Αγγλίας. Κατακρίνεται, σηκώνεται ξανά, προσπαθεί, είναι πάντα εκεί. Και η ελπίδα δεν πεθαίνει ποτέ. Το τρόπαιο θα έρθει στο «σπίτι» και μένει να δούμε αν αυτό θα συμβεί, εν  έτει 2024, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας!